Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνολικά 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Επισκέφθηκαν τις δομές υγείας 1.300 πολίτες. Εφτασαν 308 οι λοιμώξεις αναπνευστικού συνολικά. Πού είναι κατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση. Συνεχίζονται οι αυτοψίες στη Λάρισα. Πότε καταβάλλονται αποζημιώσεις.

Συνολικά 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου. Οι κινητές μονάδες θα πηγαίνουν σπίτι σπίτι, χωριό χωριό χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς.

Επισκέφθηκαν τις δομές υγείας 1.300 πολίτες . 44 νέα κρούσαματα γαστρεντερίτιδας και 54 λοιμώξεων αναπνευστικού.

Παρουσιάζουν σταδιακή μείωση, επισήμανε η κ. Αγαπηδάκη. Συνέχισε λέγοντας πως έχουν καταγραφεί «278 κρούσαματα γαστρεντερίτιδας και 308 λοιμώξεις του αναπνευστικού συνολικά».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα τόνισε ότι συνεχίζονται οι αυτοψίες.

Τις καταβολές των αποζημιώσεων θα λάβουν τις επόμενες μέρες με τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, αυτοί που τις δικαιούνται. «Στεκόμαστε στον πολίτη που τον έχει ανάγκη».

Πού είναι κατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση

Η μόνη διαφορά με τη χθεσινή ενημέρωση είναι ότι στον Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (16/9), η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερς ότι: «Στον δήμο Ν. Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο δήμο Αλμυρού κατάλληλο, δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, δήμος Παλαμά ακατάλληλο, δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, δήμος Μουζακίου κατάλληλο, δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, δήμος Λάρισας κατάλληλο, δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, δήμος Αγιάς κατάλληλο, δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις, δήμος Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στον δήμο Τεμπών, το νερό είναι κατάλληλο εκτός από τις περιοχές Νέσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων, ενώ στο δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάρικου, Γοργωγύρη, Γενέση, Αρδάνη, Παλιόπυργου και Ράξα.

Στο δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθοχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βυσσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πυαλείας.

Απολυμάνσεις σε σπίτια και έλεγχοι σε χωράφια – Χάθηκαν πολλά φάρμακα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημείωσε πως «πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δοθεί δυνατότητα οι κάτοικοι να δουν από κοντά ποια είναι η κατάσταση των και μαζί με τις αρχές και τους υγειονομικούς φορείς να δούμε το επίπεδο επιμόλυνσης των ίδιων των σπιτιών και των οικοσκευών». Μάλιστα έκανε λόγο για μια διαδικασία απολύμανσης των σπιτιών πριν προσπαθήσουν να μπουν και χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κομμάτι της οικοσκευής τους.

Επιπλέον ο κ. Σαρηγιάννης , μιλώντας στην ΕΡΤ, έθεσε και το ζήτημα ελέγχου των σπιτιών για το εάν είναι κατοικήσιμα «γιατί όταν έχει μπει το νερό μέχρι το ταβάνι – και μάλιστα παραπάνω – στην πραγματικότητα αρχίζουν να τίθενται αμφιβολίες και για την ικανότητα των σπιτιών να κατοικηθούν» σημείωσε ενώ παράλληλα απέτρεψε τους κατοίκους των χωριών που ακόμη είναι σε κακή κατάσταση να έρθουν σε επαφή με τα σπίτια, «γιατί μπαίνουν στο νερό, γιατί έχουμε τα λιμνάζοντα ύδατα με πολύ μεγάλο αριθμό των νεκρών ζώων, την κινητοποίηση μιας σειράς από χημικά προϊόντα, φυτικά φυτοφάρμακα, πετρέλαια, βιομηχανικά λάδια από τα μηχανήματα δημιουργούν ένα κοκτέιλ το οποίο σε επίπεδο τοξικολογικό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ειδικά αν έρθουν σε επαφή είτε δερματική υπάρχουν εκδορές, είτε αν μπει στον οργανισμό τους μέσω της πόσης».

Ερωτηθείς για την κατάσταση του εδάφους και αν θα μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά τα χωράφια ανέφερε πως «θα πρέπει να φύγουν τα νερά, να κάνουμε αντίστοιχες δειγματοληψίες και αναλύσεις για να δούμε και στο έδαφος και μετά στα υπόγεια ύδατα αν υπάρχει συσσωρευμένη επιμόλυνση, κάποιου είδους επιμόλυνση υπάρχει, αλλά το θέμα είναι ότι είναι και μεγάλος όγκος του νερού, άρα υπάρχει αντίστοιχη αραίωση» και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι κατά πόσον υπάρχουν σημεία υψηλής συγκέντρωσης τέτοιων μολυσματικών παραγόντων».

Μάλιστα πρόσθεσε πως σε μια τέτοια περίπτωση «θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη ανάλυση για τον υδροφόρο ορίζοντα και αν υπάρχουν, υπάρχουν τεχνικές για να μπορέσει κανείς να αναμορφώσει την κατάσταση, να εξυγιάνει την ποιότητα του εδάφους και βεβαίως αντίστοιχα του νερού. Αν όχι, τότε φυσικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία ομαλοποίησης σταδιακά. Θέλει όμως κάποιο χρόνο και για να γίνουν αυτές οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις και για να γίνει, όπου χρειαστεί, η διαδικασία της ανάταξης της υγείας του εδάφους, το οποίο θα πάρει τουλάχιστον ένα τετράμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω.

Τέλος ο πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης μετέφερε την κατάσταση στην περιοχή η οποία είναι δύσκολη. «Είχαμε καταστροφές σε φαρμακεία σε όλη τη Θεσσαλία, σε αποθήκες που κάνουν την διανομή των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες για μια σειρά από εταιρείες με πολύ σημαντικά φάρμακα. Αυτό έγινε σε κεντρικές αποθήκες στην περιοχή του Βόλου στη Λάρισα. Πολλές διακοπές ρεύματος χάθηκαν φάρμακα ψυγείου από πολύ περισσότερα φαρμακεία από όσα είχαν πρόβλημα με το νερό, φάρμακα που καταστράφηκαν στα σπίτια των ανθρώπων που είχαν ήδη προμηθευτεί τα φάρμακά τους και θα τα ξαναπάρουν αλλά πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι ούτως ή άλλως σε έλλειψη στην ελληνική αγορά».

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στη ροή των φαρμάκων, ενώ «πλέον στην περιοχή θα είναι ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, όταν έχουν χαθεί και φάρμακα ψυγείου, όπως ινσουλίνες όπως εμβόλια κλπ, τα οποία δεν ξέρω πώς μπορούν να αντικατασταθούν. Θα πρέπει να αυξηθεί η ροή προς την περιοχή της Θεσσαλίας σε ορισμένα σκευάσματα».

Μάλιστα σημείωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες για αυτούς που έρχονται σε επαφή με τα νερά τα μολυσμένα, είτε εθελοντές, πυροσβέστες, κάτοικοι κλπ, ενώ ανέφερε «ζητούν αντιτετανικούς ορούς και αντιβιώσεις, που πιάνουν ένα ευρύ φάσμα μικροβίων και έχουμε έλλειψη και στα δύο».

Τέλος , ο κ. Κουτσούκης περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας πως σε πολλές περιοχές τα φαρμακεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη αφού παραμένουν πλημμυρισμένα, ενώ σημείωσε πως τον πρώτο καιρό υπήρχε ζήτημα ακόμη και με το πώς θα μεταφερθούν φάρμακα ακόμα και στα φαρμακεία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v