Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σχεδιάζουν 8+1 εισηγμένες με «χοντρό» ταμείο

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι πλείστες επιχειρήσεις «κυνηγούν τη ρευστότητα με το τουφέκι», υπάρχουν εισηγμένες στα ταμεία των οποίων «λιμνάζουν» πολλά εκατ. ευρώ. Τα σχέδια εννέα εισηγμένων με... "τσέπη". 

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τι σχεδιάζουν 8+1 εισηγμένες με «χοντρό» ταμείο
Σε μία περίοδο κατά την οποία οι πλείστες επιχειρήσεις «κυνηγούν τη ρευστότητα με το τουφέκι», υπάρχουν εισηγμένες στα ταμεία των οποίων «λιμνάζουν» πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες εξ αυτών σχεδιάζουν με αυτά νέες επενδύσεις, άλλες τα διακρατούν μέχρι να ξεκαθαρίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν και άλλες, τέλος, τοποθετούν τα κεφάλαια αυτά, κατά πάγια πολιτική τους, άλλοτε σε προθεσμιακές καταθέσεις και άλλοτε στην αγορά συναλλάγματος. 

Δείτε ποια είναι τα σχέδια εννέα εισηγμένων εταιρειών.

ΟΠΑΠ

Στα 597,6 εκατ. τα διαθέσιμα του οργανισμού στις 30/6/2008, πλην όμως η εισηγμένη εταιρεία δεν προτίθεται στο ορατό μέλλον να επιστρέψει κεφάλαια, καθώς μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα επιδιώξει να προχωρήσει σε εξαγορές επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας.

ΕΧΑΕ

Με ταμειακά διαθέσιμα 141,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, συν 11,4 εκατ. ευρώ σε χρεόγραφα, συν 13,3 εκατ. ευρώ έσοδα από πώληση ακινήτου τον Ιούλιο, η ΕΧΑΕ διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα. Η τόσο υψηλή ρευστότητα μάλιστα βαίνει αυξανόμενη, καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές της είναι θετικές (+37,7 εκατ. στο πρώτο φετινό εξάμηνο).

Πέρα από το υψηλό μέρισμα, η ΕΧΑΕ έχει κατά καιρούς προχωρήσει σε επιστροφές κεφαλαίων, ενώ φέτος προτίμησε αντί για επιστροφή κεφαλαίου να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών. Μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει το 4,19% του συνόλου των τίτλων και προτίθεται να δαπανήσει συνολικά 50 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν.

INTERTECH

Τα κέρδη της εισηγμένης εταιρείας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν πτωτική πορεία και αυτό κυρίως λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού στις αγορές όπου δραστηριοποιείται (αυτοματισμός γραφείου, είδη κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.). Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών της διατηρήθηκε σε σταθερά περίπου επίπεδα στα 21,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τις 783.000 στις 395.000 ευρώ, λόγω του ότι δεν επαναλήφθηκαν περυσινά έκτακτα κέρδη ύψους 477.000 ευρώ.

Εδώ και χρόνια, η εισηγμένη είχε μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και διαθέσιμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να αποφασίζει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και χωρίς να έχει προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται σημαντικά, καθώς:

Πρώτον, κατά το α΄ εξάμηνο το ταμείο της Intertech μειώθηκε από τα 8,5 εκατ. ευρώ στα 4,74 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων (λειτουργικές ταμειακές ροές εξαμήνου -2,8 εκατ., έναντι -1,4 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Και δεύτερον, η εισηγμένη προχώρησε σε sale and lease back του ακινήτου της, αντλώντας 5,4 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (έως 4 εκατ.) θα διατεθεί ως συμμετοχή στην εταιρεία Cosmotelco.

Μέσα από αυτές τις κινήσεις, το «καθαρό ταμείο» (διαθέσιμα μείον τραπεζικές υποχρεώσεις) μειώνεται μεν κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Intertech θα εξακολουθήσει να διαθέτει ρευστότητα γύρω στα 5 εκατ. ευρώ για να τη χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Άλλη μία περίπτωση όπου το «καθαρό ταμείο» μειώθηκε σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε -2,15 εκατ. ευρώ, λόγω της ζημιογόνας νηματουργικής δραστηριότητας αλλά και της προσπάθειας της εισηγμένης να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της χονδρικής - λιανικής ενδυμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο τα διαθέσιμα υποχώρησαν από τα 8,5 εκατ. ευρώ στα 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες ταμειακές υποχρεώσεις αυξήθηκαν από τα 3,7 εκατ. ευρώ στα 5,2 εκατ. ευρώ.

Πολιτική της διοίκησης της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου είναι η σταδιακή δραστηριοποίηση και σε άλλους τομείς (π.χ. εμπορία ενδυμάτων), ωστόσο κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς επισημαίνουν ότι η τιμή της μετοχής θα ανέβαινε σημαντικά αν η εταιρεία αποφάσιζε να... διακόψει πλήρως όλες τις δραστηριότητές της! Και αυτό γιατί όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό της Σοφοκλέους κυμαίνεται γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, η διαφορά μεταξύ κυκλοφορούντος ενεργητικού και συνόλου υποχρεώσεων ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ, πέρα από τα ακίνητα που διαθέτει στη Ναύπακτο και στην Πεύκη Αττικής και πέρα από την όποια αξία του εξοπλισμού...

ΓΕΚΕ

Η εισηγμένη κατέχει και διαχειρίζεται το γνωστό ξενοδοχείο President. Ο δανεισμός της είναι μηδενικός και στις 30 Ιουνίου το ύψος των διαθεσίμων της ανερχόταν στα 14,8 εκατ. ευρώ. Στο ξενοδοχείο δεν σχεδιάζονται σημαντικές επενδύσεις πριν από το 2010, ενώ πολιτική της εταιρείας είναι να επενδύει τα διαθέσιμά της στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα άλλοτε να επιτυγχάνονται πολύ υψηλά κέρδη και άλλοτε να εμφανίζονται ζημίες. Κατά την τελευταία πενταετία, πάντως, η μέση απόδοση που σημείωσε ήταν ικανοποιητική. Η πτώση των κερδών της ΓΕΚΕ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη χαρτοφυλακίου ήταν χαμηλότερα απ’ ό,τι στο πρώτο μισό του 2007.

ΖΑΜΠΑ

Η αγορά έχει πειστεί ότι η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας δεν προτίθεται ούτε να προχωρήσει σε επενδύσεις ούτε να μεταβάλει τον τρόπο διαχείρισης των διαθεσίμων της, τα οποία στις 30 Ιουνίου ανέρχονταν στα 9,59 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο δραστηριότητας της ΖΑΜΠΑ είναι η αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Sharp, μέσα από την οποία επιτυγχάνει κάποια μικρά κέρδη (307.000 το πρώτο εξάμηνο, με τη βοήθεια μάλιστα και των χρηματοοικονομικών εσόδων).

Τα διαθέσιμα της εταιρείας (9,59 εκατ. ευρώ στις 30/6 πριν από την καταβολή του μερίσματος ύψους γύρω στα 500.000 ευρώ που έγινε μετά το πέρας του εξαμήνου) είναι περίπου ίσα με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο, ενώ η ΖΑΜΠΑ διαθέτει και μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία. Άλλη μία περίπτωση μετοχής που θα μπορούσε να αποφέρει υψηλά κέρδη αν η εταιρεία... έκλεινε!

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Μεταξύ άλλων θα μπορούσε να είναι και μία αρκετά μεγάλη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς στις 30/6/2008 διέθετε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, διαθέσιμα 5,47 εκατ. ευρώ και ομόλογα (κυρίως της μητρικής Alpha Bank) ύψους 53,4 εκατ. ευρώ. Η μέχρι τώρα επιλεγείσα πολιτική ανάπτυξης της επιχείρησης περιλαμβάνει κινήσεις που δεν απαιτούν μεγάλες κεφαλαιακές εκροές (δημιουργία θυγατρικών στα Βαλκάνια, με στόχο τις υπηρεσίες συμβούλων στα ακίνητα), ενώ εδώ και αρκετά χρόνια η εισηγμένη δεν έχει προχωρήσει σε αξιοσημείωτες τοποθετήσεις στην αγορά ακινήτων. Η ρευστότητα, λοιπόν, της Alpha Αστικά Ακίνητα διατηρείται... «μέχρι νεωτέρας».

ΚΡΙ ΚΡΙ

Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και ταμείο στα 2,69 εκατ. ευρώ στις 30/6/2008. Η εταιρεία δεν προτίθεται να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους της, αλλά με τη συνδρομή των κρατικών επιχορηγήσεων (νομός Σερρών, ποσοστό επιχορήγησης 50%) σκοπεύει να υλοποιήσει το φιλόδοξο τριετές επενδυτικό πρόγραμμά της χωρίς να καταφύγει σε δανεισμό. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο προέκυψαν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 1,92 εκατ. συν επιχορηγήσεις 785.000 ευρώ, προκειμένου να αγοραστούν πάγια 3,15 εκατ. ευρώ.

CROWN HELLAS CAN

Στις 30 Ιουνίου η εισηγμένη διέθετε ταμείο 42,8 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της υπολειπόταν των 500.000 ευρώ... Από αυτά τα 28,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στην Ισπανία. Πέραν αυτών, η διοίκηση της εταιρείας έχει κατηγορηθεί από τους μετόχους μειοψηφίας πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δυσαρεστήσει τους μικροεπενδυτές και να τους αναγκάσει να δεχτούν τις κατά καιρούς δημόσιες προτάσεις στις οποίες προβαίνει ο βασικός μέτοχος σε «χαμηλές» -όπως υποστηρίζουν- τιμές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Crown Hellas Can δεν προτίθεται να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 546 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (5- 9 Σεπτεμβρίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v