Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 19 μερίσματα παντός καιρού

Εταιρίες που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συνεχίσουν και στο μέλλον να μοιράζουν τα «χρυσά» μερίσματα του παρελθόντος. Παραδείγματα μετοχών που βλέπουν το δικό τους dividend story να ξεθωριάζει…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: 19 μερίσματα παντός καιρού
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εισηγμένες με "υποσχόμενο" μέρισμα αλλά και τις μερισματικές αποδόσεις που θολώνουν δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Εταιρίες που, κάτω από προϋποθέσεις, μπορούν να συνεχίσουν και στο μέλλον να μοιράζουν τα «χρυσά» μερίσματα του παρελθόντος - Παραδείγματα μετοχών που βλέπουν το δικό τους dividend story να ξεθωριάζει…

Η μεγάλη διαφορά της τρέχουσας χρηματιστηριακής πτώσης από τις προηγούμενες είναι ότι αυτήν τη φορά η μείωση των μερισμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό αναμένεται να συμβεί για δύο κυρίως λόγους:

1) Γιατί το ποσοστό πτώσης των εταιρικών κερδών αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

2) Γιατί ακόμα και από αυτές τις εταιρείες που θα μοιράσουν τελικά μέρισμα οι περισσότερες θα διανείμουν σαφώς ποσοστό των καθαρών κερδών τους, ως αντίδραση στο περιβάλλον της γενικότερης πιστωτικής στενότητας που επικρατεί.

Ωστόσο, αν η κατάσταση για τα φετινά μερίσματα θεωρείται δύσκολη, τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος το 2010, όταν τα φετινά εταιρικά κέρδη αναμένεται να είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τα περυσινά;

Υψηλές αποδόσεις που «θολώνουν»

Κάτω, λοιπόν, από αυτές τις συνθήκες, αρκετές μετοχές που διακρίνονταν για τις πολύ υψηλές μερισματικές τους αποδόσεις είναι πιθανόν να διαψεύσουν τους «οπαδούς» τους τη διετία 2009 - 2010. Και φυσικά, δεν αναφερόμαστε μόνο στις τράπεζες, οι οποίες διά νόμου υποχρεούνται πλέον να δώσουν στους μετόχους τους νέες μετοχές αντί για ευρώ.

- Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα του πίνακα που παρατίθεται, όπου π.χ. η εταιρεία Βάρδας, με βάση τα 15 λεπτά που διένειμε πέρυσι ανά μετοχή, θα οδηγούσε (χθεσινό κλείσιμο στο 0,68 ευρώ) σε απόδοση 22,7%! Βέβαια, όλα δείχνουν ότι το φετινό μέρισμα της εισηγμένης θα είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι το 2009 ξεκίνησε πτωτικά.

- Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Σφακιανάκης, με μερισματική απόδοση άνω του 20%. Έπειτα από ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο εννεάμηνο, το τέταρτο τρίμηνο συνοδεύτηκε από «ελεύθερη πτώση» των κερδών και το τρέχον έτος ξεκίνησε με πολύ κακούς οιωνούς, για έναν πολύ ισχυρό μεν όμιλο, ο οποίος όμως έχει καθαρό τραπεζικό δανεισμό που υπερβαίνει με άνεση τα 200 εκατ. ευρώ (300 εκατ. στις 30/9/2008).

- Η Mevaco είναι μία κερδοφόρα και νοικοκυρεμένη εταιρεία, που όμως -όπως λέγεται- εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τη διανομή μηδενικού μερίσματος.

- Με βάση το περυσινό μέρισμα των 42 λεπτών ανά μετοχή, η μερισματική απόδοση της Μοτοδυναμικής υπερβαίνει το 25%, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. της εισηγμένης θα προτείνει μέρισμα που θα οδηγήσει σε απόδοση χαμηλότερη του 10% (μικρότερα κέρδη κατά 56,5%, διανομή ποσοστού χαμηλότερου του περυσινού 83%). Αν σε όλα αυτά συνεκτιμηθεί και το πτωτικό φετινό ξεκίνημα στην αγορά μοτοσικλετών, θεωρείται αμφίβολο αν η μερισματική απόδοση του 2010 θα ξεπεράσει και αυτή το 5%.

- Η F.G. Europe διένειμε πέρυσι μέρισμα 22 λεπτών ανά μετοχή, γεγονός που οδηγεί σε απόδοση γύρω στο 22%. Παρότι τα κέρδη του 2008 αναμένονται αρκετά υψηλότερα των αντίστοιχων του 2007, πολύ δύσκολα οι μέτοχοι θα πρέπει να περιμένουν να εισπράξουν φέτος κάτι σημαντικό, καθώς: α) έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή και β) η αύξηση κεφαλαίου που δρομολογούσε πέρυσι η εισηγμένη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση, η διανομή υψηλού μερίσματος δεν φαίνεται να εντάσσεται στις προτεραιότητες της εισηγμένης και για την επόμενη χρονιά, αφού πολύ δύσκολα η αγορά των κλιματιστικών και των λοιπών ηλεκτρικών συσκευών θα προσεγγίσει τα περυσινά επίπεδα.

- Στο 19,6% ανέρχεται η μερισματική απόδοση της ΕΛΑΣΤΡΟΝ, η οποία σημείωσε ανοδικά κέρδη στο εννεάμηνο του 2008. Ωστόσο, τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους όσο και φέτος, οι συνθήκες στον κλάδο επιδεινώθηκαν δραματικά και επιπλέον η εταιρεία απαιτεί κεφάλαια για επενδύσεις, καθώς μόλις ολοκλήρωσε επενδυτικό project στη Θεσσαλονίκη και δρομολογεί ένα ακόμη μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο στη Ρουμανία.

- Η Γενική Εμπορίου φαίνεται να πέρασε «αλώβητη» την περυσινή κρίση, επιτυγχάνοντας κέρδη αρκετά κοντά σε εκείνα του 2007. Ωστόσο, είναι αμφίβολο -λόγω της συντηρητικότητάς της, που τη βοήθησε σημαντικά πέρυσι- αν θα διανείμει και φέτος το ίδιο μέρισμα των 3 λεπτών, σε μια χρονιά μάλιστα που θεωρείται από κάθε πλευρά δύσκολη.

- Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ αναμένεται να εμφανίσει πτωτικά κέρδη για το 2008, ενώ για το 2009 πολύ πιθανόν να επηρεαστεί από την πτωτική ζήτηση που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Να συνεκτιμηθεί, επίσης, το γεγονός ότι η θυγατρική της EXALCO δεν προχώρησε πέρυσι, τελικά, σε αύξηση κεφαλαίου μέσω εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της σχέδια.

- Στο 8,9% ανέρχεται η μερισματική απόδοση της Ηλεκτρονικής, με βάση το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη χρήση που έληξε στις 30/6/2008. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρήσης το ποσοστό πτώσης των κερδών ήταν της τάξεως του 90%, οπότε...

- Η μερισματική απόδοση της Kleemann με βάση το μέρισμα της χρήσης 2007 υπερβαίνει το 10%, σε μια εταιρεία που διακρίνεται για την υγιή της ρευστότητα. Ωστόσο, η πτώση κατά 11% στα κέρδη εννεαμήνου, σε συνδυασμό με την πτωτική οικοδομική δραστηριότητα ανά τον κόσμο, πολύ πιθανόν να επηρεάσει αναλόγως και τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η εισηγμένη.

- Η ιστορική μερισματική απόδοση της Inform Λύκος είναι μεν υψηλή (7,6%) και τα κέρδη του 2008 αναμένονται αυξημένα, πλην όμως ένα μέρος αυτών είναι μη επαναλαμβανόμενο και επίσης θα πρέπει να διαπιστωθεί πόσο επηρεάζεται ο όμιλος στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη δυτική Ευρώπη (Austria Card) από τη γενικότερη κρίση και ειδικότερα από αυτή στις τράπεζες, που είναι πολύ σημαντικός πελάτης της.

---Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τα μερίσματα και τις μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων της Σοφοκλέους, υπάρχει και η άλλη όψη του... ίδιου νομίσματος. Και αυτό γιατί:

1) Υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες είναι σε θέση να συνεχίσουν να δίνουν μερίσματα ίσα με εκείνα του 2007, ή έστω ελαφρώς χαμηλότερα.

2) Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η πτώση των μερισμάτων είναι μεγάλη, συχνά αντίστοιχα έντονη είναι και η υποχώρηση των τιμών στις συγκεκριμένες μετοχές στο ταμπλό, με αποτέλεσμα οι μερισματικές αποδόσεις να εξακολουθούν να διατηρούνται σε καθόλου ευκαταφρόνητα επίπεδα.

3) Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων -η οποία μάλιστα λέγεται ότι θα συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες- καθιστά μερισματικές αποδόσεις της τάξεως του 4% και του 5% σαφώς ελκυστικές, αν φυσικά πείσουν τη χρηματιστηριακή αγορά ότι θα διατηρηθούν και στο μέλλον.

Η ύπαρξη, μάλιστα, διατηρήσιμων, ικανοποιητικών μερισματικών αποδόσεων ίσως και να είναι το ισχυρότερο σημείο μιας μετοχής σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, όπως είναι η τρέχουσα.

Στον παρατιθέμενο, λοιπόν, πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά 18 εισηγμένες, οι οποίες κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου.

- Ξεκινάμε με τις δύο ΑΕΕΑΠ, τη Eurobank Properties και την Trastor (πρώην Πειραιώς, της οποίας το μέρισμα έχει ήδη αποκοπεί), οι οποίες εμφανίζουν μερισματικές αποδόσεις μεταξύ του 8% και του 9,9%. Παρά το γεγονός ότι το κλίμα στην αγορά ακινήτων είναι βαρύ, δεν προβλέπεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- να υπάρξουν τριγμοί στο μέτωπο της είσπραξης των ενοικίων κι έτσι ένα ικανοποιητικό μέρισμα ίσως να μοιραστεί και του χρόνου.

- Τα δύο εισηγμένα διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια) θα διανείμουν φέτος μερίσματα 0,60 και 0,45 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, διαμορφώνοντας τις σχετικές αποδόσεις στο 8,3% και στο 7,7%. Οι αναλυτές βέβαια προβλέπουν για τη φετινή χρονιά κάμψη των λειτουργικών κερδών, ωστόσο μέσα στο πρώτο δίμηνο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι απόψεις τους.

- Στο 6,8% διαμορφώνεται η μερισματική απόδοση της Revoil, καθώς η εισηγμένη αποφάσισε να διανείμει φέτος μέρισμα ίσο με το περυσινό. Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν δραστηριοποιείται στα βιομηχανικά και στα ναυτιλιακά καύσιμα περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο που διατρέχει σε περιόδους κρίσης. Στόχος της Revoil είναι να αυξήσει και φέτος τον όγκο πωλήσεών της και -αν δεν σημειωθεί κάποια πολύ δυσμενής εξέλιξη σε θέματα επισφαλειών- έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει επίδοση αρκετά κοντά στην περυσινή, ή ακόμη και ανώτερη.

- Η μερισματική απόδοση της Fourlis Συμμετοχών υπολογίζεται στο 6,1%, καθώς το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Η ρευστότητα του εισηγμένου ομίλου είναι άριστη, το πρώτο δίμηνο της χρήσης εξελίχτηκε ικανοποιητικά (διψήφιο ποσοστό ανόδου στη λιανική, σχετικά μικρή πτώση στις ηλεκτρικές συσκευές) και η πλειονότητα των αναλυτών βλέπει τη φετινή λειτουργική κερδοφορία κοντά ή και λίγο πάνω από τα περυσινά επίπεδα.

- Με βάση τα μερίσματα του 2007, δύο μετοχές από τον κλάδο της υγείας, το ΙΑΣΩ και το ΥΓΕΙΑ, προσφέρουν αποδόσεις 7,4% και 5%, αντίστοιχα. Στο εννεάμηνο του 2008 και οι δύο εισηγμένες είχαν ανεβάσει τα κέρδη τους. Αν συνεξεταστούν ότι ο κλάδος της υγείας θεωρείται από τους πλέον αμυντικούς, ότι η ρευστότητα των δύο ομίλων είναι ισχυρή και ότι στους μετόχους συγκαταλέγονται και γιατροί, τότε είναι αρκετά πιθανό η διανομή ικανοποιητικών μερισμάτων να έχει και συνέχεια.

- Μία ακόμη κατηγορία τίτλων που θα μπορούσε να συνεχίσει τη διανομή υψηλών μερισμάτων είναι τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα». Και αυτό όχι μόνο γιατί ο βασικός τους μέτοχος (ελληνικό δημόσιο) «καίγεται» για ρευστό. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις των αναλυτών για τον ΟΤΕ μιλούν για ανοδικά κέρδη με θετικές ταμειακές ροές. Άρα, είναι αρκετά πιθανή η διατήρηση καλών αποδόσεων, καθώς ούτε και η τρέχουσα (7,3% με βάση το 2007) μπορεί να θεωρηθεί ευκαταφρόνητη...

Πέρυσι ο ΟΠΑΠ διένειμε μέρισμα συνολικά 1,74 ευρώ (9,2% απόδοση) και όλα δείχνουν ότι φέτος θα ανεβάσει κι άλλο... το κοντέρ. Πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η ανοδική τάση και το επόμενο έτος. Η ΕΥΑΘ, τέλος, μπορεί να έχει σχετικά χαμηλή απόδοση (2,9%) με βάση το μέρισμα του 2007, ωστόσο στο εννεάμηνο του 2008 τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 85%, ενώ οι αναλυτές βλέπουν νέα βελτίωση κερδών και μέσα στο 2009. Να συνεκτιμηθεί και ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός της.

- Η ΜΕΤΚΑ μοίρασε πέρυσι 0,50 ευρώ ανά μετοχή (8,9% μερισματική απόδοση). Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου φαίνεται να εξασφαλίζει, στη χειρότερη περίπτωση, κερδοφορίες όπως αυτή του 2007 (το consensus των αναλυτών κάνει λόγο για άνοδο). Η ρευστότητα της εισηγμένης είναι άριστη κι έτσι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση πολύ καλής μερισματικής απόδοσης, πλην ίσως από μια αβεβαιότητα που εκφράζεται από κάποιους αναλυτές για το κατά πόσον ορισμένες από τις συμβάσεις που έχουν αναληφθεί θα μπορέσουν τελικά να χρηματοδοτηθούν.

- Οι εταιρίες πληροφορικής Byte και η Profile, με βάση τα μερίσματα του 2007, προσφέρουν αποδόσεις 9,9% και 7,2%, αντίστοιχα. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 έχει παρατηρηθεί κάμψη στον κλάδο, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στο 2009, όμως ο σχετικά αμυντικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου χώρου και οι ανεκτέλεστες συμβάσεις των εταιρειών ενδεχομένως να τους επιτρέψουν να διανείμουν και μέσα στη διετία 2009 - 2010 ικανοποιητικά μερίσματα. Τα αποτελέσματα του 2008 της Byte επιβαρύνθηκαν εκτάκτως και από το κλείσιμο παλαιών φορολογικών χρήσεων.

- Στο 5,2% η μερισματική απόδοση της Σαράντης, με βάση το μέρισμα του 2007. Ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και σύμφωνα με τις προβλέψεις μέσα στην τρέχουσα χρήση θα σημειώσει θετικές ταμειακές ροές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση υπερβαίνει το 5%.

- Στο 5,0% η μερισματική απόδοση της Τηλέτυπος, η οποία αύξησε τα λειτουργικά της κέρδη στο εννεάμηνο του 2008 και ενισχύθηκε ταμειακά με δεκάδες εκατ. ευρώ από την πώληση του συνδρομητικού καναλιού Nova. Ερωτηματικό πάντως παραμένει το πώς θα επηρεαστούν τα έσοδα του καναλιού από την τρέχουσα κρίση.

- Στο 6,5% η μερισματική απόδοση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ωστόσο παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση των επιδόσεων στο εννεάμηνο του 2008. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2008, καθώς και φετινή πορεία, η οποία θα επηρεαστεί τόσο από τη χαμηλότερη ζήτηση όσο και από το μειωμένο κόστος των ναύλων. Οψόμεθα.

- Η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) θεωρείται απίθανο να επαναλάβει και φέτος τη διανομή μερίσματος 0,80 ευρώ ανά μετοχή, καθώς ξεκινά επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης του ξενοδοχείου, ενώ οι αποδόσεις του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου δεν υπολογίζεται πως προσέγγισαν εκείνες του 2007. Να συνεκτιμηθούν και οι όποιες επιπτώσεις από την κρίση. Πάντως, όση πτώση και αν παρουσιάσει από το 11,9%, μάλλον θα παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

- Η ΚΡΙ ΚΡΙ σημείωσε στο εννεάμηνο αυξημένα κέρδη και διαθέτοντας την απαιτούμενη ρευστότητα είναι σε θέση να ολοκληρώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα χωρίς τη σύναψη τραπεζικού δανεισμού, ή έστω χωρίς τη σύναψη ουσιαστικού τραπεζικού δανεισμού. Μπορεί, λοιπόν, η απόδοση του 3,6% με βάση το μέρισμα του 2007 να μην είναι μεγάλη, υπάρχει όμως ενδεχομένως η δυνατότητα να αυξηθεί μελλοντικά.

- Κρίσιμο σημείο για την εικόνα της μετοχής της AS Company είναι το αν και κατά πόσον η εισηγμένη θα πληγεί από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Πάντως, το μέρισμα του 2007 οδηγούσε σε διψήφια απόδοση και τα κέρδη του εννεαμήνου του 2008 ήταν ανοδικά.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εισηγμένες με "υποσχόμενο" μέρισμα αλλά και τις μερισματικές αποδόσεις που θολώνουν δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

**Αναδημοσίευση από το 572ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 6/3 - 10/3/2009

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v