Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ΝΕΛ

Έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται προσωρινά, από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2008, η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας ΝΕΛ. Τι απαντά η εταιρία.

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ΝΕΛ
Έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται προσωρινά, από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2008, η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε., δεδομένου ότι ο τύπος έκθεσης επισκόπησης της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της περιόδου 01-01/30-06-08 από τον νόμιμο ελεγκτή είναι με άρνηση γνώμης.

---Τι απαντά η ΝΕΛ

Σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό για τα κάτωθι:

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την σχετική απόφασή της λόγω άρνησης των ορκωτών ελεγκτών της εταιρείας να εκφέρουν γνώμη στο πιστοποιητικό τους.

2. Η άρνηση των ορκωτών ελεγκτών ήταν ορθή αλλά και αναμενόμενη με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν υπ' όψιν τους.

3. Η εταιρεία μας είχε ήδη ενημερώσει σχετικά τις εποπτεύουσες αρχές και είχε ζητήσει την παράταση προθεσμίας δημοσίευσης αποτελεσμάτων έως την 30/9/2008. Εκτιμάται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην άρνηση γνώμης θα εκλείψουν σύντομα χωρίς ουσιώδη αρνητική επίπτωση στην οικονομική κατάσταση του Ομίλου.

---Τι επισημαίνουν οι ορκωτοί ελεγκτές


Οι ορκωτοί ελεγκτές, στην επισκόπησή τους, σημειώνουν: "Από την επισκόπησή µας προέκυψε ότι:

1. Η εταιρία εντός του 2007 πούλησε δύο πλοία σε δύο αλλοδαπές εταιρίες αντίστοιχα. Όπως αναφέρεται στη σηµείωση 9 "Πελάτες-Λοιπές Απαιτήσεις" των οικονοµικών καταστάσεων, στις λοιπές απαιτήσεις του οµίλου και της εταιρίας περιλαµβάνεται ποσό 25.000 χιλ. € που αφορά σε απαίτηση προερχόµενη από την πώληση ενός εκ των δύο ανωτέρω πλοίων της εταιρίας καθώς και ποσό 1.500 χιλ. € που αφορά σε απαίτηση από την τεχνική διαχείριση των ανωτέρω πλοίων, ήτοι σύνολο 26.500 χιλ. €.

Η συνολική απαίτηση των 26.500 χιλ. € βρίσκεται σε υπερηµερία οφειλέτη και σύµφωνα µε το συµφωνητικό πώλησης των ανωτέρω πλοίων είναι διασφαλισµένη µε την κατοχή των µετοχών των ανωτέρω αλλοδαπών εταιριών, οι οποίες έχουν κατατεθεί σε ελληνική τράπεζα µε δικαιούχο τη ΝΕΛ.

Λαµβανοµένου υπόψη ότι: α) δεν µας έχουν δοθεί εγκεκριµένες και ελεγµένες από εγκεκριµένους ελεγκτές οικονοµικές καταστάσεις των ανωτέρω αλλοδαπών εταιριών ώστε να διαπιστώσουµε την οικονοµική πορεία τους και την καθαρή θέση τους και β) το ενδεχόµενο συντηρητικής κατάσχεσης των ανωτέρω πλοίων είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί δεδοµένου ότι επί των ανωτέρω πλοίων υπάρχει α΄ βαθµού υποθήκη προς ελληνική δανείστρια τράπεζα και δεν µας έχει δοθεί καµία έγγραφη συµφωνία µεταξύ της εν λόγω τράπεζας και της εταιρίας που να διευθετεί το θέµα, δεν είµαστε σε θέση να διαπιστώσουµε µέχρι ποιου ποσού οι εν λόγω εγγυήσεις δύνανται να καλύψουν τη συνολική απαίτηση των 26.500 χιλ. €.

2. Στη σηµείωση 9 "Πελάτες-Λοιπές Απαιτήσεις" των οικονοµικών καταστάσεων στις λοιπές απαιτήσεις α) του οµίλου περιλαµβάνεται ποσό 2.893 χιλ. € που αφορά σε αναλήψεις ποσού 653 χιλ. € από εταιρία βασικό µέτοχο ελεγχόµενη από µέλος του Δ.Σ. και σε αναλήψεις ποσού 2.240 χιλ. € από το µέλος του Δ.Σ. που ελέγχει την ανωτέρω εταιρία βασικό µέτοχο και συγγενούς του προσώπου µε την αιτιολογία αναλήψεις ποσού για λογαριασµό της ανωτέρω εταιρίας βασικού µέτοχου της ΝΕΛ και β) της εταιρίας περιλαµβάνεται ποσό 1.148 χιλ. € που αφορά σε αναλήψεις από το µέλος του Δ.Σ. που ελέγχει την ανωτέρω εταιρία βασικό µέτοχο µε την αιτιολογία αναλήψεις ποσού για λογαριασµό της ανωτέρω εταιρίας βασικού µέτοχου της ΝΕΛ.

Συµπέρασµα επισκόπησης

Με βάση τη διενεργηθείσα επισκόπηση και δεδοµένης της σηµαντικότητας των θεµάτων που µνηµονεύονται στην προηγούµενη παράγραφο και καθώς η απαίτηση των 26.500 χιλ. € αποτελεί σηµαντικό στοιχείο του ενεργητικού της εταιρίας και του οµίλου, αδυνατούµε να εκφέρουµε και δεν εκφέρουµε συµπέρασµα επί των εξαµηνιαίων οικονοµικών καταστάσεων.

Αναφορά επί άλλων νοµικών και κανονιστικών θεµάτων

Πέραν της ανωτέρω ενδιάµεσης οικονοµικής πληροφόρησης επισκοπήσαµε και τα υπόλοιπα στοιχεία της εξαµηνιαίας οικονοµικής έκθεσης του άρθρου 5 του Ν. 3556/07 και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόµου αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπ' αριθµ. 1/434/3.7.2007 και 7/448/11.10.2007.

Από την ανωτέρω επισκόπηση διαπιστώσαµε ότι η εν λόγω έκθεση περιλαµβάνει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που προβλέπονται από τον νόµο και τις αποφάσεις και είναι συνεπής µε τη συνηµµένη οικονοµική πληροφόρηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v