Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατέρρευσε γέφυρα στην Πάτρα, ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες

Συνεχίζεται η επιχείρηση για τυχόν εγκλωβισμένους. Ενας νεκρός, τουλάχιστον 12 τραυματίες από το δυστύχημα. Ειχε απαγορευθεί η κυκλοφορία στη γέφυρα. Ερευνα για ευθύνες. Τι λέει η παραχωρησιούχος εταιρία.

Κατέρρευσε γέφυρα στην Πάτρα, ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες

Ένας νεκρός και τουλάχιστον δώδεκα τραυματίες, οι τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση, ο μέχρι στιγμής απολογισμός από κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Πάτρα την περιοχή Χάραδρο, στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού τουλάχιστον τριών ατόμων. Η γέφυρα ήταν κλειστή από τις 20 Ιουλίου και πραγματοποιούνταν εργασίες.

Στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού γίνονταν εργασίες εδώ και δύο χρόνια και ήταν κλειστή στην κυκλοφορία. Οσοι απεγκλωβίστηκαν έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. 

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

H τοπική ιστοσελίδα The Best μετέδωσε βίντεο από το σημείο της κατάρρευσης στην περιοχή Μποζαΐτικα. Σε αυτό φαίνεται να έχει πέσει τμήμα της γέφυρας και ένα σκαπτικό μηχάνημα που βρισκόταν επάνω σ' αυτή.

Εκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Ενας νεκρός και 8 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατάρρευση του τμήματος γέφυρας της περιμετρικής Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, ένας νεκρός και 5 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου ενώ στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες.

Όπως ανέφερε, «στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα. 'Αμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα Ίκαρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις από την 1η και την 5η ΕΜΑΚ», και προσέθεσε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενώ στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε ότι στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της ΕΛΑΣ από γειτονικές περιφερειακές ενότητες καθώς και από την Αττική.

Παράλληλα έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας , ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου. 

Σύσκεψη στην Πάτρα με τον παραχωρησιούχο για τη γέφυρα που κατέρρευσε

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και οι Υφυπουργοί Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους, με αφορμή το δυστύχημα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες που νοσηλεύονται.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπραξε τα ακόλουθα:

1. Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

2. Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

3. Η κα Αλεξοπούλου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.

4. Εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

ΑΒΑΞ για Πάτρα: Κάναμε εργασίες κατεδάφισης, είχαν ληφθεί μέτρα

Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Οπως επισημαίνει η εταιρία, «μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v