Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέκταση χρονικού ορίου για πακέτα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και με γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς, αποφάσισε την επέκταση του χρονισμού κατάρτισης των Προσυμφωνημένων Συναλλαγών (Πακέτα).

ΧΑ: Επέκταση χρονικού ορίου για πακέτα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και με γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς, αποφάσισε την επέκταση του χρονισμού κατάρτισης των Προσυμφωνημένων Συναλλαγών (Πακέτα).

Συγκεκριμένα, για τις κατηγορίες Μεγάλης, Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης και ΔΑΚ, η περίοδος κατάρτισης Προσυμφωνημένων Συναλλαγών επεκτείνεται έως τις 17:20.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφάσισε να επιτραπεί η δυνατότητα καταχώρησης πακέτου Διακανονισμού Spot 1 στην Αγορά Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών και στην Αγορά Επιτήρησης, σύμφωνα με το άρθρο 2.3.13.1, παρ. 5 του Κανονισμού του ΧΑ, στο διάστημα από 13:30 έως 17:00.

Η εν λόγω συναλλαγή θα πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Μέλους και μόνο από εξουσιοδοτημένα για αυτό τον σκοπό στελέχη του ΧΑ. Στην περίπτωση αυτή, θα ισχύουν οι χρεώσεις που προβλέπονται στην Απόφαση 24 του ΔΣ του ΧΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών διευκρινίζει τα εξής:

· Η τιμή των εντολών για τη διενέργεια πακέτου, δεν εμπίπτει στα ημερήσια όρια διακύμανσης τιμών, όπως εκάστοτε ισχύουν.

· Η μέγιστη αξία στην οποία μπορεί να καταχωρηθεί προσυμφωνημένη συναλλαγή είναι 9.999.999.999€.

· Στον αλγόριθμο του προσδιορισμού της τιμής κλεισίματος για τις κατηγορίες της Μεγάλης
Κεφαλαιοποίησης και ΔΑΚ, όπου υπολογίζεται ο λόγος του όγκου συναλλαγών που διενεργείται κατά τη δημοπρασία ως προς το λόγο του όγκου συναλλαγών που έχει διενεργηθεί κατά τη συνεδρίαση, ο όγκος που υπολογίζεται στον παρανομαστή περιλαμβάνει μόνο τις συναλλαγές που έχουν καταρτιστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέχρι το τέλος της συνεχούς διαπραγμάτευσης, που προηγήθηκε της Δημοπρασίας Κλεισίματος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εφαρμογή του εν λόγω αλγορίθμου υπάρχουν περιπτώσεις που επιλέγεται ως τιμή κλεισίματος μιας μετοχής το 30% των τελευταίων συναλλαγών της συνεδρίασης, επειδή η τιμή της Δημοπρασίας είναι μεγαλύτερη κατά 1,5% της τιμής της τελευταίας συναλλαγής της συνεχούς διαπραγμάτευσης και ο όγκος κατά τη δημοπρασία είναι μικρότερος από το 15% του συνολικού όγκου της συνεδρίασης

Οι παραπάνω αλλαγές συνιστούν τροποποίηση της Απόφασης 22 του Δ.Σ. του ΧΑ και τίθενται σε εφαρμογή από την 24η Οκτωβρίου 2008.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση:

· των 84.474.416 δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της εταιρίας «PLIAS ΑΒΕΕ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»
που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας, σε αναλογία 1,569262106529 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές για κάθε 1 παλαιά κοινή ανώνυμη μετοχή, σε τιμή διάθεσης ευρώ 0,32 ανά μετοχή.

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην εν λόγω αύξηση ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2008. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 6η Νοεμβρίου 2008 έως και την 20η Νοεμβρίου 2008, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 6η Νοεμβρίου 2008 έως και την 14η Νοεμβρίου 2008.

· των 1.569.328 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ Α.Ε.», που προέκυψαν από μετατροπή 43 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 29η Οκτωβρίου 2008.

· των 379.282 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της «ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ A.E.», που προέκυψαν από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθυντικά Στελέχη και το προσωπικό της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 31η Οκτωβρίου 2008.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε:

· την ανανέωση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε. - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ «MERIT ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.».

· την απόκτηση της ιδιότητας του εξ’ αποστάσεως Μέλους στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ από τις εταιρίες - Μέλη του ΧΑΚ, «ARGUS STOCKBROKERS LTD», «ATLANTIC SECURITIES», «MEGA EQUITY SECURITIES AND FINANCIAL SERVICES PUBLIC LTD» και «SHARELINK SECURITIES AND FINANCIAL SERVICES LTD». Οι εν λόγω εταιρίες είναι ήδη εξ’ αποστάσεως Μέλη της Αγοράς Αξιών του ΧΑ.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε για:

· α) την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «FRIGOGLASS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ ΑΒΕΕ» από ευρώ 1,00 σε ευρώ 1,20 και β) τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της ιδίας εταιρίας από ευρώ 1,20 σε ευρώ 0,30 και την επιστροφή του ποσού ευρώ 0,90 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών στους μετόχους της.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τελική ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 0,30 και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 30η Οκτωβρίου 2008.

· την αλλαγή της ξενόγλωσσης επωνυμίας και του ξενόγλωσσου διακριτικού τίτλου της εταιρίας
«ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.» από «GREEK POSTAL SAVINGS BANK» σε «ΤΤ HELLENIC POSTBANK S.A.», με διακριτικό τίτλο «HELLENIC POSTBANK», η οποία θα ισχύει από την 29η Οκτωβρίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v