Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υποβάθμιση του ΧΑ απειλεί ο FTSE

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινδυνεύει να αφαιρεθεί από την κατηγορία "developed-market", δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου σχεδιασμού παγκόσμιων δεικτών FTSE. Το αντίθετο υποστηρίζουν στελέχη της ΕΧΑΕ.

Με υποβάθμιση του ΧΑ απειλεί ο FTSE
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινδυνεύει να αφαιρεθεί από την κατηγορία "developed-market", σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του οίκου σχεδιασμού παγκόσμιων δεικτών FTSE, ενώ αξιωματούχοι είπαν ότι είναι αισιόδοξοι πως αυτό θα αποφευχθεί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Η FTSE έθεσε την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης με την πιθανότητα υποβιβασμού το 2006, μια κίνηση που αν πραγματοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει ρευστοποιήσεις κεφαλαίων.

Τα προβλήματα σχετίζονται με τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς παραγώγων και τις διαδικασίες δανεισμού μετοχών, αναφέρει το Reuters.

"Δεν έχουν πολλές προκλήσεις", είπε ο επικεφαλής της FTSE Mark Makepeace σε συνέντευξή του στο Reuters στην Ταϊπέι.

"Πιστεύω αντιμετωπίζει πραγματική πιθανότητα" για υποβάθμισή τους (από developed σε advanced emerging).

Bάσει πρόσφατων στατιστικών, τα ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν περισσότερο του 50% των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ελληνικές μετοχές έχουν κεφαλαιοποίηση 155 δις ευρώ.

Η Ελλάδα, που προήχθη στην κατηγορία "developed" μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, τέθηκε υπό παρακολούθηση λόγω της αποτυχία της να ικανοποιήσει τα έξι κριτήρια, τα ελάχιστα που απαιτούνται για την αποφυγή της προειδοποίησης.

Ο Makepeace είπε ότι θα βρεθεί στην Ελλάδα σε δυο εβδομάδες προκειμένου να εκτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις αρχές του χρηματιστηρίου.

Ο αντιπρόεδρος του χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης είπε ότι ένα μόνο από τα έξι κριτήρια δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά ότι αυτό θα επανεξεταστεί αυτό τον μήνα.

Ο Λαζαρίδης είπε ακόμη στο Reuters ότι το τελευταίο εμπόδιο έχει να κάνει με τις ανοιχτές πωλήσεις (short sale) και αυτό θα επανεξεταστεί στις 17 Απριλίου.

Πρόσθεσε ότι στελέχη του χρηματιστηρίου και της FTSE θα έχουν συνομιλίες στις 22 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v