Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποδόσεις… με ουρά φέρνουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Σημαντικά κέρδη ιδίως για όσους επενδυτές… προτίμησαν Ελλάδα. «Πρωταθλητές» τα εγχώρια κρατικά ομόλογα και τα μικρομεσαία χαρτιά του ΧΑ. Ποια α/κ ανά κατηγορία ξεχώρισαν φέτος.

Αποδόσεις… με ουρά φέρνουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Από ικανοποιητικές έως και αξιοζήλευτες αποδόσεις σημείωσαν το 2017 οι επενδυτές που προτίμησαν τα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς ανοδικά κινήθηκαν όλες οι κατηγορίες των Α/Κ, με πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των ελληνικών Μετοχικών και Ομολογιακών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται κόντρα στις δυσοίωνες εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από δώδεκα μήνες μεταξύ της πλειονότητας των αναλυτών, καθώς πολλοί μιλούσαν τότε για κινδύνους όπως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το πολυετές ράλι των μετοχών στον αναπτυγμένο κόσμο, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη λόγω κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε διάφορες χώρες, η πιθανή «φούσκα» της Κίνας και φυσικά τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Παρ' όλα αυτά, πολύ σημαντικές ήταν οι αποδόσεις που καρπώθηκαν μέσα στη χρονιά (από 1η Ιανουαρίου έως και 14 Δεκεμβρίου) οι πλείστοι μεριδιούχοι των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Μετοχικά Ελλάδας: Από τα 34 Α/Κ της κατηγορίας, θετικές αποδόσεις καταγράφουν τα 31 και μάλιστα σε 27 Α/Κ τα ποσοστά ανόδου είναι διψήφια! Λόγω κυρίως της υποαπόδοσης του τραπεζικού κλάδου, ακόμη καλύτερες ήταν οι επιδόσεις εκείνων των Α/Κ που εστιάζουν σε μετοχές μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Μεγαλύτερα κέρδη είχαμε για τα Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (+32,05%), Δήλος Small Cap (27,72%), 3K Greek Value (+27,37%), Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων (+24,66%), Alpha Blue Chips Ελληνικό (+24,57), MetLife Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (+24,12%) και Τρίτων Αναπτυξιακό (+22,49%).

Μετοχικά Αναπτυγμένων Χωρών: Ανοδική πορεία σημείωσαν τα 14 από τα 15 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα: Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities (+11,05%) και Eurobank I LF Global Equities (+10,58%).
Μετοχικά Ευρωζώνης: Με θετικές αποδόσεις κινήθηκαν και τα πέντε Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα NBG International Sicav/European Allstars B (+8,55%), Τρίτων Πανευρωπαϊκό (+8,15%) και Πειραιώς Eurozone (+6,87%).

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Χωρών: Κέρδη σημείωσαν και τα δέκα Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα MetLife Αναδυόμενων Αγορών (+10,26%), Allianz Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ (+6,89%) και Πειραιώς China Growth (+5,96%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Η δραστική αποκλιμάκωση των αποδόσεων (yields) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα οδήγησε και τα 24 Α/Κ της κατηγορίας σε θετικές αποδόσεις, ενώ στα πρώτα είκοσι η απόδοση ήταν διψήφια!

Ξεχώρισαν τα Ελληνικό Ομολογιών (+41,02%), Alpha Trust Ομολογιών (+38,46%), Alpha Ελληνικό (+37,26%) και Eurobank LF Greek Government Bond Fund (+36,5%).

Ομολογιακά Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών: Κέρδη σημείωσαν τα 6 από τα 11 Α/Κ της κατηγορίας, ξεχωρίζοντας τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+23,05%), Triton Εισοδήματος Αναπτυγμένων Χωρών (+9,81%) και Ευρωπαϊκή Πίστη Eurobond Κρατικών Ομολόγων Αναπτυγμένων Χωρών (+1,56%).

Ομολογιακά Διεθνή: Μόνο τα 6 από τα 16 Α/Κ της κατηγορίας σημείωσαν θετικές αποδόσεις, με πρώτα τα Allianz Ομολογιών Ευρωπεριφέρειας (+31,23%), Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+9,43%) και Δήλος Eurobond (+3,44%).

Διαχείρισης Διαθεσίμων: Άνοδο σημείωσαν τα 17 από 24 Α/Κ της κατηγορίας και τα 15 εξ αυτών πέτυχαν αποδόσεις σαφώς ανώτερες από τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων. Ξεχώρισαν τα Eurobank I LF Income Plus Fund (+5,45%) και Interamerican LF Income Plus Fund (+5,31%).

Μικτά: Κέρδη πέτυχαν τα 31 από τα 33 Α/Κ της κατηγορίας και μάλιστα στα 19 το ποσοστό ανόδου ήταν διψήφιο! Ξεχώρισαν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest Μικτό Εσωτερικού (+39,82%), 3Κ Μικτό (+29,62%), Alpha Ελληνικό Μικτό Classic (+29,49%), Ασφαλιστικών Οργανισμών Μικτό Εσωτερικού (+28,63%), Allianz Μικτό Εσωτερικού (+28,31%) και Δήλος Μικτό Εσωτερικού (+26,16%).

Funds of Funds Μετοχικά: Κέρδη σημείωσαν τα 23 από τα 33 Α/Κ της κατηγορίας, ξεχωρίζοντας τα Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia Μετοχικό Classic (+18,32%), Alpha Cosmos Star BRIC Μετοχικό Classic (+14,24%) και Eurobank I LF Global Emerging Markets (+13,32%).

Funds of Funds Μικτά: Άνοδο σημείωσαν τα 32 από τα 38 Α/Κ της κατηγορίας, με υψηλότερες αποδόσεις να είναι αυτές των Alpha Trust Electric Balanced (+7,70%) και Eurobank LF Global High (+6,74%).
Αμοιβαία κεφάλαια άλλων κατηγοριών που ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους ήταν τα CPB Euro Global Bond FoF Ομολογιακό (+2,65%), Triton American Μετοχικό Εξωτερικού (+5,38%), Alpha ETF FTSE Athex Large Cap (+16,41%), Alpha Trust Global Leaders Μετοχικό Εξωτερικού (+9,88%), Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών Ομολογιακό Classic (+5,40%), Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade σε ευρώ (+2,29%) και Eurobank I LF SP Best Performers IV (+12,70%).

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνεται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v