Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μπαράζ” εκθέσεων για ΟΤΕ (update 3)

Οι εκτιμήσεις πέντε οίκων για τη μετοχή του ΟΤΕ περιέχονται σε ισάριθμες εκθέσεις τους που εκπονήθηκαν στο διάστημα 7/7-15/7. Η τιμή-στόχος και η σύσταση διατηρούνται και από τις τέσσερις αμετάβλητες, ενώ JP Morgan και Μerrill Lynch, μεταξύ άλλων, ασκούν κριτική για τις επενδύσεις του Οργανισμού στη Βαλκανική.

”Μπαράζ” εκθέσεων  για ΟΤΕ (update 3)
Κριτική σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του ΟΤΕ στα Βαλκάνια ασκούν σε εκθέσεις τους η Merrill Lynch και η JP Morgan.

Εξάλλου, σε αναλύσεις τους οι Goldaman Sachs, Citigroup, JP Morgan, UBS και Marfin Hellenic εμμένουν στη σύστασή τους και την τιμή-στόχο σε ό,τι αφορά τη μετοχή του Οργανισμού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, η Goldman Sachs σχολιάζει πως το investor day του ΟΤΕ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του οίκου για τις εγχώριες δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, ενώ κάνει λόγο και για περαιτέρω συρρίκνωση του μεριδίου που καταλαμβάνει ο Οργανισμός στην αγορά στο β΄ τρίμηνο.

Ωστόσο, η Goldman Sachs επικροτεί την πρόθεση του ΟΤΕ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω χρηματοδότηση των ρουμανικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διατήρηση της υψηλής μερισματικής απόδοσης (6,8%) στο 2003. Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση in line για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Εξάλλου, στα 10,8 ευρώ διατηρεί τη δίκαιη τιμή για τη μετοχή του ΟΤΕ η JP Morgan σε ανάλυσή της (14/7), ενώ εμμένει και στη σύστασή της ”underweight”.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η Investor’s Day του ΟΤΕ δεν παρείχε νέες πληροφορίες ικανές να αλλάξουν τις εκτιμήσεις του για την πορεία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την JP Morgan, σημαντικός θετικός καταλύτης για την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ θα είναι η αύξηση των EBITDA σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία. Ωστόσο, ο οίκος δεν εκτιμά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στους επόμενους 6 με 9 μήνες.

Επιπροσθέτως, η JP Morgan επισημαίνει ότι, για να γίνει πιο θετική ως προς τον ΟΤΕ, χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών του Οργανισμού και την περικοπή του κόστους, καθώς και την κατάληξη του ζητήματος με την CosmoRom και την έγκριση των αρμόδιων αρχών για την αύξηση των τιμολογίων στη Ρουμανία.

Για το 2003, η JP Morgan ”βλέπει” το EPS του ΟΤΕ στα 0,84 ευρώ ανά μετοχή και το P/E στο 11,6.

Για το 2004, το EPS και το P/E τοποθετούνται στα 0,87 ευρώ και το 11,2 αντίστοιχα.

Από την πλευρά της η Citigroup σε έκθεσή της με ημερομηνία 14 Ιουλίου διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 10,5 ευρώ, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύστασή της 2H (in-line, high risk).

Ειδικότερα, στην έκθεσή της η Citigroup αναφέρει ότι στη διάρκεια του Ιnvestor Day του ΟΤΕ την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε μια ιδιαίτερα ισχυρή και αποφασιστική διοικητική ομάδα της εταιρίας, που επανέλαβε τους οικονομικούς στόχους για το 2003, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους της αγοράς.

Σχολιάζοντας την ημέρα του Ιnvestor’s Day, η Citigroup αναφέρει ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 αναμένεται μικρή επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς στο 91%, από το 93% στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους.

”Τίποτα αληθινά καινούριο δεν παρουσίασε ο ΟΤΕ στα πλαίσια του Investor’s Day”, υποστηρίζει σε flash note της η Marfin Hellenic με ημερομηνία 14 Ιουλίου. Ως εκ τούτου, η Marfin διατηρεί την εκτίμησή της ”ouperform” για την πορεία της μετοχής του Οργανισμού και την τιμή στόχο στα 14,10 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα σημεία της παρουσίασης του ΟΤΕ στην Investor’s Day, η Marfin επισημαίνει την υποχώρηση του μεριδίου του στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας στο 91% στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

H Marfin επισημαίνει την παρουσίαση από τον νέο διευθύνων σύμβουλο της RomTelecom των λεπτομερειών για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας και τους στόχους για τα επόμενα δύο έτη. Για το 2003, οι στόχοι της RomTelekom παραμένουν οι ίδιοι, ήτοι μείωση κατά 10% του κύκλου εργασιών και αύξηση κατά 30% στο περιθώριο μικτού κέρδους. Σε ορίζοντα διετίας, η RomTelekom προσβλέπει σε αύξηση του περιθωρίου EBITDA κατά 40%, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να τοποθετούνται στα 100 εκ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά την CosmoRom, η Marfin επισημαίνει την πεποίθηση της διοίκησης ότι θα υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Intracom μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, η Marfin επισημαίνει την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειώσει ο ΟΤΕ σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανταλλαγής του 20% που κατέχει στη Serbia Telekom με συμμετοχή στη μονάδα κινητής της τελευταίας.

H Merrill Lynch σε ανάλυσή της με ημερομηνία 9/7 και τίτλο ”European Morning Credit” εκφράζει την απαρέσκειά της για τη ρευστή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του ΟΤΕ στα Βαλκάνια και εκτιμά ότι η ενδεχόμενη απεμπλοκή του Οργανισμού από αυτές χωρίς να χρησιμοποιήσει τις ταμειακές ροές του θα αποδειχθεί ένα ”ακριβό εγχείρημα”.

Νωρίτερα η UBS σε ανάλυσή της της 7ης Ιουλίου διατηρεί ουδέτερη στάση (neutral) για τη μετοχή του Οργανισμού, ενώ θέτει την τιμή-στόχο στα 10,60 ευρώ.

Ο οίκος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του ΟΤΕ έχουν επηρεαστεί από τις ”φτωχές” επιδόσεις του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία, ενώ περιμένει εντατικοποίηση των προσπαθειών του ΟΤΕ για αναδιάρθρωση των λειτουργιών του στον συγκεκριμένο τομέα.

Εξάλλου, ως επιβαρυντική για τα αποτελέσματα του Οργανισμού χαρακτηρίζει η UBS τη RomTelekom, καθώς έξι μήνες μετά την εξαγορά της από τον ΟΤΕ, η στρατηγική του Οργανισμού σε ό,τι αφορά την αγορά κινητής της Ρουμανίας παραμένει ασαφής.

Επιπροσθέτως, η UBS προειδοποιεί ότι βραχυπρόθεσμα τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ενδέχεται να απογοητεύσουν, ενώ δεν βλέπει κάποιο θετικό καταλύτη που θα μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη μετοχή του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v