Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Κέρδη στο εξωτερικό, ζημιές για όσους... επέμειναν ελληνικά

Απόδοση έως 26% «κλειδώνουν» όσοι πόνταραν σε δολάριο, μετοχές, κρατικά ομόλογα, real estate κ.α. Ποια αμοιβαία κεφάλαια πρωταγωνιστούν το 2014, πού «βγαίνουν» υπεραποδόσεις. Μετάνιωσαν όσοι ...πόνταραν στο εσωτερικό μέτωπο.

Επενδύσεις: Κέρδη στο εξωτερικό, ζημιές για όσους... επέμειναν ελληνικά

Σχεδόν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν φέτος στις αγορές του εξωτερικού καταγράφουν κέρδη, σε αντίθεση με την πλειονότητα εκείνων που... επέμειναν ελληνικά.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, θετικές αποδόσεις προήλθαν από το δολάριο, από τις μετοχές και τα κρατικά χρεόγραφα των αναπτυγμένων χωρών, από τα εταιρικά ομόλογα, από το real estate, από την Ασία, από την Κίνα, από τη Βόρειο Αφρική, από τη Μέση Ανατολή, από τις οικολογικές επενδύσεις, αλλά και από την ενέργεια!

Αντίθετα, όσοι επέλεξαν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, μάλλον το έχουν μετανιώσει, καθώς οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων έχουν κατρακυλήσει από την αρχή του καλοκαιριού και ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες.

Η αλήθεια είναι πως παρά τη δυσμενή συγκυρία που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού, η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφει από την αρχή του έτους (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έως και 21 Νοεμβρίου) θετικές αποδόσεις.

Ειδικότερα, σημαντικά κέρδη καταγράφουν όσοι μεριδιούχοι τοποθετήθηκαν φέτος σε μετοχές-ομόλογα αναπτυγμένων χωρών και σε δολαριακές επενδύσεις, ενώ στους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι επέλεξαν τα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού, λόγω της βουτιάς που σημείωσαν οι μετοχές στο ΧΑ από την αρχή του καλοκαιριού και μετά. Συγκεκριμένα, ενώ τόσο τα μετοχικά όσο και τα ομολογιακά Α/Κ εσωτερικού κατέγραφαν σημαντικά κέρδη στο πρώτο μισό του 2014, στη συνέχεια υποχρεώθηκαν σε μεγάλες απώλειες με αποτέλεσμα το σύνολο των μετοχικών και περίπου το 25% των ομολογιακών Α/Κ να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος.

Έξω... πάμε καλά

• Από τα 24 Μετοχικά Funds of Funds Α/Κ, κέρδη καταγράφουν τα 23 εξ' αυτών, με τις καλύτερες αποδόσεις να σημειώνουν τα Eurobank και Interamerican (LF) Real Estate (+26,29%), Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia Μετοχικό (+22,14%), Alpha Cosmos Stars USA Μετοχικό (+19,94%) και S&B Συνταξιοδοτικό (+14,79%).

• Το σύνολο των 22 Μικτών Α/K Funds of Funds σημείωσαν κέρδη, με καλύτερες τις αποδόσεις των Πειραιώς Διεθνές (+19,76%), Eurobank (LF) Global High (+9,35%) και Eurobank Balanced Blend Global (+9,16%).

• Άνοδο σημείωσαν και τα 16 Μετοχικά Α/Κ που επενδύουν σε αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού με καλύτερες επιδόσεις τις: Πειραιώς USA (+16,31%), Triton America (+15,89%), Alpha Global Blue Chips (+13%), MetLife (+12,66%), Eurobank (LF) Equity Global (+11,73%), NBG International Funds SICAV Equity (+11,68%).

• Από τα 12 Μετοχικά Α/Κ που τοποθετούνται στις αναπτυσσόμενες αγορές, τα πέντε από αυτά κατέγραψαν κέρδη, με καλύτερες επιδόσεις το +25,34% του Eurobank (LF) Middle East North Africa, το +12,7% του MetLife Αναδυόμενων Αγορών, το +7,28% του Πειραιώς China Growth και το +5,07% του Alpha Select ΝΑ Ευρώπης.

• Κέρδη είχαμε για τα τέσσερα από τα έξι Μετοχικά Διεθνή Α/Κ, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τα Attica Real Estate (+23,8%), TT-ΕΛΤΑ Οικολογικό (+14,36%) και το Alpha Energy (7,15%).

• Από τα δέκα Διεθνή Ομολογιακά Α/Κ, από την αρχή του έτους έχουν σημειώσει άνοδο τα εννέα, με πρώτα τα Δήλος USD Bond (+15,62%) και Eurobank I (LF) Global Bond (+11,52%).

• Με θετικό πρόσημο κινούνται και τα δέκα Α/Κ Κρατικών Ομολόγων Αναπτυγμένων Χωρών (Interamerican Δολαρίου +14,53%, MetLife Δολαριακό +12,3%, Alpha Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων +9,80% και CPB Eurobond +9,28%).

• Ανοδικά έχουν κινηθεί από την αρχή του χρόνου και τα οκτώ Ομολογιακά Α/Κ Μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης (Πειραιώς Διεθνές Εταιρικών Ομολόγων +6,32%, Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων +6,2%, MetLife Εταιρικών Ομολογιών +4,89% και Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade +3,46%).

• Από τα τριάντα σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου κέρδη κατέγραψαν τα 28.

• Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και τα τρία Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων που τοποθετήθηκαν στο αμερικανικό νόμισμα: ΤΤ ΕΛΤΑ USD (+12,75%), Eurobank Dollar Plus (+12,48%), Eurobank (LF) Income Plus $ (+12,42%).

• Στα Μικτά Α/Κ. κέρδη κατέγραψαν τα 10 από τα 33, με καλύτερες επιδόσεις για το Prelium B Total Return (+9,07%) και το Alpha Global Allocation (+8,61%).

Α/Κ Εσωτερικού

Το σύνολο των 23 Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού έχουν υποχρεωθεί σε απώλειες που ξεκινούν από το -5,27% και φτάνουν έως και το -20,93%, με την πλειονότητα των Α/Κ να υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη. Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψαν τα Private Banking Class (LF) – Flexy Style Greece Fund με -5,27%, Alpha Trust New Strategy -7,58%, Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (-9,32%), και ING Μετοχικό (-9,63%).

Στα Ομολογιακά Εσωτερικού, κέρδη καταγράφουν τα 13 από τα 18 Α/Κ της κατηγορίας με πρώτα τα Ελληνικό Ομολογιών (+9,49%), το Geniki Ομολογιών (+7,68%) και το Alpha Ελληνικό (+7,01%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v