Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: 11 «χαρτιά» που... έχουν μείνει πίσω

Blue chips αλλά και μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων «έχασαν» το... χρηματιστηριακό πάρτι που έχει στηθεί από τις αρχές του χρόνου στη Λεωφόρο Αθηνών. Πόσο «λάθος» κάνει το ταμπλό. Εξελίξεις και προοπτικές.

Χρηματιστήριο: 11 «χαρτιά» που... έχουν μείνει πίσω

Σε μια περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει σημειώσει σημαντική άνοδο και μάλιστα βρίσκεται περίπου 12% ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, πολλές είναι οι μετοχές που… δεν προσκλήθηκαν στο χρηματιστηριακό πάρτι, καταγράφοντας απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνονται σε διψήφιο ποσοστό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προαναφερθείσα υποαπόδοση θα μπορούσε να θεωρηθεί αιτιολογημένη ως αποτέλεσμα της οικονομικής τους πορείας, ή της διάψευσης κάποιων προοπτικών, ή έστω της αβεβαιότητας που δημιουργείται για τη μελλοντική εξέλιξη των αποτελεσμάτων τους. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου η χρηματιστηριακή αγορά ενδέχεται να έχει κάνει λάθος, το οποίο θα διορθωθεί αργότερα ή γρηγορότερα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει (κατά αλφαβητική σειρά) σήμερα έντεκα ενδεικτικές περιπτώσεις μετοχών -όλων των κεφαλαιοποιήσεων και διαφόρων κλάδων- που έχουν υποαποδώσει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, παραθέτοντας στοιχεία του ρεπορτάζ για την πορεία τους και τις προοπτικές τους.

ΑS Company: Η εταιρεία στο εννεάμηνο του 2022 εκτίναξε τα λειτουργικά της κέρδη στα 3,84 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη της ίδιας περιόδου υποχώρησαν στα 2,19 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των ζημιών χαρτοφυλακίου. Πάντως, η εισηγμένη διαπραγματεύεται στο ΧΑ με τρέχουσα αποτίμηση (στα 29 εκατ.) χαμηλότερη από την καθαρή της θέση (32,6 εκατ. ευρώ στις 30/6/2022), με άριστη ρευστότητα, θετικές προοπτικές ανάπτυξης και ελκυστικούς δείκτες, ιδίως αν συνυπολογιστεί και η περυσινή απόκτηση ακίνητης περιουσίας προς εκμετάλλευση στην Κρήτη. «Αγκάθι» για τη μετοχή, η περιορισμένη εμπορευσιμότητά της.

ElvalHalcor: Με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ΧΑ, η εταιρεία διαπραγματεύεται (γύρω στα 660 εκατ. ευρώ) πολύ πιο κάτω από τη λογιστική της αξία (944,6 εκατ. στις 30/6/2022), αλλά και με ιδιαίτερα ελκυστικούς δείκτες, καθώς το «προσαρμοσμένο EBITDA» του περυσινού εννεαμήνου διαμορφώθηκε στα 230,7 εκατ. και τα καθαρά κέρδη της ίδιας περιόδου στα 162,8 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, το 2023 ο όμιλος θα κληθεί να επωμιστεί ένα σαφώς υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, όπως επίσης και να δραστηριοποιηθεί σε ένα δυσκολότερο διεθνές περιβάλλον. Πέραν αυτών, το καθαρό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να μην ενισχυθεί όπως πέρυσι από την ανατίμηση των τιμών των μετάλλων.

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές «βλέπουν» ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις και το 2023, με την εισηγμένη να είναι πολύ καλά τοποθετημένη, έτσι ώστε να εκμεταλλευθεί μεσομακροπρόθεσμα την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Fourlis: Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία αρκετά κοντά στα ίδια κεφάλαιά του (178 εκατ. στις 30/6/2022, υψηλότερα στις 31/12/2022), ο όμιλος Fourlis σημείωσε καθαρά κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, επίδοση στην οποία συνεισέφεραν και οι μη λειτουργικές υπεραξίες ακινήτων.

Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα φετινά κέρδη θα είναι υψηλότερα των περυσινών, λόγω της αποκατάστασης των προβλημάτων διαθεσιμότητας προϊόντων από την ΙΚΕΑ, αλλά και της εν γένει καλύτερης εικόνας της αγοράς λιανικής που παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες.

Οι αναλυτές επίσης εστιάζουν σε μια ευρύτατη σειρά επενδύσεων σε χώρους-καταστήματα, logistics, ψηφιοποίηση εργασιών, ακίνητα και νέες δραστηριότητες, οι οποίες αναβαθμίζουν τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου, ιδίως σε περίπτωση που η ζήτηση στην εγχώρια αγορά θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Interlife: H υποχώρηση της μετοχής θα μπορούσε να αποδοθεί τόσο στις περυσινές ζημίες του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας όσο ενδεχομένως και από τα αυξημένα κόστη αποζημιώσεων λόγω του υψηλού πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εταιρεία διαπραγματεύεται στο ΧΑ πολύ χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (στα 107,15 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της 30ής/6/2022), ενώ στον ασφαλιστικό κλάδο είχαμε ανατιμήσεις τιμολογίων σε πολλές εταιρείες το περυσινό φθινόπωρο, με ένα νέο κύμα αυξήσεων να αναμένεται φέτος. Η Interlife κατάφερε το 2022 να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της.

Quest Holdings: Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 545 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη εννεαμήνου στα 32,5 εκατ. ευρώ και ένα ικανοποιητικό τελευταίο περυσινό τρίμηνο (αποτελεί περίοδο ισχυρής θετικής εποχικότητας για τον όμιλο), οδηγούμαστε σε ένα πολύ «συμπαθητικό» δείκτη P/E για τη μετοχή, ιδιαίτερα για έναν όμιλο με σημαντική έκθεση: α) Στα ιδιωτικά και δημόσια έργα πληροφορικής, β) Στα προϊόντα τεχνολογίας, γ) Στις ταχυμεταφορές (με την ACS να έχει ήδη ολοκληρώσει το νέο αποθηκευτικό της κέντρο στο Αιγάλεω, που της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα), δ) Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αυξάνει σταδιακά την ισχύ των μονάδων που κατέχει) και ε) Στα προϊόντα κλιματισμού (δραστηριότητα που ενισχύθηκε μέσα από την περυσινή εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου).

Space Hellas: Η πτώση της μετοχής αποδόθηκε από τη χρηματιστηριακή αγορά στη μείωση των κερδών του πρώτου περυσινού εξαμήνου και στη ματαίωση του διαγωνισμού για τις «ταυτότητες», ενώ επηρεάστηκε και από την έξοδο ενός σημαντικού μετόχου μειοψηφίας.

Ωστόσο, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά ότι τα κέρδη του 2022 υπερέβησαν τα αντίστοιχα του 2021, προκύπτει ένας ελκυστικός δείκτης P/E για εταιρεία πληροφορικής, ιδιαίτερα όταν κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται σαφώς μεγαλύτερος κύκλος εργασιών για την εισηγμένη (βλέπε εξέλιξη στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και τρεις προβλεπόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2023, από την υποστήριξη των οποίων θα καρπωθεί έσοδα), αλλά και υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Iκτίνος Μάρμαρα: Η υποχώρηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα των σαφώς χαμηλότερων περυσινών οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλει η Κίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι προοπτικές πάντως για τη φετινή πορεία της εταιρείας φαίνονται πολύ καλύτερες, καθώς: α) Έγιναν πέρυσι ενέργειες που είναι σε θέση να περιορίσουν τις λειτουργικές δαπάνες κατά 1,5 εκατ. ευρώ, β) Κατά τους τελευταίους μήνες του 2022 επιβλήθηκε κάποια αύξηση στα τιμολόγια που θα επιδράσει φέτος σε δωδεκάμηνη βάση, γ) Η άρση των περιορισμών στην Κίνα θα επιστρέψει στους Κινέζους αντιπροσώπους να επισκέπτονται και πάλι την Ελλάδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις πωλήσεις των εταιρειών του κλάδου στη μεγαλύτερή τους αγορά.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Η περυσινή υποχώρηση της τιμής της μετοχής αποδόθηκε στη σαφώς μειωμένη κερδοφορία εξαιτίας της εκτίναξης των πρώτων υλών και της ενέργειας. Ωστόσο, οι αυξήσεις τιμών που έγιναν (έστω και με καθυστέρηση) σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας έχουν οδηγήσει τους αναλυτές να προβλέπουν για φέτος επιστροφή στην κερδοφορία του 2021 (15,8 εκατ. ευρώ), ή και σε ενδεχόμενη υπέρβασή της.

Παπουτσάνης: Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας τιμώρησαν τα περυσινά αποτελέσματα της εταιρείας και την τιμή της μετοχής της, παρά την αύξηση του όγκου των πωλήσεών της. Για φέτος, η διοίκηση της εισηγμένης έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του όγκου των πωλήσεών της κατά διψήφιο ποσοστό (ευνοϊκά μηνύματα έρχονται από τον τουρισμό), ενώ τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους ξεκίνησαν το 2023 σε πολύ καλύτερα επίπεδα (θα διατηρηθούν τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο) σε σύγκριση με τα περυσινά.

Πλαστικά Θράκης: Ήταν προφανές ότι μετά την ουσιαστική επαναφορά στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πανδημία της Covid-19, τα έσοδα του ομίλου από τα προϊόντα υγιεινής θα αποκλιμακώνονταν, ενώ αρνητικά επέδρασε και η εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως πέρυσι επιβεβαιώθηκε το guidance του ομίλου για διατηρήσιμα κέρδη προ φόρων γύρω στα 25 εκατ. ευρώ. Με μια τρέχουσα αποτίμηση γύρω στα 195 εκατ. ευρώ, τα Πλαστικά Θράκης διαπραγματεύονται με δείκτη P/E γύρω στο 10, έχοντας υλοποιήσει κατά τα τελευταία χρόνια -και συνεχίζοντας να υλοποιούν- πολύ σημαντικά επενδυτικά προγράμματα.

Τζιρακιάν: Ήταν προφανές ότι τα υπέρογκα περιθώρια κέρδους του 2021 και του πρώτου πενταμήνου του 2022 (οφειλόμενα στην εκτόξευση της τιμής του χάλυβα) δεν θα μπορούσαν να είναι διατηρήσιμα για τον κλάδο, με αποτέλεσμα -μετά και τη δραστική υποχώρηση της τιμής του μετάλλου- να αποκλιμακωθούν έντονα κατά το δεύτερο περυσινό εξάμηνο (συνετέλεσε και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος).

Ο κλάδος πάντως ξεκίνησε με πολύ δυνατή ζήτηση τον Ιανουάριο, που ελπίζεται ότι θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ τα περιθώρια κέρδους προβλέπεται να επιστρέψουν σε «κανονικά επίπεδα» από τον Μάρτιο και μετά. Η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη, ωστόσο διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (10,7 εκατ. στις 30/6/2022).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v