Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Μυτιληναίος και ΟΤΕ πρωταθλητές στους δείκτες ESG

Στις προτιμήσεις των επενδυτών, εταιρίες που συμμορφώνονται με τους δείκτες περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Μυτιληναίος και ΟΤΕ διακρίνονται στην Ελλάδα. Συστάσεις για buy.

Citi: Μυτιληναίος και ΟΤΕ πρωταθλητές στους δείκτες ESG

Αυξάνονται οι επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε εταιρίες με κριτήριο την περιβαλλοντική (environment) και κοινωνική (social) τους πρακτική αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση (governance). Πρόκειται για τους δείκτες ESG, τους οποίους σύμφωνα με ανάλυση της Citi, οι επενδυτές και τα funds μετρούν σοβαρά στις επενδυτικές τους επιλογές. Και μάλιστα όταν πρόκειται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τη Citi, τα funds των αναδυόμενων αγορών που κινούνται με βάση τους δείκτες ESG έχουν αυξήσει σε μία πενταετία τα κεφάλαιά τους από 5 σε 20 δισ. δολ. Επιπλέον, οκτώ στους δέκα αναλυτές και επενδυτές με τους οποίους συνεργάζεται η Citi λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους προαναφερόμενους τρεις τομείς, πιστεύοντας πως τα κεφάλαιά τους επιστρέφονται από επιχειρήσεις με τέτοια ανάπτυξη και συμμόρφωση.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός προχώρησε σε ανάλυση τέτοιων εταιριών στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αφρικής (CEEMEA).

Στη λίστα 20 εταιριών της προαναφερόμενης περιοχής που έκανε για σύσταση αγοράς συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές των ελληνικών εταιριών Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Οι δύο εισηγμένες θεωρούνται μάλιστα από τις εξεταζόμενες του δείγματος στην Ελλάδα πως πληρούν και τους τρεις δείκτες στο ανώτατο επίπεδο.

Στην έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού γίνεται θετική αναφορά για την πρόοδο που σημειώθηκε σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης της Μυτιληναίος, με τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων του και την αναδιοργάνωση του ομίλου. Για την εισηγμένη, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν επίσης και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της με τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά και με το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιό της σε ΑΠΕ. Τονίζουν, δε, πως η Μυτιληναίος είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τις συστάσεις για buy, φαίνεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πως αποδίδουν πλέον καρπούς οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της Μυτιληναίος για τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη νέα μορφή διακυβέρνησης, οι οποίες, όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος, φέρνουν στο προσκήνιο κρυφές υπεραξίες των εταιριών του ομίλου.

Σε υψηλή θέση, στην αξιολόγηση της Citi, βρίσκεται επίσης και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η Motor Oil, ενώ προσδοκίες καλλιεργούνται και για τα ΕΛ.ΠΕ, με αφορμή την ιδιωτικοποίησή τους.

Αρνητικό παράδειγμα, σύμφωνα με τη Citi, και σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, αποτελεί η Folli Follie, μετά την αποκάλυψη της μαύρης τρύπας των 290 εκατομμυρίων δολαρίων στα ταμειακά αποθέματα και την ανακριβή αναφορά των πωλήσεών της στην Ασία.

Πάντως, στην έκθεση γίνεται αναφορά και για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το επίπεδο των δεικτών ESG. Στο γενικότερο πλαίσιο, σημειώνεται πως παρουσιάζεται μικτή εικόνα. Οι βαθμολογίες υψηλού επιπέδου διακυβέρνησης πέφτουν την τελευταία δεκαετία, χαμηλώνοντας την κατάταξη της Ελλάδας στις χώρες CEEMEA, αν και τονίζεται η αναρρίχησή της στην κατάταξη Doing Business από την 110η θέση το 2005 στην 70ή το 2017.

Υπογραμμίζει δε, πως η χώρα μας διαθέτει ισχυρή κανονιστική ρύθμιση για τους δείκτες ESG, με την εφαρμογή ενός κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που πρόσφατα τροποποιήθηκε το 2013. Για την Ελλάδα, οι περιβαλλοντικές πολιτικές είναι αδύναμες και η μετάβαση της οικονομίας σε βιώσιμη είναι πολύ αργή. Η κυβερνητική στήριξη, κατά την έκθεση της Citi, στις ΑΠΕ είναι χαμηλή, καθώς προτεραιότητα έχουν ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη και τα δημόσια έργα.

Επισημαίνονται δε τα προβλήματα με τις δασικές πυρκαγιές και τη ρύπανση του Αργοσαρωνικού με την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και την αδυναμία επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων, με την οικονομική κρίση να υπονομεύει την περιβαλλοντική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v