Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Θετική η Citi, επιφυλακτικότερη η UBS

Θετική εμφανίζεται η Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζοντας ως κορυφαίες επιλογές τις Εθνική, MPB και Κύπρου. Επιφυλακτικότερη η UBS που προχωρά σε μείωση των αποτιμήσεων για 5 τράπεζες.

Tράπεζες: Θετική η Citi, επιφυλακτικότερη η UBS
Θετική εμφανίζεται η Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζοντας ως κορυφαίες επιλογές τις Εθνική, MPB και Κύπρου. Επιφυλακτικότερη η UBS που προχωρά σε μείωση των αποτιμήσεων για 5 τράπεζες, δηλώνει ότι παραμένει θετική για τον κλάδο αλλά εκτιμά ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε καθοδικές αναθεωρήσεις των στόχων των business plan.

Αναλυτικότερα, τη θετική της στάση για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες διατηρεί η Citigroup, τονίζοντας πως τα οικονομικά και τα τραπεζικά θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, διατηρώντας ένα καλό μεσοπρόθεσμο outlook, ενώ σημειώνει πως αναμένει "ανθεκτικά" αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο.

Η Citigroup στην έκθεσή της, με ημερομηνία 28/7, ξεχωρίζει ως κορυφαίες τραπεζικές επιλογές την Τράπεζα Κύπρου (τιμή-στόχος 13 ευρώ και σύσταση "buy"), τη Marfin Popular Bank (τιμή-στόχος 8 ευρώ και σύσταση "buy") και την Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 40 ευρώ και σύσταση "buy").

--- Οι υγιείς τραπεζικές αγορές Ελλάδας - Κύπρου

Γερές θεωρεί τις βάσεις τόσο της οικονομίας όσο και του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας η Citi, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη του δανεισμού είναι σταθερή στην ελληνική αγορά, με άνοδο 19% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Παράλληλα, ο όγκος των καταθέσεων αυξάνεται εντυπωσιακά, με ενίσχυση 15% τον Μάιο, χάρη κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις. Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επανατιμολογήσει τα παρεχόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους θα έχει θετική επίδραση στα περιθώρια κέρδους για το σύνολο του 2008.

Εξετάζοντας την πορεία της κυπριακής τραπεζικής αγοράς, ο οίκος τονίζει ότι παραμένει ισχυρή. Ο δανεισμός εξακολουθεί να καταγράφει εντυπωσιακή πορεία με άνοδο 33% τον Μάιο, με τις καταθέσεις να ενισχύονται 18% τον ίδιο μήνα. Η Τράπεζα Κύπρου -ο ηγέτης της εγχώριας αγοράς- τονίζει ότι οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα έχουν ενισχυθεί 37%.

--Οι βασικές επιλογές


Τα "top picks" του ομίλου είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η ΕΤΕ. Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου υπογραμμίζεται ότι ευνοείται από την "έκρηξη" τόσο της κυπριακής όσο και των περιφερειακών σε αυτήν τραπεζικών αγορών.

Η Κύπρος καθίσταται ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικονομικό κέντρο, γεγονός που στηρίζει τόσο την Τράπεζα Κύπρου όσο και την MPB. Στα συν για την Τράπεζα Κύπρου και η επέκτασή της στη νέα ακόμη ρωσική αγορά.

Όσον αφορά στην MPB, δύο ακόμη στοιχεία στηρίζουν τη θετική πορεία της. Πρώτον το γεγονός ότι η διοίκησή της στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας της και δεύτερον ότι η τράπεζα συνεχώς αυξάνει το μερίδιό της στην εγχώρια (κυπριακή) αγορά.

Σε ό,τι αφορά την ΕΤΕ, το πρώτο θετικό έγκειται στην πολύ καλή διάχυση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το δίκτυό της στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό και παράλληλα διθέτει υψηλό επίπεδο καταθέσεων αλλά και παροχής στεγαστικών δανείων. Η έκθεσή της στην τουρκική αγορά μέσω της Finansbank θεωρείται θετική.

*** UBS: Μειώνει τις τιμές-στόχους για 5 τράπεζες

Σε μειώσεις των τιμών-στόχων για πέντε ελληνικές τράπεζες και σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή τους κατά 10% περίπου προχωρά η UBS με έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο (29/7), εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους για το β΄ τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 39 ευρώ ανά μετοχή, από 48 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 22 ευρώ ανά μετοχή, από 25 ευρώ, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 26 ευρώ ανά μετοχή, από 28 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση "buy" και για τις τρεις τράπεζες.

Επίσης, προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για τη Marfin Popular Bank στα 5,1 ευρώ ανά μετοχή, από 6 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 21,9 ευρώ ανά μετοχή αμετάβλητη για την Alpha Bank. Και για τις δύο τράπεζες παραμένει η σύσταση "neutral".

Για την ΑΤΕbank, ο διεθνής οίκος μειώνει την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ ανά μετοχή, από 2,4 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση "sell".

Κορυφαίες επιλογές της η UBS χαρακτηρίζει την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, ενώ  λιγότερο προτιμητέα μετοχή χαρακτηρίζει αυτή της ΑΤΕ.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το παγκόσμιο και το εγχώριο κλίμα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, ωστόσο παραμένει θετικός για τον κλάδο καθώς, όπως εκτιμά, προσφέρει ανάπτυξη και αξία.

Όσον αφορά στις μειώσεις των τιμών-στόχων, η UBS αναφέρει ότι προχώρησε σε αυτές λόγω της αναπροσαρμογής των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία των προαναφερθέντων τραπεζών σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο.

Η αναπροσαρμογή αυτή, εξηγεί, γίνεται λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, εξαιτίας της υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών και λόγω των χαμηλότερων εσόδων από μη βασικές δραστηριότητες.

Σημειώνει πως οι νέες εκτιμήσεις της είναι περίπου 13% χαμηλότερες του consensus.

Παράλληλα τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες, (πλην της Πειραιώς) θα προχωρήσουν σε καθοδικές αναθεωρήσεις των στόχων που έχουν θέσει στα business plan, πιθανόν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Για το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο διεθνής οίκος εκτιμά πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή ανάπτυξη των όγκων τους και των βασικών κερδών τους, ωστόσο αναμένει αδυναμία στις αμοιβές και στα έσοδα από μη βασικές δραστηριότητες. Επίσης, αναμένει επιβράδυνση στα κόστη, καθώς οι τράπεζες προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v