Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις "γκουρού" μιλούν για την κρίση

Συστημική κρίση, ή μια στροφή πριν από την ανάκαμψη; Υπό τον όρο της ανωνυμίας τέσσερις κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς μιλάνε ανοιχτά για την κρίση. Η ΑΙG, το credit crunch και το ενδεχόμενο "ντόμινο".

Τέσσερις γκουρού μιλούν για την κρίση
Σε συντονισμένη παρέμβαση του συστήματος για τη σωτηρία της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας των ΗΠΑ, AIG, προσβλέπουν τέσσερις κορυφαίοι παράγοντες της εγχώριας αγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της κρίσης σε συστημική.

Όλοι τους συμφωνούν ότι η AIG αποτελεί τον πλέον κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του credit crunch. Αν σπάσει, τότε το domino effect θα αποκτήσει πολλαπλασιαστική δυναμική απειλώντας τα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος και τις -ισχνότερες- αντοχές της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις διαφέρουν για την επόμενη ημέρα εφόσον η AIG αποφύγει την άμεση κατάρρευση.

Οι απαισιόδοξοι βλέπουν ότι η πιστωτική κρίση είναι ακόμη στα μισά της και ενδέχεται να υπάρξουν νέοι ισχυροί κλυδωνισμοί. Αν μάλιστα το πρόβλημα "μετασταθεί" σε μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, τότε οι τριγμοί θα είναι ισχυρότεροι και θα αγγίξουν και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τα επόμενα 24ωρα είναι τα πιο κρίσιμα των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο εγχώριου τραπεζικού ομίλου. "Αν η AIG καταρρεύσει, τότε το domino effect θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κρίση θα εξελιχτεί σε συστημική. Για τον λόγο αυτόν εκτιμώ ότι θα υπάρξει παρέμβαση της FED και της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σωτηρία της AIG. Αν ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος των ΗΠΑ διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο, εκτιμώ ότι έχουμε δει το 70% της κρίσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και στο επόμενο τρίμηνο".

O ίδιος ανησυχεί για το εύρος του προβλήματος από τη μέχρι τώρα κρίση στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι λόγω των διαφορών μεταξύ αμερικανικών και διεθνών λογιστικών προτύπων ένα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι ακόμη ορατό.

Επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας εκτιμά ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη καθώς έχουν σπάσει κρίσιμοι κρίκοι της αλυσίδας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Το ενδεχόμενο συστημικού κινδύνου είναι πλέον ορατό. Δεν γνωρίζουμε, ακόμη, το μέγεθος του προβλήματος και θα περάσουν πιθανώς μήνες για να το μάθουμε", δηλώνει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το μόνο μέχρι στιγμής καλό στοιχείο είναι οι αντοχές που δείχνει η Wall Street μεσούσης μιας πρωτόγνωρης κρίσης.

Στο κρίσιμο σημείο του credit crunch θεωρεί ότι βρισκόμαστε επικεφαλής μεγάλης ασφαλιστικής, με μεγάλη εμπειρία στο asset management. "Εφόσον σωθεί η AIG, τότε θα έχουμε διέλθει το σημείο καμπής της κρίσης και παρά το γεγονός ότι τα τραύματα στις αγορές είναι βαθιά, θα ξεκινήσει ο μακρύς χρόνος επούλωσής τους. Θεωρώ καλό οιωνό το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επενέβη για να σώσει τη Lehman Brothers, η περίπτωση όμως της AIG είναι εντελώς διαφορετική. Η σωτηρία της AIG αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για να σταματήσει το domino effect".

Ο ίδιος εκτιμά ότι αν η AIG σωθεί και με το βίαιο consolidation στον χρηματοοικονομικό κλάδο να έχει ήδη ξεκινήσει, τότε σταδιακά θα βελτιωθεί η ψυχολογία και οι επενδυτές θα αρχίσουν και πάλι να βλέπουν τα θεμελιώδη στοιχεία τα οποία έχουν ξεχάσει.

Την εκτίμησή του ότι το credit crunch δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε στα μισά του και οι επιπτώσεις του θα πλήξουν την πραγματική οικονομία βαθαίνοντας την ύφεση διατυπώνει έμπειρος διαχειριστής, επικεφαλής επενδύσεων χρηματοοικονομικού ομίλου. "Ακόμη και αν σωθεί τώρα η AIG, θα συνεχίσει να έχει μεγάλα προβλήματα τα οποία θα εισπράττει η αγορά τους επόμενους μήνες. Με την κεφαλαιοποίησή της να έχει συντριβεί και τα ομόλογά της να κατρακυλάνε, δύσκολα η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Αμερικής και ένας από τους μεγαλύτερους διακρατητές τίτλων παγκοσμίως θα σηκώσει κεφάλι".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v