Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Η βελτίωση στα εννεάμηνα και οι αστερίσκοι

Πώς αξιολογούνται οι μέχρι τώρα δημοσιευθείσες οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών. Τι άλλαξε στο τρίτο τρίμηνο και ποιες προοπτικές διαγράφονται για το μέλλον. Οι όμιλοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Η βελτίωση στα εννεάμηνα και οι αστερίσκοι

Κοντά στα προβλεπόμενα επίπεδα κινούνται μέχρι τώρα οι οικονομικές επιδόσεις εκείνων των εισηγμένων εταιρειών που έχουν επιλέξει είτε να δημοσιεύσουν λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου, είτε να ενημερώσουν το ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω σχετικών δελτίων Τύπου.

Ειδικότερα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), από τις 19 μη τραπεζικές εισηγμένες που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους:

α) Οι 17 εμφάνισαν βελτιωμένο EBITDA και οι 2 χαμηλότερο.

β) Οι 10 σημείωσαν υψηλότερα κέρδη, οι 2 στάσιμα, οι 5 μειωμένα, ενώ δύο (Intracom, Revoil) δεν ανακοίνωσαν τελικό αποτέλεσμα.

γ) Αθροιστικά, παρατηρείται μια υποχώρηση επιδόσεων τόσο σε επίπεδο λειτουργικών όσο και καθαρών κερδών.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν και είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των εταιρειών που έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα αποτελέσματα εννεαμήνου (θα ακολουθήσουν και μερικές ακόμη, όπως π.χ. Motor Oil και ΕΧΑΕ), αναλύοντας τα συγκεκριμένα μεγέθη και προεκτείνοντας την εικόνα των εξαμηνιαίων επιδόσεων των εισηγμένων, θα μπορούσαν να προκύψουν οι παρακάτω ενδείξεις:

Πρώτον, παρατηρείται συνολικά πορεία δύο ταχυτήτων, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες που εκτιμάται πως θα βελτιώσουν φέτος τα καθαρά τους αποτελέσματα δεν θα είναι εμφανώς περισσότερες από εκείνες που θα τα δουν να επιδεινώνονται.

Δεύτερον, η «κόπωση» των οικονομικών επιδόσεων που παρατηρήθηκε στο πρώτο μισό του 2019 συνεχίστηκε και κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, ωστόσο σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους ίσως εμφανίστηκε μια τάση περιορισμένης βελτίωσης. Ειδικότερα, εκτιμάται μια συγκρατημένη τόνωση της ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο στα μέτωπα του χονδρικού-λιανικού εμπορίου, της κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, των ακινήτων, της οικοδομής και των συναφών δραστηριοτήτων.

Τρίτον, ελπίζεται ότι η βελτίωση των δεικτών οικονομικών προσδοκιών που ξεκίνησε κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου και εντάθηκε στη συνέχεια, θα βοηθήσει την εγχώρια κατανάλωση κατά το τελευταίο τέταρτο της φετινής χρονιάς και κυρίως κατά την επόμενη χρήση.

Ειδικότερα τώρα σε ό,τι αφορά τα επιμέρους αποτελέσματα, ξεχωρίζουν:

• Η υποχώρηση των κερδών στα δύο διυλιστήρια (Eλληνικά Πετρέλαια αναμένεται πτώση και στη Motor Oil) λόγω εξελίξεων που δεν οφείλονται στη ζήτηση και στη λειτουργία των εισηγμένων (διεθνή περιθώρια διύλισης και τιμή πετρελαίου).

• Η επιβεβαίωση για μια ακόμη περίοδο της ανοδικής δυναμικής που έχουν τα αποτελέσματα εταιρειών όπως ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η Sarantis, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και ο Παπουτσάνης.

• Σε Αεροπορία Αιγαίου και Fourlis τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, καθώς τα φετινά κέρδη έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 16.

• Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (Αίγυπτος, Τουρκία), κόντρα στην άνοδο που σημειώνουν Αμερική, Ελλάδα και Βαλκάνια.

• Η βελτίωση των προσαρμοσμένων-συγκρίσιμων οικονομικών επιδόσεων της ElvalHalcor, η οποία αντισταθμίστηκε από τη λογιστική επίπτωση εξαιτίας της υποχώρησης των διεθνών τιμών των μετάλλων.

• Οι καλύτερες επιδόσεις στον κλάδο οχημάτων (π.χ. Autohellas, Σφακιανάκης και Πετρόπουλος που επηρεάστηκε αρνητικά από έκτακτη επιβάρυνση).

• Η υποχώρηση των κερδών της Ικτίνος Μάρμαρα, η οποία ως ένα βαθμό οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα και κυρίως στην αδυναμία της εταιρείας να προσφέρει για ένα χρονικό διάστημα προϊόντα από το λατομείο του Βώλακα.

• Η άνοδος των επιδόσεων της Revoil, λόγω της αυξημένης ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης και της σημαντικής υποχώρησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v