Οι ισχυρές βροχές στην Κρήτη προκάλεσαν χθες πλημμυρικά φαινόμενα, ζημιές σε δρόμους και υποδομές, ενώ στα Ζωνιανά χείμαρρος υπερχείλισε, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια. Την ίδια ώρα, ήχησε το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων και το νησί τέθηκε σε Red Code.
Η δύσκολη νύχτα έφερε νέα προβλήματα, με συσσώρευση υδάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας σε επικίνδυνα σημεία, ενώ τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.
Η πυροσβεστική υπηρεσία παρείχε βοήθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους και τουρίστες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα, καθώς μεγάλοι όγκοι φερτών υλικών εμπόδισαν την απορροή των υδάτων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης του νερού.
Η κυκλοφορία στο δρόμο από την Ιεράπετρα στη Σητεία έχει διακοπεί στο ύψος των Φερμών, ενώ στο σημείο συνεχίζεται η επιχείρηση των μηχανημάτων του δήμου προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και να απομακρυνθούν οι πέτρες που έπεσαν στο οδόστρωμα από τις κατολισθήσεις.
Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση και στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη, πνίγοντας όλες τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών του κάμπου.
Στο παλιό λιμάνι των Χανίων, η ένταση των ανέμων και ο έντονος κυματισμός δημιούργησαν εικόνα χειμωνιάτικου σκηνικού. Τα κύματα έφτασαν μέχρι τις εισόδους καταστημάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δυσκόλεψαν ακόμη και τη διέλευση των πεζών.
Την ίδια ώρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων, παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου. Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το πλοίο από τη Σούδα αναμένεται να αναχωρήσει για τον Πειραιά το βράδυ του Σαββάτου.
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, καθώς το νησί βρίσκεται αντιμέτωπο με ισχυρά καιρικά φαινόμενα, μίλησε στην εκπομπή «Σ/Κ από τις 5» του ΕΡΤnews ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος. Όπως ανέφερε, η γενική εικόνα στο νησί είναι «σχετικά καλή», με εξαίρεση δύο περιοχές όπου έχουν καταγραφεί σημαντικότερα προβλήματα.
Πρόκειται για την περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, η οποία είχε ήδη πληγεί από την προηγούμενη κακοκαιρία και εξακολουθεί να δέχεται έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και την περιοχή Θέρμα στην Ιεράπετρα, όπου από το βράδυ σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις.
Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Κρήτη αναφέρθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο από τις 5”.
Όπως ανέφερε, η κατάσταση στο νησί εξελίσσεται σχετικά καλά, καθώς, παρά τα έντονα φαινόμενα που είχαν προβλεφθεί, τα προβλήματα δεν είναι αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφηκαν πριν από δύο ημέρες.
Ο συνδυασμός των έντονων βροχοπτώσεων με το φυσικό γεωγραφικό περιβάλλον της Κρήτης δημιούργησε προβλήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον καθηγητή, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς λόγω της οργάνωσης που είχε προηγηθεί από τους επιχειρησιακούς φορείς. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως από τους κατοίκους, καθώς τα εδάφη έχουν επιβαρυνθεί από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω κακοκαιρίας
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης για τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο της Κρήτης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται ότι:
Α. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή Οδό Ιεράπετρας- Σητείας :
• 15o χιλιόμετρο (Αγία Φωτιά)
• 22ο χιλιόμετρο (Κουτσουράς)
Επίσης η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στο 28ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου Εξω Ποταμών
Β .Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό από Βισταγή προς Πλατάνια Δήμου Αμαρίου ενώ αποκατασταθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό από Κράνα προς Ζωνιανά και στην επαρχιακή οδό από Αξό προς Ζωνιανά
Γ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείοu συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία :
• Ιρλανδική διάβαση στην οδό Καστοριάς στον Κατσαμπά Δήμου Ηρακλείου
• Ιρλανδική διάβαση στην οδό Λυκίου στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά Δήμου Ηρακλείου
• Ιρλανδική διάβαση στα Δαμάνια προς Μελιδοχώρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ