Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα κέρδη των μητρικών η έκτακτη εισφορά

Μόνο τα κέρδη από ελληνικές δραστηριότητες υποβάλλονται στην έκτακτη φορολογία. Τι θα γίνει με μερίσματα από θυγατρικές εξωτερικού. Οι φόροι που αντιστοιχούν σε μητρικές και θυγατρικές για τους εισηγμένους ομίλους.

Στα κέρδη των μητρικών η έκτακτη εισφορά
Στα φορολογητέα κέρδη κάθε ανώνυμης εταιρείας που έχουν προέλθει από δραστηριότητες στην Ελλάδα και χωρίς κλιμάκωση του συντελεστή επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά σύμφωνα με ορκωτούς λογιστές με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν επί των προ φόρων κερδών που δήλωσαν το 2008 σε επίπεδο μητρικής. Τα έσοδα από μερίσματα θυγατρικών εξωτερικού, επειδή συμψηφίζονται εκπίπτουν από την φορολογητέα ύλη και επομένως δεν τίθεται θέμα επαναφορολόγησής τους με την έκτακτη εισφορά.

Εφόσον, δε τα προ φόρων κέρδη που προκύπτουν βάσει Διεθνών Λογιστικών Προτύπων είναι μεγαλύτερα από το καθαρό εισόδημα που προκύπτει από την τήρηση των φορολογικών βιβλίων η εισφορά θα επιβληθεί επί της κερδοφορίας που προκύπτει με τα Δ. Λ. Π.

Οι διαφορές που προέκυψαν το 2008 ανάμεσα στα κέρδη από Δ. Λ. Π και στο φορολογητέο εισόδημα, ιδιαίτερα για τις τράπεζες, ήταν αξιοσημείωτες λόγω του διαφορετικού χειρισμού των ζημιών ή αρνητικών διαφορών από χρεόγραφα του εμπορικού χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον το προσχέδιο νόμου δεν αφαιρεί την έκτακτη εισφορά από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος της φετινής χρονιάς. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν τα εκατομμύρια ευρώ που τους αναλογούν αλλά το ποσό αυτό δεν θα αφαιρεθεί από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος της χρήσης 2009.

Αόριστη σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές είναι η διατύπωση στην επιβολή των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αφήνοντας να αιωρείται ότι οι συντελεστές κλιμακώνονται ανά κατηγορία κερδών. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι πρόθεση του νομοθέτη δεν είναι η κλιμάκωση του συντελεστή. Δηλαδή, για προ φόρων κέρδη 30 εκατ. ευρώ η επιχείρηση θα φορολογηθεί με συντελεστή 10% για το σύνολο της φορολογητέας ύλης και όχι με 5% για τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ και με 7% για τα κέρδη από 10 ως 25 εκατ. ευρώ.

***Πλήττονται οι εταιρείες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις

Με δεδομένο ότι η κερδοφορία της φετινής χρονιάς ελάχιστα απασχολεί τους επενδυτές καθώς αφενός η χρήση τελειώνει, αφετέρου όλη η προσοχή και οι προσδοκίες εστιάζονται στα κέρδη του 2010 η επίπτωση στα μοντέλα των επενδυτών από την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς είναι μικρή.

Επενδυτικά πλήττονται περισσότερο οι μετοχές στις οποίες οι επενδυτές τοποθετούνται με βασικό κριτήριο τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Μετοχές κυρίως αμυντικών κλάδων όπως οι Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας και τα Τυχερά Παιχνίδια που οι πωλήσεις τους ελάχιστα επηρεάστηκαν από την κρίση.

Στον ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, η έκτακτη εισφορά θα πλήξει με την φετινή κερδοφορία με περίπου 98,5 εκατ. ευρώ, «χαράτσι» που αποτελεί το 1,7% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής του. Η μείωση της φετινής κερδοφορίας του θα επηρεάσει και την διανομή μερίσματος χρήσης 2009 αφού παραδοσιακά ο Οργανισμός διανείμει το σύνολο σχεδόν των κερδών του.

Περί τα 44 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο ΟΤΕ και άλλα 54 εκατ. ευρώ η θυγατρική του Cosmote ενώ περί τα 8 εκατ. ευρώ θα πληρώσει και η ΟΤΕ Ακίνητα.

Περί τα 63 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η Εθνική και από περίπου 500 χιλ ευρώ οι Εθνική Leasing, Εθνική P&K ΑΧΕΠΕΥ. Γύρω στα 39 με 40 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η Alpha Bank και επιπλέον 600 χιλ για την Αστικά Ακίνητα.

Γύρω στα 26 εκατ. ευρώ θα κληθεί να καταβάλει η EFG Eurobank και από 3,4 εκατ. ευρώ οι Eurobank Properties και EFG Eurolife AEAZ. Περί τα 13 εκατ. ευρώ θα είναι η έκτακτη εισφορά που θα καταβάλει η Πειραιώς ενώ άλλα 4,3 εκατ. ευρώ θα βαρύνουν την Πειραιώς Πρακτορειακή.

Η Motor Oil εικάζεται ότι θα πληρώσει περί τα 10 εκατ. ευρώ, η Coca Cola 3Ε περί τα 17 εκατ. ευρώ, η MIG περίπου 11,5 εκατ. ευρώ και η Τιτάν γύρω στα 11 εκατ. ευρώ.

Για τον όμιλο Βιοχάλκο η μητρική θα κληθεί να καταβάλει περί τα 3,3 εκατ. ευρώ και η Σιδενόρ περί τα 7,6 εκατ. ευρώ.

Για τον όμιλο ΕΧΑΕ η μητρική θα φορολογηθεί με 10,5 εκατ. ευρώ και η θυγατρική Χ.Α. με 3,7 εκατ. ευρώ.

Στον όμιλο Folli Follie η ΚΑΕ θα φορολογηθεί με 6,8 εκατ. ευρώ. Φόρος μικρότερος των 10 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί για τις Ηρακλής, Jumbo, Frigoglass, Alapis ( συν 650 χιλ για την Γερολυμάτος) , Μετκα, ΑΒ Βασιλόπουλος, Τεγόπουλος, Καρέλιας, Τηλέτυπος, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ,

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ λόγω των ζημιών που εμφάνισε πέρσι σε επίπεδο μητρικής δεν θα φορολογηθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την Forthnet.

*** Τι προβλέπει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, με πληροφορίες από την βάση δεδομένων της ICAP, 318 εταιρίες (εισηγμένες και μη) θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 1,010 δισ. ευρώ και τα μεγαλύτερα ποσά θα επιβαρύνουν τον ΟΠΑΠ (98.557.300 ευρώ), την Εθνική Τράπεζα (63.317.400 ευρώ), την Τράπεζα Κύπρου (55.267.400 ευρώ), την Cosmote (53.449.800 ευρώ) και τον ΟΤΕ (44.650.000 ευρώ).

*  Στον πίνακα που επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" περιλαμβάνονται οι εταιρίες και οι φόροι που αναλογούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v