Πώς θα χορηγηθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid

Την Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί, όπως ανακοίνωσαν Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανοιξε η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού.

Πώς θα χορηγηθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid

Τους δικαιούχους των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της Covid ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και στόχος τους είναι να καλυφθεί η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας, όπως και η εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Όπως είπε, ο ΕΜΑ γνωμοδότησε θετικά για δύο εμβόλια κατά της Όμικρον 1. Η έγκριση στοχεύει στην έγκαιρη έναρξη εμβολιασμών ενόψει φθινοπώρου και του χειμώνα. Στηρίζονται στην τεχνολογία mRNA και περιλαμβάνουν την αρχική μορφή του ιού και την παραλλαγή Όμικρον 1. Αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και είναι αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών Όμικρον 1, 2 και 5.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με εκείνες των αρχικών εμβολίων, δηλαδή ήπια και ήπιας διάρκειας. Μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και πάνω και οι συστάσεις μπορούν να οριστούν από κάθε χώρα. Προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (2 δόσεις για υγιείς και 3 δόσεις για ανοσοκατεσταλμένους).

Τα εμβόλια χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή μετά τη νόσηση. Προτεραιότητα έχουν όσοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Οι πίνακες θα αξιολογηθούν αύριο από την επιτροπή εμβολιασμών και θα αναρτηθούν.

Δικαιούχοι των εμβολίων είναι όλα άτομα άνω 60 ετών, άτομα ηλικίας 12 - 15 ετών που ανήκουν ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με οδηγίες γιατρού, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε δομές μακροχρόνιας νοσηλείας, επαγγελματίες Υγείας και άτομα που διαβιούν με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως λίγο μετά τις 6 το απόγευμα άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού. Σήμερα - είπε - αναμένεται η έγκριση για τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, τα οποία θα φτάσουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας έχουν γίνει 21,35 εκατομμύρια εμβολιασμοί και 7,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v