Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Ασπίς Πρόνοια

Αναστέλλεται προσωρινά, από σήμερα 30 Ιουλίου 2008, η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. κατόπιν κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Ασπίς Πρόνοια

Αναστέλλεται προσωρινά, από σήμερα 30 Ιουλίου 2008, η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των μετοχών της εν λόγω εταιρίας και την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά την απαγόρευση από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ελεύθερης διάθεσης (δέσμευσης) του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.


Όμιλος Ασπίς: Προς AMK 100 εκατ. ευρώ στην Commercial Value 

Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ προτίθεται να λύσει το πρόβλημα του σχηματισμού επιπλέον αποθεμάτων η Commercial Value, ασφαλιστική του ομίλου Π. Ψωμιάδη.

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου Ασπίς μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που διενεργήθηκαν χθες αργά το βράδυ και σήμερα το πρωί, αποφασίσθηκε να προχωρήσει η Commercial Value σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια της αύξησης θα κατευθυνθούν για κάλυψη αποθεμάτων και οργανική αναδιάταξη του ομίλου εταιρειών του κ. Π. Ψωμιάδη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η επιπλέον δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και πλέον που ζήτησε η Επ ΕΙΑ για τις εταιρείες του ομίλου Π. Ψωμιάδη προκύπτει από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει ως περιουσιακά στοιχεία προς δέσμευση ενδοομιλικά ποσοστά. Δηλαδή δεν αναγνωρίζονται ως περιουσιακό στοιχείο προς δέσμευση μετοχές της Commercial Value που κατέχει η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και μετοχές της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ που κατέχει η Commercial.

Ουσιαστικά, η ΕπΕΙΑ αναγνωρίζει στις εταιρείες του ομίλου Π. Ψωμιάδη λογική ομίλου παρά το γεγονός ότι καμία από τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ , Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value δεν ενοποιεί την άλλη. Καταργώντας τις – θεωρούμενες από την ΕπΕΙΑ – ενδοομιλικές δεσμεύσεις μετοχών προκύπτει η «τρύπα» στα αποθέματα των 100 εκατ. ευρώ.

Τρύπα που θα καλυφθεί μέσω της προωθούμενης αύξησης κεφαλαίου στην Commercial Value η οποία θα αποτελέσει και την αφορμή της οργανικής αναδιάταξης του ομίλου και επομένως θα δώσει την ευκαιρία στις άλλες εταιρείες του ομίλου Π. Ψωμιάδη να μειώσουν τα ποσοστά τους στην ΑΕΓΑ ή και να δημιουργήσουν ρευστότητα πουλώντας τη μετοχική τους θέση.
 
Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδιασμού του ομίλου, η Commercial Value έχει δρομολογήσει διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκ. ευρώ, ποσό που θα διευρυνθεί στα 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της κάλυψης των αποθεμάτων.

Το μακροπρόθεσμο πλάνο προβλέπει ότι η Aspis Holding θα αποκτήσει τον έλεγχο της Commercial Value αποκτώντας σταδιακά ποσοστό της τάξης του 50% με 60%. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο η Commercial Value να εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά ( ΧΑΚ ή Χ.Α).


*** Τι λέει η απόφαση της Επιτροπής - Πως σχολιάζει η εταιρία

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ζητά τη δέσμευση επιπλέον περιουσιακών στοιχείων ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ από τις τρεις εταιρίες του ομίλου Π. Ψωμιάδη στέλνοντας το πρώτο ηχηρό μήνυμα αυστηροποίησης των ελέγχων για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕπΕΙΑ, αποφασίσθηκε να ζητηθεί από τις τρεις εταιρίες του ομίλου Π. Ψωμιάδη (ελέγχει τις Ασπίς Πρόνοια, Ασπίς ΑΕΑΖ, Commercial Value) να σχηματίσουν επιπλέον αποθεματικά.

Η προθεσμία που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει χορηγήσει η Επ.Ε.ΙΑ για κάλυψη των επιπλέον αποθεμάτων, είναι τρίμηνη.

Η χθεσινή της απόφαση της ΕπΕ.ΙΑ κοινοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αποτέλεσμα, πριν από λίγο, το Χ.Α να ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για την μετοχή της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ που αποτελεί την μοναδική εισηγμένη από τις ασφαλιστικές εταιρείες που ελέγχει ο κ. Π. Ψωμιάδης.

Σημειώνεται ότι κύκλοι της Ασπίδος τονίζουν ότι δεν είχαν μέχρι χθες το βράδυ έγγραφη ενημέρωση από την ΕπΕΙΑ για τις αποφάσεις της, παρά μόνο μια ανεπίσημη προφορική ενημέρωση και ως εκ τούτου επιφυλάσσονται μέχρι να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.

Οι ίδιοι σημειώνουν πάντως ότι η κεφαλαιακή δομή του ομίλου είναι ισχυρή (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς ΑΕΑΖ διαθέτουν δεσμευμένα αποθέματα άνω των 500 εκατ. ευρώ) και δεν γεννάται θέμα κάλυψης επιπλέον αποθεματικών για κάποια από τις εταιρείες του ομίλου κρίνοντας όμως το ποσό των 100 εκατ. ευρώ υπερβολικό για μια εταιρεία που διενεργεί ετήσια παραγωγή ελαφρώς υψηλότερη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕπΕΙΑ προτίθεται από φέτος να πραγματοποιεί τακτικούς τριμηνιαίους ελέγχους στα αποθεματικά των ασφαλιστικών του κλάδου Αυτοκινήτου με τη μέθοδο των «τριγώνων» και εφόσον προκύπτει έλλειμμα στα αποθεματικά θα καλεί τις ασφαλιστικές να το καλύπτουν εντός τριμήνου.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΕΠ.Ε.Ι.Α.

"Θέμα: Ανακοίνωση σχετικά με τον χρηματοοικονομικό έλεγχο που έγινε στην Commercial Value και λήψη αποφάσεων 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κατά τη συνεδρίαση της 29ης-07-2008, αποφάσισε ομόφωνα τη λήψη της παρακάτω απόφασης: 

Απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση (δέσμευση) του συνόλου των, κατά την έκδοση της παρούσας, υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων (των διατεθειμένων σε ασφαλιστική τοποθέτηση ή μη) των ασφαλιστικών εταιριών με την επωνυμία Commercial Value A.A.E., Aσπίς Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α. και Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Α.Ζ. σύμφωνα με τα άρθρα 17γ παρ. 3 έως 5 και 9 παρ. 2 και 3 ΝΔ 400/70".     

* Η απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής http://www.pisc.gr/epeia.aspx

*** Η ανακοίνωση του ομίλου Ασπίς

Ο Όμιλος ΑΣΠΙΣ είχε γνωστοποιήσει ότι, σύμφωνα με τις υποδείξεις διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου σχεδιάζει σε βραχύ χρονικό διάστημα την αναγκαία αναδιοργάνωση του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Solvency II.

Κατόπιν και των σχετικών οδηγιών της ΕΠ.Ε.Ι.Α. και με σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς, τους 1.000.000 και πλέον πελάτες του, τους 3.000 συνεργάτες, τους 2.000 εργαζομένους του και βάσει του μεγέθους του (2ος στην ελληνική ασφαλιστική αγορά), ο Όμιλος ανακοινώνει ότι ως πρώτο βήμα και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αυτής, το μέλος του Commercial Value θα προβεί εντός του προσεχούς διμήνου σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω αύξηση θα ισχυροποιήσει σημαντικά την εταιρεία ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση. Επισημαίνεται τέλος ότι μετά την αναφερόμενη αύξηση του μ. κ. τα ίδια κεφάλαια της Commercial Value θα ανέλθουν στο ύψους των 165 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα την καθιστά ως προς το στοιχείο αυτό, μια από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v