Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνιες επενδύσεις για τα… λεπτά πορτοφόλια!

Εξειδικευμένες επενδύσεις από όλο τον κόσμο που προσφέρονται και για όσους διαθέτουν λεπτό… πορτοφόλι - Το «μενού» των α/κ για τοποθετήσεις σε ενέργεια, εμπορεύματα, εταιρικά ομόλογα, ακίνητα και αναδυόμενες αγορές.

Σπάνιες επενδύσεις για τα… λεπτά πορτοφόλια!

Τη δυνατότητα στους Έλληνες επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε εξειδικευμένες μορφές επενδύσεων, χωρίς απαραιτήτως να διαθέτουν μεγάλα ποσά, προσφέρουν οι ελληνικές ΑΕΔΑΚ μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται.

Τοποθετήσεις σε εξειδικευμένες επενδύσεις όπως ενέργεια, ναυτιλία, ακίνητα, εμπορεύματα και εταιρικά ομόλογα, ή σε συγκεκριμένες χώρες-περιοχές (όπως Κίνα, Τουρκία, Πολωνία, ΝΑ. Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική) γίνονται δυνατές, και μάλιστα μέσα από επαγγελματική διαχείριση και χωρίς να απαιτείται χρόνος ενασχόλησης από τον επενδυτή.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες, όπως το γεγονός ότι συχνά οι επενδύσεις αυτές συνεπάγονται και υψηλό κίνδυνο (μαζί με ισχυρή προσδοκώμενη απόδοση), ή ότι συνήθως ο προτεινόμενος χρονικός ορίζοντάς τους είναι μακροπρόθεσμος, ή τέλος ότι η απόκτηση μεριδίων ενός Α/Κ συνοδεύεται συνήθως και από προμήθειες (σίγουρα διαχείρισης και ενδεχομένως εισόδου-εξόδου).

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθεί μια σειρά επενδυτικών επιλογών, οι οποίες εξυπηρετούνται μέσω προσφερόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ενέργεια: Για εκείνους που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην αγορά της ενέργειας ενδεικτικές πιθανές επιλογές είναι το Alpha Energy Μετοχικό Εξωτερικού και το Δήλος Πράσινη Ενέργεια Μετοχικό Εξωτερικού.

Real Estate: Για τους παγκόσμιους οπαδούς του «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη», υπάρχουν προσφερόμενα αμοιβαία κεφάλαια, όπως για παράδειγμα το Attica Real Estate Μετοχικό Εξωτερικού και το Eurobank (LF) Fund of Funds Real Estate.

Εμπορεύματα: Οι οπαδοί της συγκεκριμένης επένδυσης μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αμοιβαία κεφάλαια, όπως τα Alpha FoFs Cosmos Stars Commodities Μετοχικό Εξωτερικού και το Alico Fund Εμπορευματικών Αξιών.

Ναυτιλία: Υπάρχει το Α/Κ Alpha Ναυτιλία Μετοχικό Εξωτερικού.

Επιμέρους χώρες

Τουρκία: Το Α/Κ Eurobank (LF) Equity – Turkish Equity Fund.
Πολωνία: Το Α/Κ Eurobank (LF) Equity – Dynamic Polish Fund
Ρουμανία: Το Α/Κ Eurobank (LF) Equity – Dynamic Romanian Fund
Κίνα: Το Α/Κ Millennium China Growth Μετοχικό Εξωτερικού
ΗΠΑ: Τα Α/Κ Alpha FoFs Cosmos Stars USA Μετοχικό Εξωτερικού και το Triton American Μετοχικό Εξωτερικού.

Ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές

Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική: Το Α/Κ Eurobank (LF) Equity – Middle East North Africa Fund

Βραζιλία-Ρωσία-Ινδία-Κίνα: Τα Α/Κ Alpha FoFs Cosmos Stars BRIC Μετοχικό Εξωτερικού και Eurobank (USD) (L/F) Fund of Funds BRIC.

Ασία: Το Α/Κ Alpha FoFs Cosmos Stars Silk Route Asia Μετοχικό Εξωτερικού

Νοτιοανατολική Ευρώπη: Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές Α/Κ μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα Allianz Μετοχών Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ, Alpha Select Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μετοχικό Εξωτερικού, Mafrin Emerging ΕΜΕΑ Μετοχικό, Eurobank Emerging Europe Μετοχικό Εξωτερικού και Interamerican Νέα Ευρώπη Μετοχικό Εξωτερικού.

Για ομολογιακά χαρτοφυλάκια αποτιμημένα σε αμερικανικά δολάρια: Κύπρου USD Bond Premium Ομολογιακό, Δήλος Δολαριακό Ομολογιακό Εξωτερικού, Τρίτων Ομολογιών Εξωτερικού σε δολάρια, Alico Ομολογιών Εξωτερικού Δολαριακό, Interamerican Δολαρίου Ομολογιακό.

Για ομολογιακά χαρτοφυλάκια υψηλών αποδόσεων (yields) άρα κατά κανόνα και υψηλότερου κινδύνου, το ΤΤ-ΕΛΤΑ High Yield Ομολογιών Εξωτερικού.

Για χαρτοφυλάκια εταιρικών ομολόγων τα Ευρωπαϊκή Πίστη High Yields Εταιρικών Ομολόγων σε ευρώ, Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade σε ευρώ, Alico Εταιρικών Ομολόγων Εξωτερικού, αλλά και το Eurobank (LF) Greek Corporate Bond για επενδύσεις σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Τέλος, επενδύσεις σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών μπορούν να υλοποιηθούν μέσω του Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών Ομολογιακό Εξωτερικού.

ΥΓ.: Υπάρχουν προφανώς και άλλοι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να επενδύσει στις αγορές του εξωτερικού, όπως τα τμήματα private banking των τραπεζών, οι ΑΕΠΕΥ, τα προϊόντα ATFs και οι διάφορες πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το X-Net. Κάθε επιλογή έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενδεχομένως τους δικούς της περιορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v