Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρυσός καταρρέει αλλά η λίρα Αγγλίας... αντέχει

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί για δύο βασικούς λόγους, ωστόσο η λίρα Αγγλίας κρατά. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές αγοράς και πώλησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η αξία της.

Ο χρυσός καταρρέει αλλά η λίρα Αγγλίας... αντέχει
Ανελέητο σφυροκόπημα δέχεται τις τελευταίες ημέρες η τιμή του χρυσού (οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) που δείχνει να πλησιάζει επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των $1.100 δολαρίων, επιστρέφοντας σε τιμές Μαρτίου - Φεβρουαρίου 2010, ή σε χαμηλά πέντε ετών και πλέον!

Οι πωλήσεις ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης στην τιμή του δολαρίου και ξεκίνησαν μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, σύμφωνα με τις οποίες «η αμερικάνικη οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2015, ανοίγοντας τον δρόμο στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια κάποια στιγμή μέσα στο έτος».

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι χωράνε έως και δύο αυξήσεις αμερικάνικων επιτοκίων, 25 μονάδες βάσης έκαστη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με την πρώτη αύξηση να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο, όμως όλοι περιμένουν τη συνεδρίαση στο τέλος του μήνα (29 Ιουλίου), από τη Fed.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ενώ οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων, ή σε παροχή περαιτέρω ρευστότητας προς τις αγορές, η Fed δεν αποκλείεται να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το δεύτερο μεγάλο χτύπημα για το κίτρινο μέταλλο ήλθε με την ανακοίνωση των κινέζικων αποθεμάτων χρυσού.
Μετά από έξι χρόνια, η Κίνα ανακοίνωσε ότι μείωσε τα αποθέματά της, σημαντικά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, πυροδοτώντας πωλήσεις «μεγάλων παικτών.

Στα τέλη Ιουνίου, τα κινεζικά αποθέματα χρυσού ανέρχονταν στα 53,32 εκατομμύρια ουγκιές, (57% υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2009), αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, για έναν παίκτη που συναγωνίζεται τη χρυσοφάγο Ινδία σε κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου.

Παρά τη σημαντική πτώση της τιμής του χρυσού, έναντι του δολαρίου, η τιμή της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές, ίσως και για ειδικούς εσωτερικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το δελτίο τιμών χρυσού και χρυσών νομισμάτων της 26ης/6/2015 (τελευταία ημέρα πριν από την τραπεζική αργία) και για συναλλαγές της ΤτΕ με ιδιώτες, έως 10.000 ευρώ, οι τιμές διαμορφώνονταν ως εξής:

-Παλαιάς κοπής και Ελισάβετ 1973 και προγενέστερα, αγορά 237,96 ευρώ και πώληση 287,98 ευρώ (παραμένει πάντα το θεόρατο spread μεταξύ αγοράς και πώλησης, προκειμένου να αποθαρρύνονται οι «βιαστικοί»).

-Ελισάβετ 1974 και μεταγενέστερα, αγορά 237,96 ευρώ και πώληση 285,17 ευρώ.

Χθες 20/7/2015, την πρώτη ημέρα ανοίγματος όλων των τραπεζικών καταστημάτων (έστω και με λιγότερο προσωπικό και σαφώς λιγότερες τραπεζικές εργασίες), επέστρεψαν και οι αγοραπωλησίες χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρά τη σημαντική υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου, οι τιμές διαμορφώνονταν ως εξής:

-Παλαιάς κοπής και Ελισάβετ 1973 και προγενέστερα, αγορά 232,22 ευρώ και πώληση 280,13 ευρώ.

-Ελισάβετ 1974 και μεταγενέστερα, αγορά 232,22 ευρώ και πώληση 277,22 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ημερήσια διαμόρφωση της τιμής της χρυσής λίρας, εκτός από την ισοτιμία του χρυσού έναντι του δολαρίου, σημαντικό ρόλο παίζει και η εκάστοτε ισοτιμία δολαρίου - ευρώ. Όμως και η τιμή του ευρώ δεν δείχνει να είναι στα καλύτερά της έναντι του δολαρίου, καθώς είναι διαπραγματεύσιμο οριακά υψηλότερα του $1,08.

Άρα εγχώριες ειδικές συνθήκες ίσως βοηθούν τη χρυσή λίρα να επιδεικνύει αξιοπρόσεκτες αμυντικές διαθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v