Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα top picks της Alpha Finance για τη χρονιά

Τα θεμελιώδη στοιχεία και η ανάκαμψη της οικονομίας συνηγορούν προς ένα «rerating», τουλάχιστον για τις μη τραπεζικές μετοχές του Χ.Α., εκτιμά η χρηματιστηριακή. Πώς βλέπει την κατάσταση στην οικονομία. Ποιες μετοχές επιλέγει και γιατί

Ποια είναι τα top picks της Alpha Finance για τη χρονιά

Η χρηματιστηριακή έχει ως top picks για το 2019 τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Μυτιληναίου και Ελλάκτωρα.

Η θετική άποψη για τα Ελληνικά Πετρέλαια βασίζεται σε διάφορους καταλύτες όπως η ιδιωτικοποίησή τους -με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται μέχρι τον Μάρτιο-, οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης που θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» επιπρόσθετη αξία -ειδικά από την πλευρά των λειτουργικών εξόδων-, οι προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων από το 2020 που θα ωφελήσει την εταιρεία, η συνεχιζόμενη απομόχλευση και η προοπτική από την έρευνα και εξόρυξη. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι στα 9 ευρώ και 17% περιθώριο ανόδου.

Για την Jumbo, η χρηματιστηριακή παραμένει θετική κυρίως λόγω του υγιούς υπομοχλευμένου ισολογισμού της, που οδηγεί σε σημαντική καθαρή ταμειακή θέση (καθαρά μετρητά την περίοδο 2017-18, 287 εκατ. ευρώ). Η ΑF προβλέπει τα μετρητά να αυξηθούν περαιτέρω σε 477 εκατ. ευρώ έως το 2020-21, λόγω της υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας και των ισχυρών ταμειακών ροών. Ταυτόχρονα, το διεθνές σχέδιο επέκτασης της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο, με focus στη Ρουμανία, υποδηλώνοντας ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η Jumbo σχεδιάζει να επεκταθεί δυναμικά στη Ρουμανία, με τον αριθμό των καταστημάτων να φθάνουν στα 21 τα επόμενα 5 έτη, από 12 καταστήματα σήμερα. Η μετοχή της Jumbo είναι ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα και η τιμή-στόχος τίθεται στα 20,1 ευρώ ή 38,6% περιθώριο ανόδου.

Αναφορικά με τη Μυτιληναίος, τα περιθώρια του αλουμινίου έχουν εκτοξευτεί, οι εγχώριες προοπτικές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελπιδοφόρες (θα κατασκευαστεί νέος σταθµός παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου 700 MW) και η επιχειρηματική μονάδα EPC αναμένεται να προσφέρει αξιοπρεπή αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η Μυτιληναίος θα αποφασίσει σύντομα για τη νέα επένδυση 500 εκατ. δολαρίων, η οποία θα διπλασιάσει την παραγωγή αλουμίνας και θα αυξήσει την αποδοτικότητα. Η AF θέτει την τιμή-στόχο στα 14,1 €/μετοχή ή 69% υψηλότερα.

Τέλος, διατηρεί τη θετική της στάση απέναντι στην Ελλάκτωρ, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής διοίκησης πέρυσι και των προσπαθειών αναδιάρθρωσης. Η νέα διοίκηση επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση του τμήματος των κατασκευών, ενώ η διαφάνεια των οικονομικών πληροφοριών και η εταιρική διακυβέρνηση φαίνεται να έχουν υψηλή προτεραιότητα.

Η αναμενόμενη συγχώνευση με την Άνεμος θα πρέπει να «ξεκλειδώσει» συνέργειες και να οδηγήσει σε μια πιο αποδοτική φορολογική δομή. Κατά την άποψη της AF, η Ελλάκτωρ είναι σημαντικά υποτιμημένη και η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με σημαντική έκπτωση. Επιπλέον, παρουσιάζει περιορισμένο πτωτικό ρίσκο, από τη στιγμή που τα μερίσματα από το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής Οδού) είναι σταθερά και σχετικά προβλέψιμα. Η τιμή-στόχος τίθεται στα 2,60 ευρώ και το περιθώριο ανόδου ανέρχεται στο 88%.

Συνολικά το model portfolio της AF περιλαμβάνει επίσης τους τίτλους των Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Εθνικής Τράπεζας. Οι τιμές-στόχοι που θέτει για τις μετοχές του Model portfolio είναι Motor Oil στα 22 ευρώ, ΕΤΕ στο 1,62 ευρώ και ΟΤΕ στα 14,35 ευρώ.

Τι βλέπει για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες αποκάλυψαν τους στόχους για τη μείωση των NPEs ως τα τέλη του 2021, που προβλέπουν μείωση του αποθέματος κατά 59% ή 47% έναντι του 2018, κάτι που υπονοεί δείκτες NPEs 15-26%. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ως τα τέλη Μαρτίου θα αναθεωρήσουν τη συγκεκριμένη στοχοθεσία, επιδιώκοντας επιθετικότερη μείωση.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει μια ιδιαίτερα κρίσιμη τριετία, που θα περιλαμβάνει πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους και αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες, παρά την περικοπή κόστους, θα οδηγήσουν σε αξιοσημείωτα χαμηλή κερδοφορία. Αυτό αναμένεται να ασκήσει πίεση στις αποτιμήσεις και να μειώσει την όρεξη των επενδυτών, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη διαύγεια. Ετσι παραμένει προσεκτική με τον κλάδο και δίνει σε όλες τις μετοχές «ουδέτερη» σύσταση.

Σημειώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δουλεύουν σε δύο σχήματα, που θα βοηθήσουν τις τράπεζες, αυτά του ΤΧΣ και της ΤτΕ. Αμφότερα είναι υπό εξέταση, αλλά μπορούν να «ξεκλειδώσουν» αξία και να πυροδοτήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως θυμίζει η Eurobank έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης με την Grivalia, κάτι που θα επιτρέψει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια της τελευταίας για πιο επιθετική μείωση των NPEs και να βρεθεί μπροστά από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο με 0,33 φορές book value μετά τη συγχώνευση, αυτό έχει εν μέρει τιμολογηθεί.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι η αποτίμηση της Εθνικής με 0,17 φορές Book Value λαμβάνει υπόψη με το παραπάνω: α) τον κίνδυνο από τη μείωση των NPEs, δεδομένων των υψηλών επιπέδων κάλυψης (60% έναντι 50% για τον κλάδο) και β) τη χαμηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ενώ οι δείκτες CET1 αναμένεται να τονωθούν μετά την πιθανή αποεπένδυση από την Εθνική Ασφαλιστική και το ποσοστό στην Πανγαία. Ακόμα και σε ένα σενάριο που τα NPEs υποχωρήσουν κάτω από το 20%, η Εθνική πιθανότατα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια. Ετσι σημειώνει την τακτική προτίμηση για την Εθνική Τράπεζα.

Η Alpha Finance παραμένει «προσεκτική» με την Πειραιώς εξαιτίας της δυναμικής της ποιότητας ενεργητικού, τους χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και την υποτονική απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Η γενική εικόνα

Όπως εξηγεί η AF, η οικονομία ανέκαμψε το 2017-2018, ενώ οι προοπτικές για το 2019-2022 είναι ενθαρρυντικές. Επιπρόσθετα η βιωσιμότητα χρέους αποκαταστάθηκε (τουλάχιστον για την περίοδο 2019-2032), μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, ενώ η Ε.Ε. δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αν χρειαστεί (σε περίπτωση εξωτερικού σοκ). Ομολογουμένως η Ελλάδα έχει πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, τα οποία μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν τις πολιτικές εντάσεις. Η χώρα απέδειξε την περίοδο 2015-2018 ότι μπορεί να πετύχει φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ η δημοσιονομική απόδοση 2019-2022 θα στηριχθεί από την οικονομική επέκταση.

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά πάνω από 2% ετησίως μεταξύ 2019-22 ενώ είχε υποχωρήσει κατά 3% ετησίως μεταξύ 2008-16. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,3% και οι μισθοί να αυξηθούν κατά 2% ετησίως την επόμενη τετραετία. Ωστόσο, με τα ποσοστά αποταμίευσης σε βαθύ κόκκινο, η χρηματιστηριακή δεν περιμένει ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης. Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις.

Προβλέπεται να αυξηθούν με διψήφια ποσοστά τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας τις εξαγωγές και την απασχόληση. Σε αυτό το μέτωπο, περαιτέρω απορρύθμιση των αγορών εμπορευμάτων και εργασίας και οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο.

Οι εκλογές θα γίνουν Μάιο ή Οκτώβριο. Το πολιτικό ρίσκο παραμένει χαμηλό κατά τη γνώμη της Alpha Finance, καθώς αμφότερα τα μεγάλα κόμματα είναι υπέρ των συμφωνημένων προγραμμάτων διάσωσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τονίζει ωστόσο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι οριακή (145+6 βουλευτές) και μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές (όπως ιδιωτικοποιήσεις ή πρωτοβουλίες στήριξης της παραγωγικότητας). Ως αποτέλεσμα και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, η χρηματιστηριακή περιμένει να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα του νικητή.

Συνολικά η Ελλάδα φαίνεται πως πέρασε τον κάβο. Η ανάπτυξη αποκαταστάθηκε, η δημοσιονομική απόδοση είναι ενθαρρυντική, τα πολιτικά ρίσκα χαμηλά και μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος έχει γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο. Περιμένουμε, καθώς η οικονομία επεκτείνεται, η ανάπτυξη να στηρίξει τα κέρδη, ενώ η αυξανόμενη πεποίθηση ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» θα πρέπει σταδιακά να μεταφραστεί σε υψηλότερους πολλαπλασιαστές για την ελληνική αγορά μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v