Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «βαθύ κόκκινο» τα εταιρικά ομόλογα

Κάτω ή και αρκετά κάτω από το «εκατό» ακόμη και τα εταιρικά ομόλογα των ελληνικών blue chips. Σε «υπερβολική αντίδραση» θέλουν να ελπίζουν παράγοντες της αγοράς που συνιστούν ψυχραιμία. Αναλυτικός πίνακας μετά και τις χθεσινές εξελίξεις.

Στο «βαθύ κόκκινο» τα εταιρικά ομόλογα

«Σοκ και δέος» επικρατεί κατά τις τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς πέρα από την κατακόρυφη υποχώρηση των μετοχών, ανάλογη πορεία έχουν καταγράψει και οι τιμές των εταιρικών ομολόγων.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων κυμαίνονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα -πχ 1,856% για τα δεκαετή- (άρα οι τρέχουσες αποτιμήσεις όλων των δανειακών τίτλων σταθερού κουπονιού θα έπρεπε θεωρητικά να βρίσκονταν στα ύψη) οι αντίστοιχες τιμές πολλών εταιρικών ομολόγων έχουν πέσει κάτω, ή και πολύ κάτω από το «100»!

Μάλιστα, στη λίστα των συγκεκριμένων ομολόγων συγκαταλέγονται και οι σχετικοί τίτλοι ισχυρότατων επιχειρηματικών Ομίλων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Κύκλος Χρηματιστηριακή) κάτω από «100» βρέθηκαν χθες οι σχετικοί τίτλοι εταιρειών όπως πχ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (99,28%), η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (98%), η Coral (99,8%), ο ΟΤΕ (λήξη 2026 στο 98,7%), η ΤΙΤΑΝ (λήξη 2024, στο 97,46%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (λήξη 2024, 96,41%), η Μυτιληναίος (95,2%), η B&F Ενδυμάτων (88%) και η Attica Group (68%, με απόδοση στη λήξη 12,49%).

Ειδικότερα, για ομόλογα εταιρειών που έχουν κάποια ζητήματα ρευστότητας να ξεπεράσουν, οι σχετικές αποτιμήσεις τους έχουν υποχωρήσει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, ο τίτλος της Intralot που λήγει το 2021 έκλεισε στο 50,55% και ο αντίστοιχος λήξης 2024 στο 32,54%. Σε ό,τι αφορά τώρα του τίτλους της MLS, αυτός που λήγει φέτος διαπραγματεύεται στο 91,9% και εκείνος που ωριμάζει το 2022 στο 69%.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι κάτω από το «100» διαπραγματεύονται και τα ομόλογα του ΟΠΑΠ και της Sunlight (99,3% και 99,2%, αντίστοιχα), για τα οποία οι δύο εταιρείες έχουν δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής τους στο «100» μέσα στο 2020.

Κύκλοι της αγοράς θέλουν να ελπίζουν πως η υποχώρηση που έχει παρατηρηθεί θα αποδειχτεί σε βάθος χρόνου ως υπερβολική. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση γνωστού χρηματιστή:

«Αντιλαμβάνομαι πως η όλη κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και σε σημαντικό βαθμό απρόβλεπτη, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Θέλω να πιστεύω, ωστόσο, πως σε κάποιους μήνες από σήμερα ο ιός θα έχει περάσει και οι ισχυροί εγχώριοι επιχειρηματικοί Όμιλοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Θα έλεγα στους επενδυτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Θεωρώ πως μάλλον πρόκειται για υπερβολική αντίδραση των αγορών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v