Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φλερτ» Αμοιβαίων Κεφαλαίων με μικροαποταμιευτές

Οι τρέχουσες δυνατότητες των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων σε ένα περιβάλλον οριακών τραπεζικών επιτοκίων. Το μίγμα με τοποθετήσεις σε Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου και η δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης των μεριδίων.

«Φλερτ» Αμοιβαίων Κεφαλαίων με μικροαποταμιευτές

Τους μικρούς και μεσαίους αποταμιευτές -μεταξύ άλλων- επιδιώκουν να προσεγγίσουν ορισμένες ΑΕΔΑΚ, προκειμένου να τους προσφέρουν δελεαστικές αποδόσεις, που υπερβαίνουν τα αντίστοιχα τραπεζικά επιτόκια.

«Εμείς δεν περιοριζόμαστε στους μεγάλους καταθέτες. Θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη και τους αποταμιευτές των χιλίων ή των δύο χιλιάδων ευρώ», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος ΑΕΔΑΚ, που συμπληρώνει: «Σε ένα περιβάλλον οριακών τραπεζικών επιτοκίων, εμείς -κάτω από προϋποθέσεις- θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τον πήχη και να προσφέρουμε περισσότερα».

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια έως και 0,1% για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και έως 0,6%-0,7% στις προθεσμιακές τοποθετήσεις και μάλιστα για ποσά ενός σημαντικού ύψους και πάνω.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΑΕΔΑΚ, «εμείς τοποθετούμε το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας σε προθεσμιακές καταθέσεις και καρπωνόμαστε επιτόκια ανώτερα από αυτά του ιδιώτη που επιλέγει το ίδιο προϊόν (μεγαλύτερα ποσά) και πόσο μάλλον σε σχέση με εκείνον τον ιδιώτη που έχει τις λιγοστές αποταμιεύσεις του στο ταμιευτήριο. Επιπρόσθετα, μέρος του χαρτοφυλακίου μας το επενδύουμε σε Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, ή ακόμη και σε ομόλογα.

Τα ΕΓΕΔ (στα οποία δεν έχει πρόσβαση ένας ιδιώτης μικροεπενδυτής) προσφέρουν σαφώς υψηλότερες αποδόσεις από τις καταθέσεις και είναι αρκετά ασφαλή, ή τουλάχιστον σαφώς ασφαλέστερα των κρατικών ομολόγων λόγω και της περιορισμένης τους διάρκειας.

Με αυτή τη “συνταγή”, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων μπορεί να προσφέρει -κάτω από την προϋπόθεση ότι τα ΕΓΕΔ θα αποπληρωθούν κανονικά από το δημόσιο- καλύτερες αποδόσεις στους μεριδιούχους τους.

Και πέραν αυτού, ο μεριδιούχος δεν θα αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας, όπως π.χ. με τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς έχει δυνατότητα ρευστοποίησης των μεριδίων του σε καθημερινή βάση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v