Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπλισμένες για... deals δεκάδες εισηγμένες

Σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αυτή την περίοδο πολλές είναι οι εταιρείες που επιδιώκουν να αναπτυχθούν μέσω εξαγορών και επιθετικών κινήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων.

Οπλισμένες για... deals δεκάδες εισηγμένες

Παρά την ύφεση στην ελληνική οικονομία που έχει προκαλέσει η πανδημία, πλήθος εταιρειών σχεδιάζει τους επόμενους μήνες την υλοποίηση επιθετικών κινήσεων, με στόχο την ανάπτυξή τους μέσω εξαγορών και άλλων επεκτατικών πολιτικών (π.χ. ανάληψη νέων αντιπροσωπειών).

Σε αντίθεση με την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, όπου για πολλά χρόνια είδαμε πάγωμα των επιχειρηματικών συμφωνιών, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για μια σειρά από λόγους.

Η σημαντική αυτή διαφοροποίηση αποδίδεται -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- στις παρακάτω τέσσερις αιτίες:

  • Πρώτον, η τρέχουσα κρίση είναι μεν πολύ έντονη αλλά αναμένεται να έχει περιορισμένη διάρκεια. Ήδη ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει για το επόμενο έτος ρυθμό ανάπτυξης από 3% έως 7%, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
  • Δεύτερον, αυτή τη φορά, η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι ανοιχτή για τις υγιείς εταιρείες και μάλιστα με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν.
  • Τρίτον, η ύφεση δεν έχει προκαλέσει αστάθειες και αβεβαιότητες σε κρίσιμα μέτωπα της οικονομίας, όπως τα δημόσια οικονομικά, οι τράπεζες και ο δανεισμός της χώρας (οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από το 1%) και
  • Τέταρτον, τόσο η ανάγκη διαχείρισης των κόκκινων δανείων όσο και η κυβερνητική προσπάθεια προώθησης των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε αρκετά σημαντικά deals μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Η Εθνική Τράπεζα -πιεζόμενη από την DG Comp- καλείται να αποφασίσει σύντομα για το αν θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο fund της CVC.

Η MIG εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης των θυγατρικών της Vivartia και SingularLogic, ενώ σειρά μετοχικών ανακατατάξεων αναμένεται να προκαλέσουν οι πωλήσεις δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε funds.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι πέρα από τους ομίλους που μας έχουν συνηθίσει σε επιθετικές κινήσεις (π.χ. Sarantis) και πέρα από την επέκταση πολλών επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ), ευρεία σειρά άλλων εταιρειών δρομολογεί κινήσεις στο μέτωπο των εξαγορών.

Ενδεικτικά είναι τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της πληροφορικής, όπου σειρά εταιρειών (π.χ. Space Hellas, Profile, Entersoft, Epsilon Net) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για εξαγορές, είτε στην Ελλάδα (π.χ. υπόθεση Singular) είτε στο εξωτερικό. Άλλωστε, φέτος, σε κίνηση εξαγορών προχώρησαν ήδη Space Hellas (συμμετοχή στην AgroApps) και Epsilon Net (απόκτηση του 51% της πολωνικής Hotelica International).

Ανοιχτός για εξαγορές είναι και ο Όμιλος Quest, τόσο στον χώρο της πληροφορικής όσο και εκτός αυτού.

Έτσι, κινητικότητα αναμένεται στον χώρο των φωτοβολταϊκών σταθμών, ενώ γνωστή είναι η -υπό προϋποθέσεις- διάθεση απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου (εξελίξεις αναμένονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2021).

Ο όμιλος ΕΛΤΟΝ Χημικά αύξησε πρόσφατα στο 100% το ποσοστό του στην τουρκική του θυγατρική, ενώ δεν έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται για εξαγορές στην Ευρώπη (π.χ. σε Τουρκία και Πολωνία).

Με θετικό καθαρό ταμείο που στις 30/6/2020 είχε διαμορφωθεί στα 15,8 εκατ. ευρώ, η AS Company δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της να προχωρήσει σε εξαγορές, αν προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία.

Την επέκταση σε νέες δραστηριότητες (πέρα από την πρόσφατη κίνηση να αντιπροσωπεύσει τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία της BYD), αλλά και τις εξαγορές άλλων εταιρειών προκειμένου να ενδυναμώσει τη θέση του στην ευρύτερη εγχώρια αγορά οχημάτων επιδιώκει και η Π. Πετρόπουλος, εκμεταλλευόμενη την κερδοφορία της και την υψηλή της ρευστότητα.

Με υπερβάλλουσα ρευστότητα η Centric θα επιδιώξει να επενδύσει σε νέες δραστηριότητες, με κύκλους της εταιρείας να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης στη δραστηριότητα του gaming.

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται η νηματουργία Βαρβαρέσος, υποστηρίζοντας ότι έχει ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις.

Ο όμιλος AVE (πρώην Audiovisual), μετά από μια σειρά κινήσεων (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πώληση της Ster Cinemas, ανάληψη χρεών εταιρείας από συνδεδεμένα μέρη), μείωσε φέτος το ύψος των υποχρεώσεών του και ανέβασε το ύψος των ίδιων κεφαλαίων του από το 1 στα 27 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εισηγμένης Θωμά Ρούμπα, πέρα από τη νέα δραστηριότητα που αφορά τη συνεργασία με την Blink (εύκολη και γρήγορη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων), μέσα στο επόμενο τετράμηνο-πεντάμηνο αναμένεται να υπάρξουν και νέες συμφωνίες που θα σηματοδοτούν την ανάπτυξη του ομίλου. «Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και εμείς είμαστε έτοιμοι να τις εκμεταλλευθούμε. Λόγω της πανδημίας, εταιρείες με προστιθέμενη αξία σε διανομή και υπηρεσίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ εμείς είμαστε οικονομικά δυνατοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις άλλων εταιρειών που διαθέτουν σήμερα ισχυρή ρευστότητα, όπως για παράδειγμα η Τεχνική Ολυμπιακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v