Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αισιόδοξες νότες για το 2009

Νότες αισιοδοξίας από τον πρόεδρο του Χ.Α. και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την πορεία του χρηματιστηρίου το 2009. Τι δήλωσε ο κ. Πιλάβιος για τα μικρά free float.

ΧΑ: Αισιόδοξες νότες για το 2009
Με κάποιες νότες αισιοδοξίας από τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου αλλά και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε πριν από λίγο η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, αφού προηγουμένως ανέφερε ότι το 2008 ήταν πολύ κακή χρονιά για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, πρόσθεσε ότι και το 2009 αναμένεται να είναι δύσκολο, αλλά στα χρηματιστήρια πάντα υπάρχουν εκπλήξεις, ενώ το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είναι στο 30% του ΑΕΠ υποδηλώνει και αυτό την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κίνδυνοι μείωσης της ρευστότητας και της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παραδέχτηκε με τη σειρά του ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, προσθέτοντας όμως ότι τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και άρα θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα της ανάκαμψης, ίσως νωρίτερα απ’ ότι οι περισσότεροι περιμένουν.

Ας σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο Αλέξης Πιλάβιος καυτηρίασε την ύπαρξη εισηγμένων εταιρειών με free float της τάξεως του 10% - 15%, σημειώνοντας ότι όπως αποδείχτηκε και μέσω της τελευταίας κρίσης, όταν εισηγμένες εταιρίες έχουν τόσο μικρό free float δεν υπάρχει αποτελεσματική αγορά.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης ζήτησε την ένταξη της διαπραγμάτευσης ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αξιών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν ο επόπτης της αγοράς ομολόγων, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, να είναι ταυτόχρονα και διαχειριστής της αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, αναφέρθηκε και αυτός στο κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, πρόσθεσε όμως ότι όλα τα ρεκόρ, θετικά και αρνητικά, όπως και στον αθλητισμό, είναι για να καταρρίπτονται.

Στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερθέντων, παρέστησαν μεταξύ άλλων οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γιάγκος Χαραλάμπους και Αναστάσης Γαβριηλίδης, η κυρία Ελένη Λουρή, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κύριος Γιώργος Κούμπας, Γ.Γ. της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ο κύριος Άρης Ξενόφος, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο κύριος Σπύρος Μπονάτος πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ, ο κύριος Χαράλαμπος Εγγλέζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου και ο κύριος Κωνσταντίνος Βέργος, Πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών. Επίσης, το "παρών" έδωσαν πολλοί φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς.

* Διαβάστε τις ομιλίες του προέδρου του Χ.Α., κ. Σπύρου Καπράλου και του προέδρου του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλ. Μωραϊτάκη, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του χρηματιστηρίου για το 2009, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v