Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P:Η πολιτική μπορεί να ωφελήσει την αξιολόγηση

Αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει ξεκάθαρη, αξιόπιστη και διατηρήσιμη πολιτική για τις μεταρρυθμίσεις, αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να ωφελήσει την αξιολόγηση της χώρας, σχολιάζει η S&P.

S&P:Η πολιτική μπορεί να ωφελήσει την αξιολόγηση
Τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας, αναφέρει η Standard & Poor’s, υπογραμμίζοντας πως αν εφαρμοστεί ξεκάθαρη, αξιόπιστη και διατηρήσιμη πολιτική για τις μεταρρυθμίσεις τότε η αξιολόγηση της χώρας μπορεί να ωφεληθεί.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η έλλειψη σημαντικών δημοσιονομικών ή δομικών μεταρρυθμίσεων και το αυξανόμενο χρέος υπήρξαν βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι μία από τις προτεραιότητές του θα ήταν να... δαμάσει το αυξανόμενο χρέος της κυβέρνησης.

Η S&P θεωρεί ότι η ξεκάθαρη πλειοψηφία που έλαβε το κόμμα στις εκλογές θα διευκολύνει το έργο αυτό.

Δεδομένου όμως ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν πολλές φορές υπερβάσεις του προϋπολογισμού, μένει ακόμα να φανεί αν η νέα κυβέρνηση θα δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να εφαρμόσει αξιόπιστη στρατηγική, τονίζει.

Η S&P θεωρεί ότι μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένη προσοχή στις δαπάνες καθώς και δομικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στον προϋπολογισμό και θα βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

"Αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει ξεκάθαρη, αξιόπιστη και διατηρήσιμη πολιτική για τις μεταρρυθμίσεις, αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να ωφελήσει την αξιολόγηση της χώρας", τονίζει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v