Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Για ποιους λόγους μένουν οι ξένοι στο Χ.Α.

Σε δύο λόγους αποδίδει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών προς τις ελληνικές μετοχές, όπως αναφέρει στην τριμηνιαία στρατηγική της ανάλυση (5/5). Προβλέπεται άνοδος 18,1% (από 7,7%) στα κέρδη ανά μετοχή για το 2004 στο Watch List, λόγω ΟΠΑΠ και τραπεζών. Οι προτιμήσεις στις τράπεζες. Η λίστα των ”overweight” επιλογών.

Π&Κ: Για ποιους λόγους μένουν οι ξένοι στο Χ.Α.
Οι ελληνικές μετοχές υπεραπέδωσαν για μια ακόμη εβδομάδα, όπως επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στην τριμηνιαία στρατηγική της ανάλυση με ημερομηνία 5 Μαΐου 2004.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές συνέχισαν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικούς τίτλους, κυρίως της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κίνηση την οποία και αποδίδει σε δύο κυρίως λόγους: τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο σύνολο της αγοράς η συμμετοχή των ξένων για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 33,510%, ενώ στον FTSE-20 ανέρχεται πλέον στο 41,4%.

Συγκεκριμένα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως η επιρροή των Ολυμπιακών στην ψυχολογία των επενδυτών θα είναι θετική. Η χρηματιστηριακή εξηγεί πως η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτό το πλαίσιο η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η εν λόγω διοργάνωση θα φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο.

Επίσης, συμπληρώνει πως μελέτη που πραγματοποίησε κατέδειξε ότι τα οφέλη για τις εισηγμένες επιχειρήσεις το 2004 θα είναι σημαντικά, ενώ αναφέρει πως το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι η ανησυχία για τρομοκρατικές κινήσεις.

Εκτιμά ωστόσο πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αν και απαραίτητοι, δεν είναι επαρκείς για την ανοδική πορεία της αγοράς. Ο βασικότερος λόγος, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, είναι η βελτίωση των θεμελιωδών εταιρικών μεγεθών.

Επισημαίνει δε, ότι το watch list της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004 στις αρχές του έτους προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 7,7%, ενώ τώρα προβλέπει αύξηση 18,1%, συμπληρώνοντας πως αναμένει και περαιτέρω άνοδο. Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων αποδίδεται, κυρίως, στις τράπεζες και στον ΟΠΑΠ.

Επίσης, η χρηματιστηριακή τονίζει πως σε συνέχεια των ”θετικών” μεγεθών που ανακοίνωσε η Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2004 βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιλογών της από τον τραπεζικό κλάδο, με την Eurobank να κατέχει την πρώτη.

Παράλληλα, αναφέρεται στην Τηλέτυπος σε ό,τι αφορά το θετικό outlook των κερδών και τις εκτιμήσεις της διοίκησης για άνοδο των μεγεθών στο τρίμηνο, αλλά και στο stock split της Autohellas.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου η χρηματιστηριακή διατηρεί την άποψή της για τοποθέτηση του 80% σε μετοχικούς τίτλους, το 40% εκ των οποίων αφορά σε ξένες μετοχές.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ υπενθυμίζει επίσης και τη λίστα με τους overweight και τους underweight τίτλους της.

Στους ”overweight” περιλαμβάνονται οι: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Cosmote, ΟΤΕ, Coca – Cola Τρία Έψιλον, S&B, Intralot, ΔΕΗ, Άκτωρ, J&P Άβαξ, Ελληνική Τεχνοδομική, Παντεχνική, Τιτάν, ΑΒ Βασιλόπουλος, Folli Follie, Γερμανός, Jumbo, Επιχειρήσεις Αττικής, Μινωικές Γραμμές, ΕΧΑΕ και Autohellas.

Από την άλλη, στη λίστα με τις ”underweight” μετοχές συμπεριλαμβάνονται οι: Emporiki Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Chipita, Μαϊλλης, Hyatt, ΕΥΔΑΠ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΛΠΕ, Intracom, Τηλέτυπος και Στρίντζης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v