Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο «χάρτης» μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου

Μεγαλύτερα ποσά είναι διατεθειμένες να επιστρέψουν το 2015 οι εισηγμένες εταιρείες στους μετόχους. Η στρατηγική των διοικήσεων, πώς διαμορφώνεται σήμερα η εικόνα και ποιες είναι οι «εκπλήξεις». Που καταγράφεται «υστέρηση».

ΧΑ: Ο «χάρτης» μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου

Περισσότερο γαλαντόμες προς τους μετόχους τους αναμένεται να φανούν φέτος οι εισηγμένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι εταιρείες που θα μοιράσουν μεγαλύτερα ποσά είναι πολυπληθέστερες σε σχέση με εκείνες που θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθούν τα παρακάτω:

Πρώτον, η πλειονότητα των εταιρειών θα συνεχίσει να μη διανέμει μέρισμα ή να μην επιστρέφει κεφάλαια στους μετόχους, είτε λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, είτε λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία. Έτσι, για διάφορους λόγους θα δούμε να μη διανέμουν μέρισμα και αρκετές κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως π.χ. οι Alpha Αστικά Ακίνητα (νομικό πρόβλημα), Ευρωπαϊκή Πίστη (ενόψει Solvency II) και Space Hellas.

Δεύτερον, αρκετές εταιρείες που συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια να «αμείβουν» τους μετόχους τους με επιστροφές κεφαλαίου (π.χ. οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Flexopack, Ικτίνος Μάρμαρα, Βογιατζόγλου) δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσουν φέτος.

Τρίτον, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ των προτάσεων των διοικήσεων για μέρισμα προς τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, με τις τελικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

Τέταρτον, υπάρχουν ακόμη εταιρείες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους σχετικά με αν και πόσο μέρισμα θα προτείνουν προς διανομή στους μετόχους και

πέμπτον, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά που θα αναφερθούν παρακάτω έχουν ήδη διανεμηθεί, είτε με τη μορφή προμερισμάτων, είτε με επιστροφές κεφαλαίου.

Περισσότερα από πέρυσι

Καρέλιας: Πρόκειται για τον «βασιλιά των μερισμάτων», καθώς για τη χρήση 2009 είχε μοιράσει 4,48 ευρώ ανά μετοχή, για το 2010, ποσό 6,329 ευρώ, για το 2011, συνολικά 7,6 ευρώ, για το 2012, μέρισμα 8,52 ευρώ, για το 2013 ποσό 8,5 ευρώ και τώρα προτίθεται να δώσει 9,3 ευρώ ανά μετοχή!

ΜΕΤΚΑ: Ακολουθεί κατά βήμα σε... γενναιοδωρία η θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς φέτος θα μοιράσει 0,5 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,30 ευρώ πέρυσι και 0,25 ευρώ πρόπερσι.

Μυτιληναίος: Η μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού που έχει συντελεστεί κατά τα τελευταία χρόνια επιτρέπει στην εισηγμένη εταιρεία να μοιράσει φέτος 0,1 ευρώ, μετά από αρκετά χρόνια συνολικής επανεπένδυσης των κερδών της.

ΟΤΕ: Χρόνια είχε να δώσει λεφτά στους μετόχους του και ο Οργανισμός, ωστόσο φέτος τους... θυμήθηκε, προτείνοντας στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή 0,08 ευρώ ανά τεμάχιο.

ΟΠΑΠ: Πολύ μεγαλύτερο μέρισμα από πέρυσι (0,70 έναντι 0,25 ευρώ) θα δώσει φέτος ο Οργανισμός που φημίζεται για τις καλές του μερισματικές αποδόσεις.

ΕΧΑΕ: Για ακόμη μια φορά η εισηγμένη δείχνει αποφασισμένη να μοιράσει χρήμα στους μετόχους της, δίνοντας 0,32 ευρώ, έναντι 0,20 ευρώ πέρυσι και 0,12 ευρώ πρόπερσι.

Πλαίσιο: Η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη διανομή 0,50 ευρώ ανά μετοχή (επιστροφή κεφαλαίου) έναντι περυσινής διανομής 0,2 ευρώ, προπέρσινης 0,12 ευρώ, 0,08 ευρώ για τη χρήση του 2011 και 0,05 για τη χρήση του 2010!

ΤΙΤΑΝ: Διπλάσια λεφτά από πέρυσι θα μοιράσει η εταιρεία (0,30 ευρώ έναντι 0,15 ευρώ πέρυσι και 0,00 πρόπερσι).

Grivalia: Η φετινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε ήδη τη διανομή 0,30 ευρώ ανά τεμάχιο, έναντι 0,15 ευρώ πέρυσι και 0,00 πρόπερσι.

ΟΛΘ: Γεμάτη μετρητά η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία, θα διανείμει φέτος 0,7 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,6 ευρώ πέρυσι και 0,6 ευρώ πρόπερσι.

Coca-Cola: Οριακά υψηλότερο ποσό από πέρυσι (0,36 έναντι 0,354) προτίθεται να διανείμει η εταιρεία.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Εταιρεία που σχεδόν κάθε χρόνο ανταμείβει τους μετόχους της. Πέρυσι δεν διένειμε μετρητά λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιό της, ωστόσο φέτος επανέρχεται προσφέροντας 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

ΔΕΗ: Φέτος θα μοιράσει 0,05 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,00 πέρυσι και 0,025 πρόπερσι.

Inform Λύκος: Η εταιρεία είχε πολλά χρόνια να διανείμει μετρητά στους μετόχους της, ωστόσο φέτος θα διανείμει 1,10 ευρώ ανά μετοχή (0,70 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου που έχει ψηφιστεί από σχετική γενική συνέλευση και μέρισμα 0,40 ευρώ που θα προταθεί στην τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου). Η αλλαγή πολιτικής σχετίζεται με την πώληση της θυγατρικής Austrian Cards.

Ελληνικά Πετρέλαια: Ζημιογόνο το αποτέλεσμα του 2014, ωστόσο η γενική συνέλευση του Δεκεμβρίου αποφάσισε τη διανομή 0,21 ευρώ ανά μετοχή (επιστροφή αποθεματικών), έναντι μηδενικού μερίσματος πέρυσι και 0,15 ευρώ πρόπερσι.

Autohellas: Η εισηγμένη φημίζεται για τις συχνές διανομές μεγάλων ποσών στους κατόχους των μετοχών της. Φέτος θα δώσει 0,80 ευρώ ανά τίτλο έναντι μηδενικού ποσού πέρυσι.

Kleeman: Για φέτος αποφασίστηκε επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή, όταν το αντίστοιχο περυσινό ποσό ήταν 0,11 ευρώ.

Κανάκης: «Σίγουρο χαρτί» για τους λάτρεις των μερισμάτων. Θα προτείνει φέτος τη διανομή 0,10 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,09 πέρυσι.

Profile: Μετά από πολλά χρόνια επανεπένδυσης του συνόλου των κερδών, η εισηγμένη αποφάσισε τον Δεκέμβριο (διανεμήθηκαν πρόσφατα) την επιστροφή αποθεματικών 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΛΤΡΑΚ: Η εισηγμένη επέστρεψε σε κερδοφόρο πορεία το 2013 και μετά τα αυξημένα κέρδη του 2014 θα διανείμει φέτος μέρισμα 0,1 ευρώ ανά μετοχή, έναντι μηδενικού ποσού πέρυσι.

Πετρόπουλος: Η εταιρεία είχε να μοιράσει χρήμα στους μετόχους της από τα κέρδη της χρήσης του 2010 (0,1 ευρώ). Το ίδιο ποσό θα διανείμει φέτος με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου.

Γενική Εμπορίου: Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,017 ευρώ πέρυσι και 0,00 πρόπερσι.

Χαϊδεμένος: Μετά από χρόνια, «θυμάται» τους μετόχους και τους δίνει 0,02 ευρώ ανά τεμάχιο.

Paperpack: Κάτι ανάλογο έγινε και με την Paperpack, η πρόσφατη γενική συνέλευση της οποίας αποφάσισε τη διανομή 0,067 ευρώ ανά τεμάχιο, έναντι 0,00 πέρυσι.

ΓΕΚΕ: Τον Δεκέμβριο του 2014 η εισηγμένη αποφάσισε την διανομή 0,17 ευρώ ανά μετοχή (μοιράστηκε ήδη τον Ιανουάριο του 2015) ενώ πέρυσι δεν είχε διανείμει χρήματα στους μετόχους της.

Μύλοι Λούλη: Μέσα στη φετινή χρονιά η εισηγμένη επέστρεψε στους μετόχους της 0,09 ευρώ ανά μετοχή έναντι μηδενικού ποσού κατά την περυσινή χρήση.

Μάρμαρα Κυριακίδη: Πέρυσι η εισηγμένη είχε επιστρέψει 0,17 ευρώ ανά μετοχή, ενώ φέτος διένειμε ήδη προμέρισμα 0,10 ευρώ, χωρίς να έχει ανακοινώσει το τελικό ύψος του μερίσματος που θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση.

AS Company: Σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που επανεπένδυε το σύνολο των κερδών της, φέτος προτίθεται να επιστρέψει στους μετόχους της 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Όσα και πέρυσι

Η εταιρεία πληροφορικής Entersoft θα μοιράσει και φέτος 0,1 ευρώ ανά μετοχή (υψηλή μερισματική απόδοση).
Ο Καραμολέγκος κατά πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια διανέμει μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή.

Λιγότερα από πέρυσι

Motor Oil: Διάλειμμα στην είσπραξη μετρητών θα κάνουν φέτος οι μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας, η οποία επί μακρά σειρά ετών ακολουθούσε γενναιόδωρη πολιτική μερισμάτων-επιστροφών κεφαλαίου. Αναμένεται επάνοδος από του χρόνου.

Aegean: Μετά την περυσινή επιστροφή-μαμούθ του 1 ευρώ ανά μετοχή, ακόμη και το πλουσιοπάροχο ποσό του 0,70 ευρώ που δίδεται φέτος, είναι μικρότερο.

Sarantis: Ο όμιλος μέχρι και το 2013 επανεπένδυε το σύνολο των κερδών του. Διαθέτοντας άριστη ρευστότητα πέρυσι μοίρασε 0,30 ευρώ ανά μετοχή και φέτος θα διανείμει 0,15 ευρώ.

Μύλοι Κεπενού: Ικανοποιητικό το 0,03 ευρώ που θα διανεμηθεί φέτος, αλλά χαμηλότερο από το... ποσό μαμούθ των 0,447 ευρώ που μοιράστηκε πέρυσι.

ΕΥΑΘ: Η διοίκηση θα προτείνει φέτος τη διανομή 0,121 ευρώ έναντι του πολύ μεγάλου ποσού (0,282 ευρώ) που είχε μοιραστεί κατά την περσινή χρονιά.

ΕΛΒΑΛ: Πέρυσι είχε προχωρήσει σε διανομή αποθεματικών 0,08 ευρώ ανά μετοχή, πράγμα που δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος.

Newsphone: Από το 0,014 ευρώ των χρήσεων 2011 και 2012, πέσαμε στο 0,004 ευρώ πέρυσι για να υποχωρήσουμε στο 0,0032 φέτος.

ΕΥΔΑΠ: Από το 0,38 ευρώ πέρυσι στο 0,20 ευρώ φέτος.

Trastor: Μετά από πολυετή πλουσιοπάροχη μερισματική πολιτική, η εισηγμένη αποφάσισε φέτος να μη διανείμει μέρισμα.

FG Europe: Χωρίς μέρισμα αναμένεται η φετινή χρονιά, όταν πέρυσι διανεμήθηκαν 0,20 ευρώ ανά μετοχή (από κέρδη περισσότερων της μιας χρήσης).

ΟΛΠ: Λιγότερα τα κέρδη, μικρότερο και το προτεινόμενο μέρισμα (0,036 έναντι 0,12 ευρώ ανά μετοχή).

Πλαστικά Θράκης: Η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε την διανομή μερίσματος 0,022536 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πέρυσι η εταιρεία είχε προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,025 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v