Χρηματιστήριο: Τι δείχνουν τώρα οι τιμές-στόχοι

Πόσο φθηνή είναι τώρα η ελληνική αγορά και ποιες μετοχές έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου. Τα σινιάλα από τις αποτιμήσεις, οι εκτιμήσεις των ξένων και οι συγκρίσεις μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνουν τώρα οι τιμές-στόχοι

Tο τεταμένο κλίμα στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σκηνικό εύλογα έχει αποτυπωθεί και στις αγορές -φυσικά και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ειδικά για την ελληνική αγορά, ένα επιπλέον ζήτημα είναι ότι στην τρέχουσα κατάσταση δεν είναι δυνατό να προεξοφληθούν ή και να εξαργυρωθούν μια σειρά από θετικές προσδοκίες, τις οποίες έχει δημιουργήσει η αίσθηση πως η κατάσταση στην οικονομία εξομαλύνεται. Έτσι, το stock picking παραμένει η πλέον αξιόπιστη στρατηγική και γι’ αυτό οι δείκτες αποτίμησης έχουν ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μετά τα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2019.

Από τα μέσα Αυγούστου και μετά οι συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εμφανίζουν υψηλότερη μεταβλητότητα, σε συγχρονισμό με τις αγορές στο εξωτερικό, αλλά απέχουν αρκετά από το να αποτελέσουν σοβαρό προμήνυμα για τη μελλοντική τάση στην πορεία των τιμών των μετοχών. Η αλλαγή κλίματος στο εξωτερικό, η ρηχή εγχώρια αγορά και η απόφαση για αποκόμιση κερδών είναι μερικές από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει την πτώση, από τις 900 προς στις 820 μονάδες, και σε κατάσταση νευρικότητας την αγορά.  Ωστόσο, οι αισιόδοξοι βρίσκουν ένα ισχυρό στήριγμα και επιχείρημα υπέρ των επιλεκτικών τοποθετήσεων στην αγορά, μετά και τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019, αφού οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι υψηλές και τα περιθώρια ανόδου για αρκετές μετοχές είναι υψηλότερα απ’ ό,τι στα υψηλά των 900 μονάδων.

Αυτή η προσέγγιση είναι στο τραπέζι όσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν ανατρέπεται καταλυτικά το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια λόγω της σινο-αμερικανικής εμπορικής διένεξης, των χειρισμών της Fed, της πορείας των ομολόγων, αλλά και των οικονομικών δεικτών, όπου τα στοιχεία όχι μόνο δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μειώνεται. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χ.Α. δεν έκρυβαν ιδιαίτερα θετικές εκπλήξεις, έτσι ώστε να αποτελέσουν σε δεύτερο χρόνο καύσιμο για την αγορά. 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, παρά την πτώση, η ψυχολογία στην εγχώρια αγορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι δείχνουν βελτίωση. Οι επενδυτές που κινούνται τεχνικά, περιμένουν να δουν αν ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί και πάλι προς την περιοχή των 750-800 μονάδων, που φαίνεται να είναι το προπύργιο των αγοραστών.

Μετά και τις παρουσιάσεις των εισηγμένων στο εξωτερικό και το εσωτερικό, είναι ξεκάθαρο ότι η πορεία της οικονομίας, το σχέδιο επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) των τραπεζών και το σχέδιο του Ελληνικού αποτελούν τους καταλύτες που θα διαμορφώσουν και τις τιμές στο Χ.Α.

Σε πιο micro επίπεδο, το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάζουν οι επενδυτές είναι είτε η δυναμική και το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων, είτε η αποτίμηση, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και από λογικές αποτιμήσεις, όχι μόνο όμως σε επίπεδο τιμής προς κέρδη (P/E), αλλά και σε επίπεδο λειτουργικής εξέλιξης και ταμειακών ροών. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι οι ελληνικοί δείκτες και οι μετοχές είναι αποτιμημένες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και, σε αρκετές περιπτώσεις, οι τιμές των μετοχών έχουν μείνει πίσω.

Η συνολική εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εμφανίζει για φέτος υψηλότερη αποτίμηση, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη για το 2020 μεταξύ των ευρωπαϊκών δεικτών, όσο και σε σύγκριση με τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών. Το P/Ε για το 2019 του δείκτη της ελληνικής αγοράς εκτιμάται σε 16,6 φορές έναντι 14,8 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 13,7 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές. Το P/Ε για το 2019 του δείκτη της ελληνικής αγοράς εκτιμάται σε 12,9 φορές (λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των συντελεστών φορολογίας) έναντι 13,6 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 13,1 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει ελαφρώς υψηλότερη αποτίμηση σε σχέση με τους παραπάνω δείκτες. Το σημείο στο οποίο εξακολουθεί να υπερτερεί ο Γενικός Δείκτης είναι η χαμηλότερη αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων προς αξία επιχείρησης) με 6,9 φορές φέτος και 6,3 φορές το 2020 έναντι 9,4 φορές και 8,8 φορές για τον δείκτη Stoxx 600.

Ο εγχώριος δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει ένα σταθμισμένο discount της τάξεως του 15% σε σχέση με τους δείκτες benchmarks της ευρωπαϊκής αγοράς και των αναδυόμενων αγορών σε όρους EV/EBITDA. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται και με άλλους εξίσου σημαντικούς δείκτες, στους οποίους ο εγχώριος δείκτης εμφανίζει «μικρότερη ποιότητα». 

Η προσδοκώμενη αποδοτικότητα ταμειακής ροής (free cash flow yield) για το 2019 και το 2020 προβλέπεται σε χαμηλότερα επίπεδα για τους εγχώριους δείκτες έναντι των δεικτών Stoxx 600 και των emerging markets.

Οι μετοχές

Η παραπάνω εικόνα στο Χ.Α., εφόσον συνδυαστεί με επιμέρους στοιχεία, όπως οι τιμές-στόχοι των μετοχών, δείχνει πόσο βάθος μπορεί να έχει ακόμα η πτώση και ποιες μετοχές έχουν και πάλι αποκτήσει υψηλά περιθώρια ανόδου βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα περιθώρια ανόδου στην ελληνική αγορά έχουν προσεγγίσει το 20% σε μέσους όρους, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αναθεωρήσεις που παρατηρούνται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Συνολικά, όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με θετικό upside potential. 

Το υψηλότερο upside potential για την υψηλή κεφαλαιοποίηση αφορά τους τίτλος των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Alpha Βank και Fourlis. Από τις τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank φαίνεται με το υψηλότερο περιθώριο, κοντά στο 30%. Τα τελευταία έτη, ωστόσο, οι τιμές -στόχοι των τραπεζικών μετοχών ήταν πάντοτε αρκετά υψηλότερες από αυτές που είχαν στο ταμπλό του Χ.Α., αλλά χωρίς οι αποδόσεις τους να επιβεβαιώνουν τις προτάσεις.

- Για τη μετοχή της Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 13,30 ευρώ έναντι 9,44 ευρώ στο ταμπλό και το περιθώριο ανόδου είναι ιδιαίτερα υψηλό, άνω του 40%.

- Για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 2,75 ευρώ βάσει των εκτιμήσεων 4 αναλυτών, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι τα 1,66 ευρώ ανά μετοχή, το περιθώριο είναι το υψηλότερο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

- Για τον τίτλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 9,20 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο +30%.

- Για τον τίτλο της Fourlis, η μέση-τιμή στόχος είναι τα 6,7 ευρώ, ενώ στο ταμπλό η τιμή έχει 5,25 ευρώ.

- Για τη μετοχή της Jumbo η μέση τιμή-στόχος έχει ανεβεί στα 20 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 25%. 

- Για τη μετοχή της Coca Cola HBC, η τιμή-στόχος των 35 ευρώ δεν έχει προσεγγιστεί ξανά μετά την αποκοπή και το περιθώριο ανόδου είναι  στα επίπεδα του 20%.

- Για τις τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η FactSet, οι αναλυτές θέτουν μέση τιμή-στόχο (διάμεσος του δείγματος) για την Alpha Bank στα 1,98 ευρώ, ενώ στο ταμπλό αποτιμάται μόλις 1,52 ευρώ, άρα το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 30%. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η μέση τιμή στόχος προσεγγίζει τα 3 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 25%. Το upside που εμφανίζει η μετοχή της Eurobank είναι 20%, με μέση τιμή-στόχο πλέον το 1 ευρώ και τιμή 0,83 ευρώ στο ταμπλό. Η Τράπεζα Πειραιώς, τέλος, εμφανίζονται με προσδοκώμενη απόδοση άνω του 8% και μέση τιμή-στόχο στα 2,72 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v