Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Κατάργησε το prop desk

Νέο πλήγμα για τις ελληνικές μετοχές επιφέρει η απόφαση της Deutsche Bank να καταργήσει το βιβλίο μετοχών (prop desk) που κατείχε. Σε ποιες μεγάλες εισηγμένες είχε μεγάλες θέσεις η γερμανική τράπεζα.

Deutsche Bank: Κατάργησε το prop desk
Νέο πλήγμα για τις ελληνικές μετοχές επιφέρει η απόφαση της Deutsche Bank να καταργήσει το βιβλίο μετοχών (prop desk) που κατείχε, καθώς μεταξύ των μεγάλων θέσεών της συμπεριλαμβάνονται και κάποιες σε εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις όπως οι Frigoglass, Intralot, Alapis, Τιτάν, ΓΕΚ, Τέρνα και Βωβός. 

Η γερμανική τράπεζα έλαβε την απόφαση οριστικής κατάργησης του βιβλίου μετοχών την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη απολύσει το προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος, μεταξύ των οποίων και τον κ. Τάσο Αστυφίδη, υπεύθυνο για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές.

Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι πωλήσεις ελληνικών μετοχών, γεγονός που εξηγεί την πίεση την οποία δέχονται το τελευταίο διάστημα οι τίτλοι των Frigoglass, Alapis, Intralot. Είναι πιθανόν σε κάποιους από αυτούς τους τίτλους η D.B. να διατηρήσει μια μικρή θέση, το μεγαλύτερο τμήμα όμως ρευστοποιείται ή θα ρευστοποιηθεί. Σημαντικές θέσεις διατηρεί το prop desk και στους τίτλους των ΓΕΚ, Τέρνα και Βωβός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη Frigoglass, όπου το prop της D.B. διατηρούσε έως τις 30 Ιουνίου το 8,5% του μετοχικού κεφαλαίου της. Το μεγαλύτερο μέρος της παραπάνω θέσης θα πρέπει να πουληθεί μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής αν βρεθεί αγοραστής, καθώς η συγκυρία είναι δύσκολη για την εταιρία.

Η διοίκηση της Frigoglass ακύρωσε τη συμμετοχή της στο 3ο ετήσιο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο επικαλούμενη τις ακυρώσεις ραντεβού από επενδυτές, η αγορά όμως αποδίδει την κίνηση στην απουσία διάθεσης να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν επίκειται νέα καθοδική αναθεώρηση μεγεθών μετά την αντίστοιχη κίνηση της ομόσταβλης 3E.

Μικρότερες θέσεις διατηρούσε το prop της D.B. σε μετοχές των Τιτάν και Εθνική που πιθανώς να έχουν ρευστοποιηθεί ήδη, καθώς στην περίπτωση της Εθνικής οι πωλήσεις φημολογείται ότι συνοδεύτηκαν και από άνοιγμα short θέσεων.

Σημειώνεται ότι η D.B. είχε περικόψει δραστικά το prop desk της προ ενός έτους περίπου, μειώνοντας την έκθεση σε σειρά μετοχών παγκοσμίως. Είχε κρατήσει όμως τότε τις μεγάλες θέσεις σε ελληνικούς τίτλους λόγω των υψηλών ιστορικών αποδόσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v