Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Yπερδιπλάσια κρούσματα σε ένα μήνα για οκτώ περιοχές

Αύξηση 62,7% κατά μέσο όρο στη χώρα. Μεγαλύτερες ταχύτητες στη Β. Ελλάδα, αγγίζει κατά τόπους και το 150%. Οι διαφορετικοί ρυθμοί Αττικής-Θεσσαλονίκης.

Κορωνοϊός: Yπερδιπλάσια κρούσματα σε ένα μήνα για οκτώ περιοχές
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Η αύξηση της διασποράς κορωνοϊού, που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε εξέλιξη, κινείται με διαφορετικές ταχύτητες ανά περιοχή.

Η βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα παρουσιάζει ως και διπλάσιους ρυθμούς αύξησης από τη νότια και τις νησιωτικές περιοχές, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, η έναρξη του φθινοπώρου άλλαξε τους συσχετισμούς, μεταφέροντας την πίεση στα αστικά κέντρα από τα τουριστικά θέρετρα.

Το Euro2day.gr επεξεργάστηκε τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, μέσα από τα εβδομαδιαία επιδημιολογικά δελτία του ΕΟΔΥ. Η ανάλυση δείχνει μια μεσοσταθμική αύξηση των κρουσμάτων, της τάξης του 62,7% σε όλη τη χώρα, αλλά με πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή. Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα η αύξηση ξεπερνά τον μέσο όρο της χώρας, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης (89,6%) συγκριτικά με την Αττική (77,2%).

Το γεγονός αποτυπώνεται και στην ποσοστιαία κατανομή, καθώς η Θεσσαλονίκη, με το ¼ του πληθυσμού της Αττικής, έχει πάνω από το 50% του αριθμού κρουσμάτων της πρωτεύουσας.

Πίνακας 1: Η διακύμανση των κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σύνολο χώρας

 

 

Οκτώ Περιφερειακές Ενότητες είχαν την τελευταία εβδομάδα υπερδιπλάσιο αριθμό νέων μολύνσεων σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η αύξηση αγγίζει ακόμα και το 150% σε περιοχές του Έβρου. Από τις 12 Π.Ε. με τη μεγαλύτερη αύξηση, οι 11 βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με μοναδική εξαίρεση το Λασίθι της Κρήτης.

Πίνακας 2: Οι 12 Π.Ε. με τη μεγαλύτερη αύξηση τον τελευταίο μήνα



Σε αντίθεση με τη Βόρεια Ελλάδα, ηπειρωτικές περιοχές της Νότιας Ελλάδας και νησιά παρουσιάζουν μικρότερη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας, όπως για παράδειγμα η Αχαΐα, με αύξηση της τάξης του 50% στην αναφερόμενη περίοδο.

Δεν λείπουν και οι περιοχές όπως η Αρκαδία, η Λακωνία με μείωση της διασποράς, ενώ δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος και η Πάρος καταγράφουν σταθεροποιημένο αριθμό κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v