Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι "τρύπες" στα μετοχικά χαρτοφυλάκια

Σε ποιου ύψους αρνητικές υπεραξίες υποχρεώθηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2008 οι εταιρίες του Χ.Α. εξαιτίας της νέας μεγάλης υποχώρησης της Σοφοκλέους. Αναλυτικός πίνακας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Εισηγμένες: Οι τρύπες στα μετοχικά χαρτοφυλάκια
Σε ποιου ύψους αρνητικές υπεραξίες υποχρεώθηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2008 οι εταιρίες του Χ.Α. εξαιτίας της νέας μεγάλης υποχώρησης της Σοφοκλέους. Αναλυτικός πίνακας.

Σημαντικές απώλειες είτε στα κέρδη τους, είτε στα ίδια κεφάλαιά τους, είτε τέλος και στα δύο αυτά οικονομικά τους μεγέθη, αναμένεται να εμφανίσουν πολλές εισηγμένες λόγω της συμμετοχής τους σε άλλες εταιρίες του Χ.Α. και φυσικά εξαιτίας της νέας μεγάλης υποχώρησης των τιμών των μετοχών που σημειώθηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Τα ποσά αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών, ανέρχονται σε δεκάδες ή και σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ και απεικονίζουν το μέγεθος της "καταστροφής" που συντελέστηκε στη Σοφοκλέους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. ευρώ αφορούν μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2008, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ακόμη πιο βαριές απώλειες του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, βέβαια, οι απώλειες είναι λογιστικού χαρακτήρα, καθώς αφορούν σε συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες, που υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου τα πράγματα δεν είναι το ίδιο απλά…

Όπως για παράδειγμα στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και στις ασφαλιστικές εταιρίες. Ειδικότερα οι τελευταίες, μέρος των μετοχικών τους απωλειών το είχαν περάσει στο πρώτο εξάμηνο, όχι στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, αλλά μειωτικά στα ίδια κεφάλαια, εκμεταλλευόμενες "παραθυράκι" των ΔΛΠ.

Όπως επίσης στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, που έσπευσαν φέτος και αγόρασαν το 6,075% και το 6,070% αντίστοιχα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Hellenic Post Bank), κυρίως με στόχο να αποκτήσουν προβάδισμα σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση, ή την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου στο Τ.Τ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ οι δύο τράπεζες μετρούν ήδη υποαξίες από τη συγκεκριμένη μετοχή, η οποία μόνο στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 23,6 εκατ. ευρώ για κάθε μία.

Η εταιρία Κούμπας Συμμετοχών στις 30/6/2008 διέθετε χαρτοφυλάκιο εισηγμένων μετοχών ύψους 77 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με υψηλό τραπεζικό δανεισμό. Οι κυριότερες θέσεις της εισηγμένης ήταν σε μετοχές MIG, SingularLogic, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι τρεις πρώτες εξ αυτών είτε υποχρεώθηκαν σε σχετικά περιορισμένη πτώση (SingularLogic 7,5%, ΕΛΠΕ 10,9%), είτε σημείωσαν κέρδη (MIG 3,1%). Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ κατρακύλησε (45,8%). Αν και δεν είναι γνωστό πώς η εισηγμένη διαχειρίστηκε το χαρτοφυλάκιό της στο τρίτο τρίμηνο, πιθανότατα θα υποχρεώθηκε σε υποαξίες που έριξαν τα ίδια κεφάλαιά της αρκετά από τα 10 εκατ. ευρώ (11,5 εκατ. στις 30/6/2008 και 48,2 εκατ. στις 31/12/2007).


Τι χάνουν οι τράπεζες 

Στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται οι συμμετοχές πολλών εισηγμένων εταιριών σε άλλες εισηγμένες, όταν το ποσοστό της συμμετοχής τους υπερβαίνει το 5%. Η κυριότερη πηγή του πίνακα είναι το site του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Είναι προφανές ότι τα στοιχεία του πίνακα δεν αναφέρονται σε όλες τις συμμετοχές μιας εισηγμένης σε μετοχές του Χ.Α., όπως επίσης ότι δεν περιλαμβάνουν άλλες μορφές επενδύσεων, όπως ομόλογα, ακίνητα και μη εισηγμένες εταιρίες, από τις οποίες μπορεί να επηρεαστούν τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πίνακας αποτυπώνει σε κάποιον βαθμό τις επιπτώσεις που θα έχει στις καταστάσεις εννεαμήνου η χρηματιστηριακή πτώση του τρίτου τριμήνου.

Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, απέκτησε πέρυσι το 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης μέσω συμμετοχής της σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προς 2,30 ευρώ ανά μετοχή. Αρχικά ενέγραψε σημαντικές υπεραξίες, ωστόσο σήμερα η τιμή της ΕΥΠΙΚ στο ταμπλό έχει υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο όπου αγόρασε η Πειραιώς. Ο τίτλος κατέγραψε κατά το τρίτο τρίμηνο ποσοστιαία πτώση 21,6%.

Άλλες συμμετοχές της ίδιας τράπεζας είναι το 38,5% της Πειραιώς Ακινήτων (-6,75% στο τρίτο τρίμηνο), το 29,8% της Sciens (-24,2) και το 90% περίπου της Πειραιώς Leasing (+21,5%). Συνεκτιμώντας τις παραπάνω τοποθετήσεις, προκύπτει θετική υπεραξία 3,3 εκατ., η οποία ωστόσο δεν λέει την αλήθεια, καθώς οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Τράπεζα στην Πειραιώς Leasing.

Η Eurobank, πέραν του Τ.Τ., κατέχει το 54,88% της Eurobank Properties, το 9,99% της Lamda Development, το 42% της Δίας ΑΕΕΧ και το 6,12% της Global Επενδυτικής. Όλες αυτές οι τοποθετήσεις οδηγούν σε αρνητική υπεραξία 50,4 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο για την τράπεζα του ομίλου Λάτση.

Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, πέραν του Τ.Τ., διαθέτει -μεταξύ άλλων- και το 78,06% του Αστέρα Βουλιαγμένης (αθροιστική υποαξία τριμήνου 51,5 εκατ. ευρώ).

Η Alpha Bank διαθέτει το 84,28% της Alpha Αστικά Ακίνητα, το 18,9% της Space Hellas και το 95,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Περιορισμένες οι μεταβολές των τριών αυτών συμμετοχών (+0,26%, -27,8% και -0,63% αντίστοιχα), μικρή και η συνολική υποαξία για την Alpha Bank.


Η ATEbank κατέχει το 84,67% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, το 10,04% της ΕΥΔΑΠ, το 82% της ΕΒΖ και το 20,11% των ΚΑΕ. Οι επιδόσεις των παραπάνω μετοχών στο τρίτο τρίμηνο του 2008 ήταν +4,8%, -5,15%, -34,5% και -13,38% αντίστοιχα (ολική υποαξία 49,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33,1 προήλθαν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης).

Η Hellenic Post Bank (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) διαθέτει το 19,74% της Τράπεζας Αττικής και το 10% της Alpha Trust Ανδρομέδα (σύνολο υποαξιών 19,9 εκατ. ευρώ).

ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Axon, ΓΕΚ, Μυτιληναίος

H ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατέχει το 64,13% της ΕΛΒΑΛ, το 59,98% της ΣΙΔΕΝΟΡ και το 53,4% της ΧΑΛΚΟΡ. Οι τρεις αυτοί τίτλοι σημείωσαν απώλειες κατά το τρίτο τρίμηνο 14,6%, 46,9% και 29,4%, αντίστοιχα. Η αξία των συγκεκριμένων συμμετοχών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 310 εκατ. ευρώ! Η μερίδα του λέοντος των απωλειών προήλθε από τη ΣΙΔΕΝΟΡ, η οποία είναι η πλέον κερδοφόρος θυγατρική του ομίλου και έχει ανακοινώσει στρατηγική συνεργασία με την πολυεθνική NUKOR.

Η Axon Holdings κατέχει το 60,4% της Euromedica που μέσα σε ένα τρίμηνο υποχώρησε στο ταμπλό της Σοφοκλέους κατά 21,6% (υποαξία 28,4 εκατ. ευρώ).

Με τη σειρά της, η Euromedica ελέγχει γύρω στο 12% (εκτιμήσεις σε εκθέσεις αναλυτών) του Ιασώ, που στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υποχώρησε κατά 6% (υποαξία 4,2 εκατ.). Έτσι, ο όμιλος Axon Συμμετοχών, που πέρυσι εμφάνισε πολύ υψηλά κέρδη λόγω θετικών μετοχικών υπεραξιών, φέτος βλέπει την κατάσταση να αναστρέφεται και υποχρεώνεται σε ζημιογόνα αποτελέσματα.

Η ΓΕΚ κατέχει το 54,2% της ΤΕΡΝΑ και το 23,9% της Κέκροψ. Οι δύο μετοχές αυτές έγραψαν -41,8% και -32,3% αντίστοιχα στο γ΄ τρίμηνο (συνολική υποαξία 75,4 εκατ. ευρώ).

Η ΤΕΡΝΑ με το 45,81% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και το 21,4% της ΑΤΤΙΚΑΤ υποχρεώθηκε σε συνολική αρνητική υπεραξία 193,6 εκατ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος κατέχει το 53,6% της ΜΕΤΚΑ και το 5,01% της Alco Hellas. Η πρώτη έχασε το 30,4% της αξίας της και η δεύτερη το 33,3% (σύνολο αρνητικής υπεραξίας 115 εκατ. ευρώ).

Άλλες περιπτώσεις εισηγμένων

Τα ΚΑΕ απέκτησαν την πλειοψηφία (94,7%) της Elmec Sport προς 4 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της Elmec έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με απώλειες 3,57% (υποαξία γ΄ τριμήνου 7,3 εκατ. ευρώ).

H Χατζηιωάννου Συμμετοχών κατέχει το 39% της Sprider. Η τελευταία απώλεσε μεταξύ της 30ής Ιουνίου και της 30ής Σεπτεμβρίου το 33,6% της αξίας της (υποαξία 23,3 εκατ. ευρώ).

Η Lamda Development ελέγχει το 10,22% της Eurobank Properties. Η πτώση της τελευταίας στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,1% και η υποαξία της πρώτης προσέγγισε το 1 εκατ. ευρώ.

Τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα κατέχουν το 47,1% της Interfish και το 41,38% του Περσέα (συνολική υποαξία 2 εκατ. ευρώ).

Η μετοχή του Τηλέτυπου ανέβηκε κατά 4,29% (πιθανόν επέδρασε ανοδικά η πώληση του Nova) και έτσι ο Πήγασος που κατέχει το 24,19% του "μεγάλου καναλιού" είχε θετικές υπεραξίες 2,2 εκατ. και ο ΔΟΛ με το 22,1% του Τηλέτυπου 2 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v