Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΕ: Πώς σχολιάζει τις αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά

Τη δημιουργία τρίτου οργάνου, ανεξάρτητου από το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο θα ανατεθεί ο ρόλος ελέγχου και ποινών, προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

ΕΘΕ: Πώς σχολιάζει τις αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά
Τη δημιουργία τρίτου οργάνου, ανεξάρτητου από το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο θα ανατεθεί ο ρόλος ελέγχου και ποινών, προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σε ανακοίνωσή της όπου σχολιάζει το σχέδιο νόμου με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Επιτροπή.      

Σε τέτοια περίπτωση, σημειώνει η ΕΘΕ, η υπάρχουσα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων, δεν καταστρατηγεί την αρχή της μη συμμετοχής εποπτευόμενων φορέων σε όργανα εποπτείας.

Ειδικότερα, η ΕΘΕ αναφέρει τα εξής:  

"Με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου Νόμου “ Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις” η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα αμοιβαία κεφάλαια και οι Εταιρίες Επενδύσεων Κινητής και Ακίνητης Περιουσίας συνιστούν τα πλέον διαφανή και αυστηρά εποπτευόμενα επενδυτικά σχήματα. Η Ένωση επικροτεί κάθε νομοθετική προσπάθεια που έρχεται να ενισχύσει την ορθότητα του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με τους κανόνες αποτίμησης των στοιχείων του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ωστόσο, υπογραμμίζει με την ίδια ένταση την απουσία διατάξεων στο υφιστάμενο σχέδιο νόμου, αναφορικά με τους κανόνες αποτίμησης επενδυτικών τίτλων και σύνθετων επενδυτικών προϊόντων που εκδίδονται και διανέμονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό εκτός του πλαισίου των αμοιβαίων κεφαλαίων και με τις υποχρεώσεις ενημέρωσης αυτών προς το κοινό.

Επιπρόσθετα, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για τη μη συμμετοχή εκπροσώπων των εποπτευόμενων φορέων σε όργανα εποπτείας και ελέγχου του επόπτη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αρχή αυτή, ωστόσο, δεν καταστρατηγείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων όπως σήμερα ισχύει στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ., εκπροσώπηση την οποία το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρεί να αποτρέψει, αφού ο ρόλος ελέγχου και ποινών μπορεί να ανατεθεί σε τρίτο ανεξάρτητο από το Δ.Σ. όργανο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Επιπρόσθετα, ο απλός πλειοψηφικός κανόνας στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Δ.Σ. που διατυπώνεται στο σχέδιο νόμου διαμορφώνει ένα ευέλικτο πλαίσιο λήψης αποφάσεων και δημιουργικής συνύπαρξης επόπτη και εκπροσώπων των φορέων της αγοράς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v