Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: «Βουλιάζει» η εταιρία-Kαλοπερνούν οι βασικοί μέτοχοι

Μπορεί η εταιρία να χρωστάει έναν σκασμό λεφτά και να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, αλλά οι βασικοί της μέτοχοι δεν κακοπέρασαν τα τελευταία χρόνια. Η... γενική συνέλευση βρήκε τρόπο να τους αμείβει πλουσιοπάροχα.

Σελόντα: «Βουλιάζει» η εταιρία-Kαλοπερνούν οι βασικοί μέτοχοι

Οι μέτοχοι των Ιχθυοτροφείων Σελόντα έχουν... χρόνια και χρόνια να πάρουν μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν δει τη μετοχή τους να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 85%. Μιλάμε για πραγματική καταστροφή.

Ο όμιλος βέβαια το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο καλές μέρες δεν είδε και αυτό πολύ λίγο οφείλεται στη γενικότερη κρίση στη χώρα αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Σελόντα στην Τουρκία βούλιαξαν, ο στρατηγικός εταίρος (η αραβική Jazan Development) ζήτησε και πήρε διαζύγιο πουλώντας τις μετοχές του, ενώ τον υποψήφιο γαμπρό (Linnaeus Fund) που το 2010 ζητούσε να επενδύσει στην εταιρία (και όχι μόνο) ένα σωρό λεφτά, τον άφησαν... με την ανθοδέσμη στο χέρι.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως τα ίδια κεφάλαια του ομίλου Σελόντα από +70,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2007 έκλεισαν στα +68,5 εκατ. το 2008, στα +65 εκατ. το 2010, στα +16,5 εκατ. το 2012, στα -46,7 εκατ. στο τέλος του 2013 και στα -50,89 εκατ. στις 31/3/2014. Δηλαδή, όλη αυτήν την περίοδο χάθηκαν από τα ίδια κεφάλαια κάτι παραπάνω από 120 εκατ. ευρώ!

Έτσι, τα σημερινά προβλήματα του ομίλου είναι τόσο μεγάλα που οι (κρατικά ελεγχόμενες) τράπεζες -δηλαδή έμμεσα οι Έλληνες φορολογούμενοι...- ετοιμάζονται να κεφαλαιοποιήσουν πακτωλό δανείων και να καταστούν μεγαλομέτοχοι της εισηγμένης για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Φυσικά, η Σελόντα δεν είναι η μόνη περίπτωση (εντός ή εκτός κλάδου) που είδε τα οικονομικά της μεγέθη να επιδεινώνονται τόσο πολύ. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι πως την ίδια περίοδο οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Στεφανή) των Ιχθυοτροφείων κάθε άλλο παρά... κακοπέρασαν.

Για παράδειγμα, το 2013 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εισέπραξαν 1,43 εκατ. ευρώ και το 2012 αντίστοιχα 1,56 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε και τις αμοιβές Δ.Σ. της θυγατρικής Περσεύς (τρία μέλη της Σελόντα συμμετέχουν στα Δ.Σ. και των δύο εταιριών) τότε το όλο ποσό υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ μόνο για το 2013.

Και όλα αυτά σε μια προβληματική εταιρία με έντονα αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Ειδικότερα μάλιστα για το 2014, η γενική συνέλευση ψήφισε μικτές μηνιαίες αποδοχές 14.000 ευρώ (φανταζόμαστε επί 14 μήνες το έτος) για τον κ. Βασίλειο Στεφανή και 18.900 ευρώ για τον κ. Ιωάννη Στεφανή! Αυτό θα πει αυστηρή λιτότητα...

Το εύλογο λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι πόσο είναι λογικό (και ηθικό...) να δίνονται τόσο υψηλές αμοιβές σε στελέχη επιχειρήσεων τα οποία τα τελευταία χρόνια τις έφεραν στο χείλος της καταστροφής, ή έστω που οι ίδιες έφτασαν στο χείλος της καταστροφής επί ημερών των συγκεκριμένων στελεχών.

Ένα άλλο εύλογο ερώτημα βέβαια είναι πώς κρίνουν οι πιστώτριες τράπεζες (και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...) το όλο ζήτημα, τη στιγμή που αυτές καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, ανεξάρτητα από τους όποιους λανθασμένους χειρισμούς είχαν κάνει στο παρελθόν.

Οψόμεθα...

ΥΓ.1: Λέτε να είναι η μόνη εισηγμένη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- να αμείβει πλουσιοπάροχα τους βασικούς της μετόχους;

ΥΓ.2: Η πλευρά του Linnaeus Fund που καταψήφισε φέτος (και) τις αμοιβές του Δ.Σ. γιατί άραγε δεν είχε αντιδράσει τα προηγούμενα χρόνια; Κάθε απάντηση δεκτή.

ΥΓ.3: Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε και το παράδειγμα μια άλλης εταιρίας. Στην εισηγμένη -και υγιέστατη- Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, οι δύο βασικοί μέτοχοι μείωσαν πέρυσι και φέτος τις συνολικές μηνιαίες αμοιβές τους στα 500 ευρώ(!) προκειμένου να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα σε εργαζόμενους, συνεργάτες και μετόχους. Η εταιρία πέρυσι γύρισε στην κερδοφορία και φέτος αναμένει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v