Επίθεση από hedge funds σε τουρκική λίρα και ΕΤΕ

Πτώση με "τουρκικό φέσι" και μπόλικο σορτάρισμα διενεργείται εδώ και μερικές ημέρες στον τίτλο της Εθνικής, προκαλώντας σήμερα την αντίδραση των αρχών που διερευνούν τι κρύβεται πίσω από τις επιθετικές πωλήσεις.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Επίθεση από hedge funds σε τουρκική λίρα και ΕΤΕ
Πτώση με "τουρκικό φέσι" και μπόλικο σορτάρισμα διενεργείται εδώ και μερικές ημέρες στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, προκαλώντας σήμερα την αντίδραση των αρχών που διερευνούν τι κρύβεται πίσω από τις επιθετικές πωλήσεις.

Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου εμφάνισε με απόσταση την καλύτερη συμπεριφορά μεταξύ των εγχώριων τραπεζών. Στις 2/10 βρισκόταν στα 29,9 ευρώ. Μόνο ανησυχητικό στοιχείο η διατήρηση μεγάλων short θέσεων που αντιστοιχούσαν σε πάνω από 3% του μετοχικού της κεφαλαίου. Short θέσεις που δεν έκλεισαν ούτε στην ανοδική αντίδραση των αρχών της εβδομάδας.

Κάποιοι προφανώς γνώριζαν ή έβλεπαν ότι το trend για τα hedge funds γυρνάει σε άνοιγμα επιθετικών πτωτικών θέσεων σε νομίσματα περιφερειακών οικονομιών με μεγάλο χρέος, όπως η Τουρκία. Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 12,8% έναντι του ευρώ τον τελευταίο μήνα, με τις επιθέσεις στο τουρκικό νόμισμα να εντείνονται τις τελευταίες ημέρες.

Σχεδόν αυτόματα στον τίτλο της Εθνικής εκδηλώθηκαν ισχυρές πωλήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή του να υποχωρήσει μέχρι τα 18,50 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό). Οι πληροφορίες περί πωλήσεων από funds που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν φαίνεται να ισχύουν.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι πωλήσεις εκδηλώνονται από τουλάχιστον 5 funds με διαφορετική μορφή, ενώ υπάρχουν και σήμερα προγράμματα πώλησης μετοχών που συμπεριλαμβάνουν και τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά ήδη τον τρόπο εκδήλωσης των πωλήσεων στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς προς το παρόν να δείχνει διατεθειμένη να λάβει διοικητικά μέτρα (π.χ. αναστολή διαπραγμάτευσης κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v