Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρωταθλητές των αποδόσεων στα Αμοιβαία

Κόντρα στο γενικότερο κλίμα και στους κεφαλαιακούς ελέγχους, κέρδη καταγράφει από την αρχή του έτους η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι κατηγορίες που πρωτοστατούν και οι... «πρωταθλητές» των αποδόσεων.

Οι πρωταθλητές των αποδόσεων στα Αμοιβαία

Παρά το γεγονός ότι η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στις ΑΕΔΑΚ, όσο και στους Έλληνες επενδυτές, δεν είναι καθόλου λίγα τα Αμοιβαία Κεφάλαια που από την αρχή του έτους συνεχίζουν να αποφέρουν θετικές -ή και πολύ θετικές- αποδόσεις στους κατόχους τους, κόντρα στο κλίμα προβληματισμού που επικρατεί στην εγχώρια οικονομία.

Να σημειωθεί πως οι «τυχεροί» αυτοί επενδυτές μπορούν εδώ και λίγο καιρό να ρευστοποιήσουν τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων τους για να καταθέσουν το αντίτιμο της πώλησης (θεωρείται «παλαιό χρήμα») στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Αντίθετα, η αγορά μεριδίων Α/Κ είτε εσωτερικού, είτε εξωτερικού από προϋπάρχουσες καταθέσεις δεν έχει ακόμη επιτραπεί.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά Α/Κ καταγράφουν από θετικές έως και πολύ θετικές αποδόσεις από την αρχή του έτους (στοιχεία έως και την 9η Οκτωβρίου), εξέλιξη που οφείλεται τόσο στην ποιότητα διαχείρισης των χαρτοφυλακίων, όσο και σε τάσεις που χαρακτήρισαν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις επιμέρους αγορές. Έτσι, τις καλύτερες επιδόσεις σε γενικές γραμμές, κατέγραψαν:

• Τα Ομολογιακά Εσωτερικού, λόγω και της υποχώρησης των αποδόσεων (yields) που έχουν σημειώσει από την αρχή του 2015 τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

• Όσα δίνουν έμφαση σε επενδυτικά προϊόντα των ΗΠΑ, λόγω της ανατίμησης που έχει σημειώσει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ.

• Εκείνα που τοποθετούνται σε μετοχές αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών, λόγω της διατήρησης μέχρι σήμερα των τιμών των μετοχών σε μάλλον ανοδικά επίπεδα σε σύγκριση με την αρχή του 2015 (επηρεασμός από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η ΕΚΤ).

Αντίθετα, στις περισσότερο «χαμένες» κατηγορίες Α/Κ κατατάσσονται σήμερα τα Μετοχικά Εσωτερικού (ιδίως αυτά που έχουν σημαντικές θέσεις σε τραπεζικές μετοχές) και ορισμένα που εστιάσουν σε τίτλους ξένων αναδυόμενων αγορών. Η πλειονότητα πάντως των Α/Κ καταγράφει θετικές αποδόσεις.

Οι «πρωταθλητές»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κέρδη μεταξύ του 19,2% και του 42,57% καταγράφουν από την αρχή του έτους έντεκα Α/Κ Ομολογιακά Εσωτερικού, με πρώτα τα Private Banking DIS (LF) Greek Government Bond (+42,57% έναρξη από 22/4/2015), Alpha Ελληνικό Ομολογιακό (+25,7%) και Eurobank I (LG) Greek Government Bond Fund (+25,62%).

Επίσης, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, το αμερικανικό νόμισμα απέφερε σημαντικότατα κέρδη στα Eurobank NTT USD (+7,27%), Eurobank Dollar Plus (+7,20%) και Eurobank (LF) Income Plus $ Fund (+6,97%), ενώ το δολάριο βοήθησε και αρκετά Ομολογιακά Α/Κ, όπως τα Δήλος USD Bond (+8,59%), Interamerican USD Ομολογιακό (+7,13%) και Δήλος Ομολογιακό USD (+6,54%).

Τέλος, μεταξύ των Α/Κ που από την αρχή του 2015 έως και την 9η Οκτωβρίου κατέγραφαν θετική απόδοση ανώτερη του 7% συγκαταλέγονταν τα: Allianz Ομολογιών Ευρώ Περιφέρειας (+23,18%), Alpha Funds of Funds Cosmos Stars Europe Μετοχικό (+8,95%), MetLife-Alico Μετοχικό Εξωτερικού (+7,95%), Attica Real Estate Μετοχικό Εξωτερικού (+8,33%), MetLife Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης Εσωτερικού (+10,68%), Allianz Μικτό Εσωτερικού (+9,72%), Alpha Ελληνικό Μικτό (+9,59%), Ασφαλιστικών Οργανισμών Μικτό Εσωτερικού (+8,60%), Prelium B (LF) Total Return (+7,71%), Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+10,16%) και Triton Εισοδήματος Ομολογιών Ευρώ Αναπτυγμένων Χωρών (+7,59%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v