Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»

Στον «αέρα» βγαίνει σήμερα η προκήρυξη του έργου 35 εκατ. ευρώ για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο». Θεωρείται από τα πιο προηγμένα συστήματα παγκοσμίως.

Σήμερα ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε ένα σημαντικό έργο για τη χώρα, που αφορά τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» με ισχύ 55 Petaflots, που θα είναι σε θέση να εκτελεί 55 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο.

Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαπστεργίου, θα προκηρυχθεί τις επόμενες ώρες και έχει ως στόχο να βελτιώσει τις δυνατότητες των εγχώριων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και θα είναι ένα από τα ισχυρότερα συστήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο Quo Vadis AI Act, «από νωρίς η κυβέρνηση είχε διαγνώσει την ανάγκη για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο», σημειώνοντας πως η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στόχος είναι σε ένα εξάμηνο να έχει τρέξει ο διαγωνισμός και το αργότερο σε έναν χρόνο να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση, είχε υποστηρίξει παλαιότερα ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, ο «Δαίδαλος» θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε διάστημα περίπου 8-9 μηνών (α’ φάση) με τη διαδικασία αναβάθμισης να απαιτεί άλλους 5-6 μήνες.

Η διαδικασία για την ανάπτυξη του «Δαίδαλου» ξεκίνησε στις 29 Δεκεμβρίου 2023 με το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να θέτει σε δημόσια διαβούλευση τη διακήρυξη για το έργο «Ανάπτυξη νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων», γνωστό ως υπερυπολογιστής «Δαίδαλος».

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC, με συνολικό προϋπολογισμό 41,569 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων «Δαίδαλος». Επιπλέον, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει συνοδευτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και πολυετούς συντήρησης. Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου υπερυπολογιστή έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. - GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

120 φορές ισχυρότερος του ARIS

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΥΤΕ έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του υφιστάμενου υπερυπολογιστή της χώρας, ονόματι ARIS. Ο «Δαίδαλος» θα διαθέτει 120 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τον ARIS, η λειτουργία του οποίου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας βοήθησε σημαντικά την προσπάθεια των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία και τον αξιοποίησαν.

Ο «Δαίδαλος» πέραν ότι θα είναι ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής (high performance computer - HPC) στη χώρα, θα είναι και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι θα βρίσκεται και στη λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τ500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500).

Επιπλέον, ο νέος υπερυπολογιστής θα έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και στα αυτόνομα οχήματα.

Ο «Δαίδαλος» πρόκειται να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο ανακαινιζόμενο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού. Πρόκειται για ένα κτήριο 1.500 τ.μ. εκ των οποίων τα 150 τ.μ. θα είναι διαθέσιμα για την τοποθέτηση και εγκατάσταση των ικριωμάτων. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης στο Λαύριο έχει γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Επισημαίνεται ότι θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v