Τα Δωδεκάνησα χτυπά η κακοκαιρία, πληγές μετρά η Κρήτη

Συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού μιας γυναίκας που αγνοείται στον κόλπο Αγίας Πελαγίας Ηρακλείου μετά το φονικό πέρασμα του μετώπου που κινείται ανατολικά. Μεγάλες ζημιές. Μηνύματα 112, σε ετοιμότητα Ρόδος, Κάρπαθος, Χάλκη, Κάσος, Καστελόριζο.

Τα Δωδεκάνησα χτυπά η κακοκαιρία, πληγές μετρά η Κρήτη

Η κακοκαιρία κινείται ανατολικά προς τα Δωδεκάνησα μετά το φονικό πέρασμα στην Κρήτη, που ήδη μετρά έναν νεκρό, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ βρισκόταν στο όχημά του, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο.

 Ήδη οι κάτοικοι της Κάσου και της Καρπάθου, από τις 6 το απόγευμα, έχουν λάβει μήνυμα από το 112 για τα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την περιοχή τους, ενώ μηνύματα πήραν και οι κάτοικοι σε Ρόδο, Χάλκη και Καστελλόριζο.

«Η θάλασσα είναι γεμάτη συντρίμμια, σαν να είναι εικόνα ναυαγίου», αποκαλύπτει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γιώργος Παπαδάκης που βρίσκεται στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου Κρήτης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη γυναίκα που εξακολουθεί να αγνοείται.

«Δύσκολα διακρίνονται τέσσερις δύτες της 3ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών αλλά κάτι φαίνεται να έχουν εντοπίσει αφού επιμένουν στο σημείο», αναφέρει τονίζοντας ότι η θάλασσα είναι πολύ θολή, με αποτέλεσμα να καθιστά την έρευνα ακόμη πιο δύσκολη. Τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού είναι περίπου 15 και από αυτά περίπου τα 10 είναι ορατά. Αξίζει να αναφερθεί ότι γυναίκα σώθηκε «από καθαρή τύχη» αφού το αυτοκίνητό της εγκλωβίστηκε σε ένα ύφαλο, έμεινε στην επιφάνεια κι έτσι δεν βυθίστηκε.

Ζημιές έχουν υποστεί πάνω από 15 καταστήματα, κυρίως πολυτελή εστιατόρια, καθώς η Αγία Πελαγία αποτελεί θέρετρο για αρκετά εύπορους ανθρώπους.

Σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά, οι εικόνες που καταγράφονται είναι εικόνες καταστροφής, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί και δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ισχυρής νεροποντής που μετέτρεψε σε λίμνες, ακόμη και κεντρικά σημεία του Ηρακλείου. Δύσκολες ώρες μέσα στα οχήματά τους διανύουν οδηγοί και στην περιοχή Καρτερός του Δήμου Ηρακλείου, λόγω του όγκου των νερών που δυσκολεύουν την μετακίνηση, ενώ αρκετά οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί.

Σε δεκάδες δρόμους της πόλης του Ηρακλείου επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ νωρίτερα έκλεισε και η παραλιακή λεωφόρος. Κατολισθήσεις και δυσκολίες στη μετακίνηση των οχημάτων παρατηρούνται και στο Βόρειο Οδικό 'Αξονα.

Λέκκας: Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών

Στην Αγία Πελαγία που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και μία αγνοούμενη γυναίκα, έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους «καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μέρα» όπως χαρακτηριστικά τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα συνεργεία θα μείνουν για όσο χρειαστεί, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Κάλεσμα να παραμείνουν στις αναγκαίες και μόνο μετακινήσεις έστειλε και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ενώ από το Δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν το Παγκρήτιο Στάδιο και το Κλειστό στα «Δύο Αοράκια» ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αποκομιδή απορριμμάτων.

Πυροσβεστική: Στην Κρήτη 453 κλήσεις μόνο σε μία ώρα - Έκτακτο μήνυμα από το 112 σε Κάρπαθο και Κάσο

Σε δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννη Αρτοποιό, αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη.

Τόνισε ότι 453 κλήσεις μόνο σε μία ώρα, δέχθηκε η πυροσβεστική και σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση.

Επιβεβαίωσε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανέσυραν έναν άνδρα 50 ετών χωρίς τις αισθήσεις του από ΙΧ στην ακτή της Αγίας Πελαγίας και ακόμη απεγκλωβίστηκαν σώες 2 γυναίκες στην Λυγαριά. Επιπλέον, τριάντα άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημεία σε Ηράκλειο και Λασίθι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι, πέρα από τη διάσωση μίας γυναίκας που αγνοούταν αλλά διασώθηκε.

Το φαινόμενο, όπως μεταδίδει ο κ. Αρτοποιός έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και έχουν ήδη εκδηλωθεί βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο, για ενδεχόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, λόγω της πρόγνωσης ακραίων καιρικων φαινομένων τις επόμενες ώρες. Σχετική έκτακτη, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη στο γραφείο του στο Δημαρχιακό Μέγαρο για την πιθανή εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και έντονων βροχοπτώσεων στο νησί. , με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων κ. Τηλέμαχου Καμπούρη, κ. Κώστα Ταρασλιά, κ. Νίκου Καραμαρίτη, κ. Νεκτάριου Φλοσκάκη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ, κ. Δημήτρη Τσίκκη, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Ευστρατίου, εκπροσώπων της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Ο κ. Καμπουράκης, έδωσε σαφείς εντολές και κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συντονισμό και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Δημάρχου, των χωρικών Αντιδημάρχων, κας Τσαμπίκας Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, κ. Αθανάσιου Στάμου, κ. Σάββα Χριστοδούλου, κ. Βασίλη Μανέττα, των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, κ. Γιώργου Πατσάη και κ. Σάββα Καραταπάνη, καθώς επίσης των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.

Οδηγίες προς τους κατοίκους το νησιού απέστειλε ο Δήμος με μηνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τοπικά ΜΜΕ. Επίσης, η Πολιτική Προστασία φρόντισε να σταλούν μηνύματα μέσω της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112.

Όπως μεταδίδει το ertnews.gr, στην Αγία Πελαγία που «βούλιαξε» από την ισχυρή βροχόπτωση επιβεβαιώθηκε η τραγική πληροφορία για έναν νεκρό, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ βρισκόταν στο όχημά του, ενώ υπάρχουν δύο αγνοούμενοι. Απεγκλωβίστηκε μια γυναίκα ζωντανή από την παραλία της Λυγαριάς 1 χλμ ανατολικά της Αγίας Πελαγίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοίνωσε ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, από την οποία προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στην Εθνική Οδός Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας, την Εθνική Οδό Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου, στη Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, τη Λεωφόρο Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού, τη Λεωφόρο Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, την Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού, την Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας και την Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρακαλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

meteo.gr: Μεγάλα ύψη βροχής

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr οι σταθμοί του δικτύου στην ανατολική Κρήτη, όπου παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα, καταγράφουν ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως.

Επισημαίνει επίσης ότι ο σταθμός της Σητείας παρουσίασε πρόβλημα λειτουργίας μετά την καταγραφή των πρώτων 120 χιλιοστών βροχής, ενώ και άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την πιθανότητα βροχόπτωσης βάσει δορυφορικών παρατηρήσεων και με κόκκινες κουκίδες παρουσιάζονται οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραφαν υετό στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 15/10, κατά τη μέγιστη ένταση των βροχοπτώσεων.

Μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Λασιθίου για το επόμενο 24ωρο

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Ενεργοποίηση 112. Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην Π.Ε. Λασιθίου . Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις - Ακολουθείτε οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

Eκλεισε το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Ηρακλείου και αρκετών περιοχών της Κρήτης, έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ και το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» έχει αναστείλει τη λειτουργία μέχρι τις 3 μ.μ.

Οι χώροι του αεροδρομίου έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα και εάν δεν καθαριστούν από τα νερά είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν οι πτήσεις.

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος βροχής για το 24ωρο του Σαββάτου.

Προβλήματα και στη Σητεία από την κακοκαιρία

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται στη Σητεία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της ισχυρής βροχόπτωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε αρκετά σημεία τόσο στην πόλη, όσο και περιφερειακά, έχει προκληθεί συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που δέχθηκε δεκάδες κλήσεις προχώρησε στον απεγκλωβισμό 8 τουριστών κι ενός φύλακα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας, με όλους να είναι καλά στην υγεία τους. Τριάντα κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε μόνο στη Σητεία μέχρι αυτή την ώρα η πυροσβεστική υπηρεσία.

Χρειάστηκε να σταλεί βοήθεια από την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο προκειμένου να προχωρήσουν οι αντλήσεις των υδάτων από υπόγεια αυλές αλλά και ισόγεια σπιτιών.

Τρεις κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια και μια για απεγκλωβισμό σε ασανσέρ δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία Αγίου Νικολάου. Ορμητικός χείμαρρος πλημμύρισε την είσοδο της Μαρίνας Αγίου Νικολάου και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να βάλει σήμανση αποφυγής του σημείου αφού υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.

Αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Την Κυριακή βροχές αναμένονται στην Κρήτη, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά του νησιού, ενώ στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες έως το πρωί θα είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι.

Νεφώσεις αναμένονται σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο με εξαίρεση την Κρήτη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 22, στη Θεσσαλία από 10 έως 21, στην Ήπειρο από 9 έως 22, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 11 έως 21, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 10 έως 24, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 22, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 26 και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ μετά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 Μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v