Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόνυσος: Η απειλή του νέου λατομείου, τα εξώδικα και οι… βολευτές!

Περίεργες εξελίξεις στην υπόθεση του νέου λατομείου στη καρδιά της «προστατευόμενης» Πεντέλης. Οι σφοδρές αντιδράσεις Δήμων και κοινωνίας, τα εξώδικα εκατέρωθεν και η... αφωνία βουλευτών, και οικείων υπουργών, που εξοργίζει τους κατοίκους.

Διόνυσος: Η απειλή του νέου λατομείου, τα εξώδικα και οι… βολευτές!

Τουλάχιστον «περίεργη» εξέλιξη είχε εσχάτως η υπόθεση με τη δημιουργία νέου λατομείου στην προστατευόμενη υποτίθεται Πεντέλη, που εδώ και ενάμιση χρόνο ξεσηκώνει οργισμένες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους Δήμους, συλλόγους και την τοπική κοινωνία, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αποφυγής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής. Αυτή άλλωστε ήταν και η αιτία που προ πολλών ετών, σταμάτησε η λειτουργία των λατομείων στην περιοχή του Πεντελικού Όρους.

Πρόκειται για αντιδράσεις τις οποίες συμμερίζονται και πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατέθεσαν απανωτές ερωτήσεις στη Βουλή, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, από την Ελληνική Λύση, αλλά και το Μέρα 25.

Σημειώνεται επίσης ότι για την υλοποίηση νέου λατομείου στην Πεντέλη έχουν εκφραστεί αρνητικά τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (σ.σ. στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι), όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Κάποιοι άλλοι όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, εμφανίζονται είτε να σιωπούν, είτε κρυφίως να προωθούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Μέσα στα πλαίσια των ενεργειών του ο Δήμος Διονύσου απέστειλε προ διμήνου εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο συντονιστής της οποίας έχει εγκρίνει συνολικά πέντε άδειες, για λογαριασμό της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΕ.

Στο εξώδικο, παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης, οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και για την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, καλείται ο συντονιστής να ανακαλέσει την τελευταία άδεια (για τις προηγούμενες 4 έχουν απορριφθεί ήδη οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), ενώ χαρακτηρίζεται ως παράνομη και καταχρηστική, η στάση της Αποκεντρωμένης.

Το εξώδικο, κοινοποιήθηκε σε μια σειρά αποδέκτες, μεταξύ αυτών τα Υπουργεία Εσωτερικών, (στο οποίο ανήκει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και Περιβάλλοντος, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το εξόχως περίεργο είναι ότι ούτε ο αποδέκτης του εξωδίκου, ούτε κάποιος από τους κοινοποιούμενους φορείς αντέδρασε έως στιγμής, παρότι πέρασαν δύο μήνες, ενώ αντιθέτως εξώδικο στο Δήμο Διονύσου, έστειλε η… εμπλεκόμενη εταιρεία «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΕ», απειλώντας «θεούς και δαίμονες», η οποία σημειωτέον, δεν περιλαμβανόταν ανάμεσα στους αποδέκτες.

Που σημαίνει βεβαίως ότι κάποιος «φίλος» στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που έλαβαν γνώση, έσπευσε να ενημερώσει την εταιρεία, παρέχοντας της και το κείμενο του εξωδίκου που απέστειλε ο Δήμος Διονύσου.

Από την πλευρά του Δήμου πάντως, η απειλητική απάντηση της «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ ΑΕ» δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς, ιδίως όταν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, (που έχουν εδώ και λίγους μήνες την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο) θεωρούν την ως τώρα στάση του δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη, ως «χλιαρή» και πιέζουν για δυναμικότερες ενέργειες και κινητοποιήσεις.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες τη περιοχής που εκτιμούν ότι αυτή η 5η άδεια που ζητά η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΕ είναι ίσως και η πραγματικά κρίσιμη για την εταιρεία που φιλοδοξεί να ανοίξει ξανά λατομείο στην Πεντέλη. Κι αυτό καθότι δεν αφορά όμορες περιοχές με τις προηγούμενες άδειες για τις οποίες απορρίφθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ μπορεί θεωρητικά να λειτουργήσει αυτόνομα και άμεσα καθώς όπως σημειώνουν, υφίστανται από το παρελθόν εγκαταστάσεις και μηχανήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η τοπική κοινωνία, πιέζει για περαιτέρω ενέργειες, τόσο αναφορικά με την περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών, την απαίτηση εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό λατομικών περιοχών που δεν έχουν λειτουργήσει επί δεκαετία (όπως συμβαίνει στις επίμαχες περιοχές), αλλά και με την κινητοποίηση κομμάτων και βουλευτών, προκειμένου να ενημερωθούν και να λάβουν δημόσια θέση.

Επ’ αυτού «κόκκινο πανί» για δημότες, δημοτικές παρατάξεις και περιβαλλοντικους συλλόγους, αποτελούν οι βουλευτές (και οι επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές) της περιοχής, που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, διότι στο συγκεκριμένο θέμα, που «καίει» τους κατοίκους (και… ψηφοφόρους) Διονύσου και Πεντέλης, ως τώρα εκδηλώνουν όλοι… αφωνία!

Ανάμεσα τους και ισχυρά κυβερνητικά πρόσωπα, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος όχι μόνον τυγχάνει κάτοικος του Δήμου Διονύσου (όπως και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας), αλλά είναι και αρμόδιος για την… Αποκεντρωμένη Διοίκηση που... ανάβει τις φωτιές εκδίδοντας (καταχρηστικά υποστηρίζει ο Δήμος) τις άδειες για το νέο λατομείο.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών μάλιστα, εκφράζονται ευρέως και ανοικτά απόψεις για την προειδοποίηση εκείνων που είτε θα αποφύγουν να προσέλθουν προς ενημέρωση, είτε να εκφράσουν δημόσια θέση, ότι πολιτικά θα καταστούν «personae non gratae», οπότε να μην περιμένουν την ψήφο των δημοτών και κατοίκων!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ηγετικό στέλεχος δημοτικής παράταξης, «Η περιοχή μας έχει υποβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια, στερείται βασικών υποδομών, υπέστη τις καταστροφές της «Μήδεια», κινδυνεύει διαρκώς από τις πυρκαγιές και από περιβαλλοντικές απειλές όπως αυτή με το νέο λατομείο. Άρα χρειαζόμαστε βουλευτές που πραγματικά νοιάζονται για την περιοχή, κι όχι... βολευτές που κάνουν την πάπια και θυμούνται το Διόνυσο για να μοιράσουν υποσχέσεις λίγο πριν τις εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v