Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες μοιράζουν χρήμα στο «παρά πέντε» της χρονιάς

Ποιες εισηγμένες εταιρείες αποφάσισαν να «ανοίξουν το ταμείο» στους μετόχους τους λίγο πριν κλείσει το 2018. Κοντά στο 3,5% διαμορφώνεται η μέση απόδοση χρηματικών διανομών για τους μη τραπεζικούς τίτλους. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ποιες μοιράζουν χρήμα στο «παρά πέντε» της χρονιάς

Έκτακτη διανομή μερίσματος ύψους 0,25 ανά μετοχή ανακοίνωσε την Παρασκευή η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, λόγω της ρευστότητας που ο εισηγμένος Όμιλος θα αντλήσει από την πώληση της συμμετοχής του στη ΔΕΣΦΑ. Η χρηματική αυτή διανομή θα έρθει να προστεθεί στο κανονικό μέρισμα των 40 ευρωλεπτών που διανεμήθηκε στους μετόχους κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια όμως δεν είναι η μόνη εταιρεία του ΧΑ που εξέπληξε ευχάριστα τους μετόχους της, λίγο πριν κλείσει η οικονομική χρήση του 2018.

Έτσι, η εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net (διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ) ψήφισε πριν από λίγες ημέρες την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,08 ευρώ ανά σημερινό τίτλο, εκπλήσσοντας θετικά τους μετόχους της.

Επίσης, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς είδαμε την Quest Holdings να αποφασίζει χρηματική διανομή (επιστροφή κεφαλαίου) 0,38 ευρώ ανά μετοχή, την Ικτίνος Μάρμαρα να δίνει φέτος για δεύτερη φορά μέρισμα (πράγμα που επίσης έχει πράξει μέσα στο 2018 και η βιομηχανία συσκευασίας Paperpack) και την Motor Oil να προχωράει σε διανομή προμερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Επιπρόσθετα, υπήρξαν άλλες δύο εισηγμένες εταιρείες που κλείνουν χρήση κάθε 30η Ιουνίου, οι οποίες «άνοιξαν το ταμείο» στους μετόχους. 

Πρόκειται για τον Μουσικό Οίκο Νάκα (0,135 ευρώ ανά μετοχή, ποσό υψηλότερο από πέρυσι) και την JUMBO του Απόστολου Βακάκη, η οποία στις 20 Δεκεμβρίου κατέβαλε υπόλοιπο μερίσματος 0,2172 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που συμπλήρωσε το εδώ και μήνες διανεμηθέν προμέρισμα (συνολική καταβολή 0,39 ευρώ).

Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες φετινές χρηματικές διανομές, το άθροισμα των οποίων ήταν σαφώς ανώτερο από το αντίστοιχο ποσό του 2017, ακολουθώντας την αυξητική πορεία των εταιρικών κερδών.

Έτσι, με δεδομένο ότι φέτος είδαμε την πλειονότητα των μετοχών του ΧΑ να καταγράφει απώλειες στο ταμπλό του ΧΑ, εκτιμάται πως η μέση «μερισματική απόδοση» (συνυπολογίζοντας μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) των μη τραπεζικών τίτλων πρέπει να προσεγγίζει ή ακόμη και να υπερβαίνει το 3,5%.

Το ποσοστό αυτό προσεγγίζεται με βάση το γεγονός ότι η συνολική χρηματική διανομή του έτους 2017 είχε διαμορφωθεί στο 1,34 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα, αυτή του 2018 εκτιμάται πως είναι αρκετά αυξημένη) και στο ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των μη τραπεζικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπολογίζεται γύρω στα 42,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v