Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αυξάνουν οι επενδυτικές επιλογές παρά τη «ξηρασία» στις Δημ. Εγγραφές

Αν και οι νέες εισαγωγές στην ελληνική κεφαλαιαγορά είναι περιορισμένες, αυξάνονται οι περιπτώσεις ήδη εισηγμένων που για διάφορους λόγους αναβαθμίζουν την επενδυτική τους παρουσία στο ταμπλό. 13+1 χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Χρηματιστήριο: Αυξάνουν οι επενδυτικές επιλογές παρά τη «ξηρασία» στις Δημ. Εγγραφές

Με ικανοποίηση αντιμετώπισε η εγχώρια επενδυτική κοινότητα το placement της ElvalHalcor, μέσω του οποίου διατέθηκε σε θεσμικά χαρτοφυλάκια το 6,66% των μετοχών της εισηγμένης, με αποτέλεσμα το ποσοστό της μητρικής Viohalco να υποχωρήσει από το 91,44% στο 84,78%.

«Αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου η μετοχή ενός τόσο ισχυρού oμίλου όχι μόνο να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, αλλά παράλληλα να μπορεί να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές και κάποια στιγμή να ενταχθεί στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Θέλω να πιστεύω ότι στο μέλλον θα ακολουθήσει και δεύτερο placement, ιδιαίτερα αν η τιμή του τίτλου σημειώσει περαιτέρω άνοδο στο ταμπλό του χρηματιστηρίου», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Βέβαια, καταλυτικό ρόλο στο προαναφερόμενο placement έπαιξαν τόσο η άνοδος των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης, όσο και η σημαντική αύξηση που σημείωσε η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Το γεγονός ωστόσο που προκαλεί ικανοποίηση στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό είναι πως παρά τον πολύ μικρό αριθμό εταιρειών που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο κατά τα τελευταία χρόνια μέσω δημόσιας εγγραφής (την τελευταία πενταετία μόνο η BriQ Properties), φαίνεται πως με διάφορους τρόπους το φάσμα των προσφερόμενων μετοχικών επιλογών του χρηματιστηρίου ουσιαστικά διευρύνεται.

Έτσι, πέρα από τις προαναφερθείσες ElvalHalcor και BriQ Proiperties, αλλά και τις περιπτώσεις των ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Cairo Mezz, (προήλθαν αποσχιζόμενες από την ΔΕΗ και την Eurobank, αντίστοιχα), είχαμε και τις δύο εταιρείες πληροφορικής Entersoft και Epsilon Net, οι οποίες από πέρυσι που μετατάχθηκαν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου, έχουν ακολουθήσει έντονα ανοδική πορεία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη πολλών επενδυτών.

Παράλληλα, λόγω και των ανοδικών τους οικονομικών επιδόσεων, έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των επενδυτών και για άλλες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Profile, Space Hellas, Byte Computer, Performance), οι οποίες πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο των χρηματιστηριακών εξελίξεων.

Το 2020 επίσης αποτέλεσε μια νέα αρχή για την Pasal Development, η οποία όχι μόνο ξεπέρασε τα προηγούμενα προβλήματά της, αλλά με νέο βασικό μέτοχο (Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη) και νέο όνομα (Premia Properties) αποτελεί πλέον μια υγιή και ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία στο χώρο των επαγγελματικών ακινήτων, ενισχύοντας συνεχώς την κεφαλαιακή της βάση.

Φέτος επίσης ξεκίνησε να διαπραγματεύεται (και) στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, η βορειοελλαδίτικη ασφαλιστική εταιρεία Interlife, αποτελώντας έτσι τη δεύτερη επιχείρηση του κλάδου (μαζί με την Ευρωπαϊκή Πίστη) που είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τέλος, μέσα στο 2021, αναμένεται και η είσοδος στο χρηματιστήριο της Noval ΑΕΕΑΠ, θυγατρικής εταιρείας του oμίλου Viohalco.

Αν και αυτή την περίοδο, δεν φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κάποια περίπτωση νέας εισαγωγής εταιρείας στο χρηματιστήριο, εκτιμάται ότι όσο το κλίμα στην πραγματική οικονομία θερμαίνεται μέσα από το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων και των προσδοκώμενων αυξημένων κοινοτικών κονδυλίων:

  1. Τόσο το ενδιαφέρον των εταιρειών για είσοδο στο χρηματιστήριο θα αυξάνεται.
  2. Ολοένα και περισσότερες ήδη εισηγμένες εταιρείες που μέχρι σήμερα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στα χρηματιστηριακά δρώμενα, θα καταφέρουν να προσελκύσουν το ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον μέσα από τη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων.

Έτσι, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ενδεικτικά ότι όπως η Παπουτσάνης κατάφερε να αποτελεί μια κεντρική μετοχική επιλογή του επενδυτικού κοινού κατά την τελευταία τριετία, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει στο μέλλον και με άλλες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες θα εκμεταλλευθούν την ανοδική κίνηση που ελπίζεται να καταγράψει το ελληνικό ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v