Citi: Μειώνει τις τιμές για 9 ελληνικές τράπεζες

Τις τιμές στόχους για 9 ελληνικές τράπεζες, λόγω του πιο αδύναμου περιβάλλοντος σε αγορά και οικονομία, μείωσε η Citigroup, ενώ για «θολό τοπίο» στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το 2009-2010 κάνει λόγο η Merrill Lynch.

Citi: Μειώνει τις τιμές για 9 ελληνικές τράπεζες
Σε μειώσεις στις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα του πιο αδύναμου περιβάλλοντος σε αγορά και οικονομία, προχώρησε η Citigroup, ενώ για «θολό τοπίο» στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το 2009-2010 κάνει λόγο η Merrill Lynch. Πιο αναλυτικά:

Σε μείωση των τιμών στόχων για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική, προχώρησε η Citigroup με έκθεσή της στις 13 Οκτωβρίου για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για την Αγροτική Τράπεζα σε 1,8 ευρώ από 2 ευρώ, με σύσταση sell, για την Alpha Bank στα 20 ευρώ από 23 ευρώ με σύσταση “buy”, στα 16 ευρώ από 21 ευρώ για την Eurobank με σύσταση “buy”.

Παράλληλα μειώνει στα 11 ευρώ από 17 ευρώ την αποτίμηση για την Εμπορική με σύσταση “hold”, στα 18 ευρώ από 23 ευρώ για την Πειραιώς με σύσταση “buy” και στα 7,5 ευρώ από 10,5 ευρώ για το ΤΤ, με σύσταση “hold”.

Επίσης, προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την Τράπεζα Κύπρου στα 10 ευρώ από 13 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “buy”, για την Marfin Popular Bank στα 6 ευρώ από 8 ευρώ με σύσταση “buy” και για την Ελληνική Τράπεζα στα 3 ευρώ ανά μετοχή, από 3,5 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “buy”.

Οι μειώσεις στις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες έρχονται ως αποτέλεσμα του πιο αδύναμου περιβάλλοντος σε αγορά και οικονομία, τονίζει ο οίκος, ο οποίος αναφέρει τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ελληνική ανάπτυξη 2008 στο 3,4%, με δικές του που κάνουν λόγο για ανάπτυξη πιο κοντά στο 3%.  

Για την Εθνική Τράπεζα η Citigroup διατηρεί την τιμή-στόχο των 40 ευρώ και την σύσταση “buy”, ενώ σημειώνει πως η ΕΤΕ «παραμένει μια μετοχή –ασφαλές καταφύγιο», επισημαίνοντας ότι προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, συνδυάζοντας ταυτόχρονα σχετικά καλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τα Ρ/Ε για την τρέχουσα και την επόμενη χρήση,
σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, η ΑΤΕ διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 14,8 για φέτος και 11,2 το 2009, η Alpha Bank με 6,4 φέτος και 5,7 το 2009, η Eurobank με 6,5 το 2008 και 6 το 2009, η Εμπορική με Ρ/Ε 20,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 9,6 φορές αυτά του 2009, η Εθνική Τράπεζα 7,1 και 5,8 αντίστοιχα, η Πειραιώς 6,3 και 5,4 αντίστοιχα και το ΤΤ με Ρ/Ε 34,3 για το 2008 και 13,6 το 2009.

Όσον αφορά τις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 5,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 4,4 φορές αυτά του 2009, η Marfin Popular Bank με Ρ/Ε 4,9 για φέτος και 4,7 για το 2009, ενώ η Ελληνική Τράπεζα με 4,3 για το 2008 και 4 για το 2009.

Όλοι οι "παίκτες" 

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η Citi αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχει τον περισσότερο υπομοχλευμένο ισολογισμό ανάμεσα στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η φθηνή χρηματοδότηση καταθέσεων και η τιμολογιακή δύναμη προσφέρουν ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Για τη Eurobank, ο οίκος εξακολουθεί να έχει θετική άποψη για τις αναπτυξιακές της προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές βαλκανικές αγορές. Επιπρόσθετα, θεωρεί τη διοίκηση και την εταιρική κουλτούρα ως μία από τις ισχυρότερες ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες.

Για την Alpha Bank η έκθεση αναφέρει ότι προσφέρει ευρείας βάσης ανάπτυξη στην ελληνική αγορά και ευκαιρίες στο περιβάλλον της περιοχής. Εντός των συνόρων, η τράπεζα είναι σχετικά ισχυρή στον κλάδο της εταιρικής τραπεζικής.

Για την Εμπορική, η Citigroup αναφέρει πως υπό τον έλεγχο της Credit Agricole είναι στη διαδικασία αναδιάρθρωσης και άρα αναμένεται περίοδος χαμηλής ανάπτυξης της κερδοφορίας έως την ολοκλήρωσή της.

Στοχευμένη ανάπτυξη στα στεγαστικά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην καταναλωτική πίστη περιλαμβάνει η εμπορική στρατηγική της Πειραιώς. Η τράπεζα έχει σημαντικά επεκτείνει το δίκτυό της από το 2004 και εξής, ενώ σχεδιάζεται νέο άνοιγμα υποκαταστημάτων.

Για την Marfin Popular Bank, η Citi αναφέρει ότι η ανάπτυξή της είναι ταχεία και υποστηρίζεται από τις ισχυρές οικονομικές και τραπεζικές συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο. Η MPB κερδίζει μερίδιο και στις δύο, αναφέρει η έκθεση, και ωφελείται περαιτέρω από την offshore αγορά καταθέσεων της Κύπρου.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει τον περισσότερο υπομοχλευμένο ισολογισμό στην Ελλάδα, ενώ η φθηνή χρηματοδότηση των καταθέσεων και η τιμολογιακή δύναμη επιτρέπει τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους. Η ταχεία ανάπτυξη του franchise καταδεικνύει τη σημαντική δυνατότητα αύξησης του μεριδίου αγοράς.Ωστόσο, επισημαίνει ο οίκος, τα δανειακά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών είναι υπό πίεση και η επιθετική τιμολόγηση δεν βοηθά, ενώ η επέκταση στην καταναλωτική πίστη πιθανόν θα απαιτήσει επιπλέον δανειακές προβλέψεις.

Για την Αγροτική Τράπεζα ο οίκος αναφέρει ότι οι προβλέψεις δανειακών απωλειών είναι χαμηλές και πιθανώς η ανάγκη για περαιτέρω επέκταση της τράπεζας στην αγορά καταναλωτικής τραπεζικής να οδηγήσει σε αύξηση των εν λόγω προβλέψεων. Θεωρεί την μετοχή αρκετά ακριβή, ενώ προβλέψει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε πώληση του μεριδίου που κατέχει στην ΑΤΕ.

Η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί έναν «πειστικό» growth story τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή αγορά, διαθέτοντας, παράλληλα ελκυστικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Στην Κύπρο ο όμιλος επωφελείται της θετικής ανάπτυξης του όγκου καταθέσεων, της αύξησης των margins σε αυτές αλλά και στην ισχυρή καταθετική βάση από το εξωτερικό. Στην ελληνική αγορά η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζει επιθετική αύξηση του αριθμού των υποκαταστημάτων της, τα οποία μάλιστα διαθέτουν υψηλή ανάπτυξη.


---"Θολό το τοπίο" το 2009-2010 λέει η Merrill Lynch

«Το γ’ τρίμηνο δεν είναι το θέμα» για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Merrill Lynch, η οποία, στην έκθεσή της με ημερομηνία 14/10, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε λειτουργικό επίπεδο, το γ’ τρίμηνο θα είναι ισχυρό, ωστόσο θεωρεί ότι οι προοπτικές για το 2009 και 2010 είναι «θολές».

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο για την οποία διατηρείται η σύσταση “buy”, λόγω της ισχυρής θέσης της σε επίπεδο ρευστότητα, αλλά και της ικανότητάς της να δημιουργεί πλεονάζοντα κεφάλαια.

Για τις Eurobank και Πειραιώς, διατηρείται η σύσταση “underperform”, καθώς ο διεθνής οίκος «βλέπει» κίνδυνο σημαντικής πτώσης των όγκων. Για την Alpha Bank διατηρείται η σύσταση “neutral”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v