Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στη γωνία» οι μικρομέτοχοι χρεωμένων εταιρειών

Γιατί πληρώνουν δύο φορές το «λογαριασμό» οι μέτοχοι μειοψηφίας των εισηγμένων. Οι υψηλοί τόκοι που χρεώνουν οι τράπεζες, οι -παχυλές- αμοιβές των διοικήσεων και το «ξύρισμα» της μετοχοποίησης. Τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Στη γωνία» οι μικρομέτοχοι χρεωμένων εταιρειών

Εντείνεται η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών μειοψηφίας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και οι διοικήσεις τους συζητούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος με τις πιστώτριες τράπεζες.

«Σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες -προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους- εκτός από τους μικρομετόχους που φαίνεται πως αντιμετωπίζονται ως... εμπόδιο που πρέπει να φύγει από τη μέση», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας, συμπληρώνοντας:

«Ας πάρουμε ένα παράδειγμα όπου συζητείται η μερική κεφαλαιοποίηση τραπεζικών δανείων. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να σωθούν οι εταιρείες και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και για τίποτε παραπάνω. Επιπλέον, στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις συμμετέχουν οι τράπεζες που κοιτάζουν πώς θα περιορίσουν τις επισφάλειές τους και οι βασικοί μέτοχοι οι οποίοι επιδιώκουν να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγοράς της εταιρείας τους στο μέλλον, π.χ. μέσα από τη δυνατότητα εξαγοράς (σε προκαθορισμένο ή μη τίμημα), των μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών που θα αποκτήσουν οι τράπεζες. Όσο για τους μετόχους μειοψηφίας, αυτοί μαθαίνουν τις εξελίξεις από τα... sites και τις εφημερίδες.

Επιπλέον, τα τελευταία πέντε χρόνια που διαρκούσε η κρίση, οι τράπεζες και οι βασικοί μέτοχοι συνέχισαν να καρπώνονται οφέλη. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες υπολόγιζαν υψηλούς τόκους (το όποιο κούρεμα δανείων ακολουθήσει εκτιμάται ότι θα αφορά μέρος αυτών των τόκων) και οι βασικοί μέτοχοι με τα συγγενικά τους πρόσωπα εισέπρατταν αμοιβές -ενίοτε παχυλότατες- λόγω της συμμετοχής τους στη διοίκηση των εταιρειών.

Αντίθετα, οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν εισέπρατταν το παραμικρό, αλλά απλώς κατέγραφαν απώλειες».

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα το Euro2day.gr έχει γίνει δέκτης πολλών και έντονων διαμαρτυριών τέτοιου περιεχομένου.

Στην περίπτωση της Μαΐλλης για παράδειγμα, έχουν εκφραστεί έντονα παράπονα για το πλαίσιο της πρόσφατης δημόσιας πρότασης του στρατηγικού επενδυτή, όχι μόνο γιατί γίνεται στην ελάχιστη δυνατή τιμή που επιτρέπει το (πανθομολογουμένως απαράδεκτο) θεσμικό πλαίσιο, αλλά και γιατί -μεταξύ άλλων- οι μέτοχοι μειοψηφίας εκβιάζονται πως ακόμη και αν αποφασίσουν μαζικά να μην πουλήσουν τις μετοχές τους, τότε υπάρχει... παράθυρο να βγει η μετοχή από το ταμπλό! «Δεν πρόκειται περί πρότασης, αλλά περί ωμού εκβιασμού» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση της Τρόπαια -όσο και αν το ζήτημα αναβλήθηκε για... τεχνικούς λόγους- η διοίκηση της εταιρείας μέσα από συνεχή και τεράστια reverse split απειλεί να εκδιώξει από το μετοχικό κεφάλαιο το σύνολο της μειοψηφίας!

Στα Ιχθυοτροφεία Σελόντα και ενώ οι συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του ομίλου συνεχίζονται εδώ και τόσους μήνες, οι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν ετήσιες αποδοχές που εισέπρατταν... golden boys στο εξωτερικό, πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Στην Audiovisual μπορεί ο βασικός μέτοχος να βάζει γερά το χέρι στην τσέπη και να ψάχνει τρόπους για να μην πλήξει τη μειοψηφία στο άμεσο μέλλον (έκδοση προνομιούχων μετοχών, υποχρεωτικά μετατρέψιμων σε κοινές σε τέσσερα και πέντε χρόνια από σήμερα), ωστόσο ζητούμενο είναι τι θα γίνει στο μέλλον, όταν κάποιες «καραβιές» νέων μετοχών ισοπεδώσουν το ποσοστό της μειοψηφίας μέσα από τη διαδικασία της διάχυσης (dilution).

Και όλα αυτά όταν πολύ πιο άγρια αντιμετώπιση (πλήρης μηδενισμός της περιουσίας τους) είχαν στο πρόσφατο παρελθόν οι μέτοχοι μειοψηφίας τόσων τραπεζών, όπως της Proton Bank, της Probank, της Αγροτικής Τράπεζας, της Λαϊκής και φυσικά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όσο για τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου που αναμένεται να επιστρέψει στο ταμπλό της Κοινής Πλατφόρμας έως το τέλος του έτους: α) Οι «παλαιοί μέτοχοι» ελέγχουν σήμερα αθροιστικά ποσοστό χαμηλότερο του... 1% του συνόλου των μετοχών, β) Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί κατά πολύ(!) μετά τη δρομολογούμενη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 1 δισ. ευρώ που κατά κύριο λόγο θα καλυφθεί από funds του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v