Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για 6μηνο Πειραιώς

Η ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων θα αποτελέσει τον καταλύτη για τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών. Τα εκτιμώμενα μεγέθη, οι πιθανές "αδυναμίες".

Δημοσκόπηση του euro2day για 6μηνο Πειραιώς
Στα 280,7 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα προσαρμοσμένα (adjusted) καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο α΄ εξάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 28,2%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Finance, Cheuvreux, Citigroup, Deutsche Bank, Dresdner, Eurobank Sec., Euroxx, HSBC, KBW, Marfin Analysis, Merrill Lynch, National Sec. - P&K, Piraeus Sec., Proton και UBS.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 277,1 και 295,7 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τις προβλέψεις για ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων.

Η πλειονότητα αυτών τονίζει πως στο α΄ τρίμηνο του 2007 η Πειραιώς κατέγραψε έκτακτα κέρδη 153,3 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στην Τράπεζα Κύπρου και ως εκ τούτου το παραπάνω ποσό δεν πρέπει να συμπεριληφθεί, ώστε να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη.

Ο κ. Α. Ramirez της KBW επισήμανε πως η επέκταση του δικτύου αλλά και η αυξημένη παραγωγικότητα υποκαταστήματων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μπορούν να εξηγήσουν την "υπεραπόδοση" της αύξησης των δανείων στις επιχειρήσεις.

Η κ. Σκούρτη της HSBC προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν άνω του 30%, όμως τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα υπόλοιπα θα είναι αδύναμα.

Παράλληλα, εκτίμησε πίεση στα spreads των καταθέσεων, υπολογίζοντας ωστόσο βελτίωση σε εκείνα των χορηγήσεων, μετά την επανατιμολόγηση του α΄ τριμήνου.

Ο κ. Π. Κλάδης της National Sec. - P&K προέβλεψε ισχυρή αύξηση στις χορηγήσεις καθώς η Τράπεζα Πειραιώς θα εκμεταλλευτεί την επιτάχυνση του τραπεζικού δανεισμού, ενώ εκτίμησε ότι και η άνοδος στις καταθέσεις θα εμφανιστεί ισχυρή αφού αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Ο ίδιος θα εστιάσει την προσοχή στις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες του ομίλου, όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει παρουσία σε εννέα χώρες, με μεγαλύτερη έκθεση στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Αίγυπτο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 554 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 34,6%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 544,4 και 561,4 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Α. Κυρτσής της UBS εκτιμά ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει ισχυρή δυναμική στα καθαρά έσοδα από τόκους και στις αμοιβές, αλλά τα κόστη θα είναι αυξημένα λόγω της οργανικής ανάπτυξης στη ΝΑ. Ευρώπη.

Ο κ. Κ. Μανωλόπουλος της Marfin Analysis αναφέρει ότι προχώρησε στη μείωση κατά 4% των εκτιμήσεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των μειωμένων spreads που φέρνουν τα αυξημένα κόστη. Ο ίδιος περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τις προμήθειες ως αποτέλεσμα των αδύναμων αγορών.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 17%, στα 125,5 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να ποικίλλουν μεταξύ των 123 και 129,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ν. Λιανέρης της Proton προέβλεψε ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα αντισταθμίσουν την επιβράδυνση στο investment banking και στο asset management.

H κ. N. Ρουμάντζη της Πειραιώς εκτίμησε ότι η τράπεζα θα εμφανίσει υπερβάλλουσα ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Για το β΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμώνται στα 142,  287,6 και 64 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η κ. Μ. Κανελλοπούλου της Euroxx τόνισε ότι η Πειραιώς δήλωσε πρόσφατα πως δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων του business plan.

O κ. Π. Σκούρτης της Alpha Finance θα δώσει έμφαση στους ρυθμούς ανάπτυξης και στα spreads των καταθέσεων και των χορηγήσεων, ώστε να δει τον βαθμό ανατιμολόγησης στον οποίο προχώρησε η τράπεζα. Θα εστιάσει ακόμη στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου αλλά και στο guidance για το υπόλοιπο του έτους.

Η κ. Τ. Gold της Dresdner Kleinwort θα δώσει έμφαση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των εγχώριων δραστηριοτήτων, το οποίο και βλέπει να υποχωρεί σε σχέση με το α΄ τρίμηνο.

Ακόμη θα εστιάσει την προσοχή της στα σχόλια για το μακροοικονομικό αλλά και το τραπεζικό περιβάλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στις 31 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v