Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων στη Λιβύη

Δεν μπορούμε να πούμε εμείς με βεβαιότητα τι έγινε, διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις. Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης.

Ερευνα για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων στη Λιβύη

Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε Ελληνες (τρεις στρατιωτικοί και δύο πολιτικοί υπάλληλοι) στη Λιβύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα. Τι συνέβη, τι δεν συνέβη, ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Αμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν».

Οι τραυματίες

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχουν μεταφερθεί 10 από τους 13 συνολικά τραυματίες της ελληνικής αποστολής. Οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δέκα τραυματίες είναι πιο βαριά από τους υπόλοιπους, καθώς έχει υποστεί κατάγματα στη μέση. Όλοι θα υποβληθούν σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί και να αποτυπωθεί πλήρως η κατάσταση της υγείας τους. Θα διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία και ποιοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την κατάσταση των τραυματιών, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες που έγινε το σοκαριστικό τροχαίο. Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΕΘΑ μιλούσε αρχικά για ελαφρά τραυματίες και μόνο μετά την αποκάλυψη από ξένα ΜΜΕ ότι υπάρχουν νεκροί, επανήλθε με νέα ανακοίνωση.

Ν. Δένδιας: Τριήμερο πένθος

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», δηλώνει ο Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

 

Μητσοτάκης: Δράμα ενώ εκτελούσαν ευγενές καθήκον

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους». 

Ανδρουλάκης: Υπάρχει κενό πληροφόρησης, αναμένουμε ενημέρωση 

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.  

Οπως επισημαίνει, «αναμένουμε πλήρη ενημέρωση  για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμόδιων αρχών».

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 

Οπως αναφέρει, «αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε "ελαφρούς τραυματισμούς", ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Γιατί έγινε αρχικά αναφορά μόνο για τραυματίες

Σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν:

Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου, δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση.

Αποστολάκης: Συντριβή για την τραγική απώλεια

«Θα ήθελα να εκφράσω τη συντριβή μου για την τραγική απώλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης και χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Οπως επισημαίνει, «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα στελέχη επιχειρούν καθημερινά σε επικίνδυνες συνθήκες. Τη συντριβή μου θα ήθελα να εκφράσω και για την απώλεια των δύο πολιτών, οι οποίοι επίσης στελέχωναν την ελληνική αποστολή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μου στις οικογένειές τους και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v