Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρικά κέρδη: "Μαξιλάρι" η μείωση των τόκων

Τι προκύπτει από την εξέταση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων σε επτά εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ελπίδες στο δεύτερο εξάμηνο και από τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.

Εταιρικά κέρδη: Μαξιλάρι η μείωση των τόκων
Ως "μαξιλάρι ασφαλείας" στην κερδοφορία πολλών εισηγμένων εταιριών αναμένεται να επιδράσουν φέτος τα μειωμένα κόστη χρηματοδότησης, καθώς από τη μια πλευρά παρατηρείται σημαντική υποχώρηση στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και από την άλλη, πολλές επιχειρήσεις ακολούθησαν πολιτική περιορισμού της εξάρτησής τους από τις τράπεζες.

Όσο και αν τα στελέχη των επιχειρήσεων διαμαρτύρονται προς τις τράπεζες για τα αυξημένα spreads με τα οποία τις επιβαρύνουν, η αλήθεια είναι ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Euribor έχουν μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων να είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι.

Επιπρόσθετα, λόγω και της γενικότερης συγκυρίας, η πλειονότητα των επιχειρήσεων προσπάθησε να περιορίσει τα αποθέματά της, να επισπεύσει την πληρωμή των απαιτήσεών της από τους πελάτες της, να περικόψει δαπάνες, κ.λπ., κινήσεις που όλες οδηγούν σε βελτίωση του cash flow και σε μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η μείωση των τιμών πολλών εμπορευμάτων (commodities).

Πέρα όμως από το μέτωπο των τόκων, σημαντικές κινήσεις έχουν γίνει από την πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών και στον τομέα της περικοπής των λειτουργικών δαπανών.

Χαρακτηριστική επιτυχία, για παράδειγμα, είχε το σχετικό πρόγραμμα της Coca Cola , το οποίο έδωσε μια πολύ καλύτερη εικόνα στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου, σε σύγκριση με εκείνη που προέκυψε από τον όγκο των πωλήσεων.

Οι περικοπές του αριθμού των εργαζομένων έχουν, δυστυχώς, πάρει τη μορφή… χιονοστιβάδας και επίσης γίνονται κινήσεις περικοπών στα γενικά έξοδα, στη διαφημιστική δαπάνη, στο κόστος των ενοικίων κ.λπ., ενέργειες που αναμένεται να αποδώσουν πολύ περισσότερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και μετά. Στα αποτελέσματα πάντως του εξαμήνου, έχουν συμβάλει θετικά οι μειωμένες τιμές στο πετρέλαιο και στις άλλες βασικές πρώτες ύλες (αλουμίνιο, χάλυβας κ.λπ.).

Σοφοκλέους: επτά περιπτώσεις

Αμέσως παρακάτω παρουσιάζονται οι περιπτώσεις επτά εισηγμένων εταιριών (βλέπε και στοιχεία συνημμένου πίνακα) όπου εμφανίζεται η σημαντική επιρροή στα τελικά αποτελέσματα του α΄ φετινού εξαμήνου από τον περιορισμό των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Η Autohellas σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο κύκλο εργασιών παρόμοιο με τον αντίστοιχο περυσινό, πλην όμως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 179%, από τα 2,47 εκατ. ευρώ στα 6,9 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ποσοστό πάντως της αυξημένης κερδοφορίας προήλθε από τον περιορισμό των χρηματοοικονομικών εξόδων (κατά 2,3 εκατ. ευρώ) και από το γεγονός ότι σε αντίθεση με το 2008 εισπράχθηκε μέρισμα ύψους 1,23 εκατ. ευρώ από την Aegean Airlines.

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είδε στο πρώτο φετινό εξάμηνο τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 33,5% και τα προ φόρων κέρδη της να μειώνονται από τα 14,6 στα 2,48 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα χρηματοοικονομικά έξοδα περιορίστηκαν από τα 7,6 εκατ. ευρώ στα 4,3 εκατ. ευρώ -δηλαδή κατά 3,3 εκατ. ευρώ- γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν μειώνονταν τα χρηματοοικονομικά έξοδα, τότε τα προ φόρων αποτελέσματα θα ήταν ζημιογόνα…

Η πτώση των επιτοκίων αλλά και η κίνηση της διοίκησης να ανακαλέσει το ομολογιακό δάνειο, σε συνδυασμό με τη θετική λειτουργική πορεία του ομίλου, είχαν ως αποτέλεσμα, ο όμιλος Υγεία να μειώσει το κόστος χρηματοδότησής του κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο από τα 10,5 εκατ. ευρώ στα 5,6 . Έτσι, η άνοδος του κύκλου εργασιών κατά 33,5% συνοδεύτηκε από αύξηση καθαρών κερδών κατά 36,5% (από τα 8,1 εκατ. ευρώ στο 11,1).

Σαφή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο η ΕΛΙΝΟΪΛ, καθώς όχι μόνο αύξησε τον όγκο των πωλούμενων καυσίμων (η μείωση της αξίας των πωλήσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας και οφείλεται στην πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού), αλλά βελτίωσε και το καθαρό της αποτέλεσμα προ φόρων από -0,2 σε +1,36 εκατ. ευρώ. Στη βελτίωση αυτή πάντως του 1,5 περίπου εκατ. ευρώ, συνέβαλε σημαντικά και η αποκλιμάκωση των χρηματοοικονομικών εξόδων από τα 2,02 εκατ. στις 943 χιλιάδες ευρώ.

Πετρόπουλος και Γενική Εμπορίου επλήγησαν από την κρίση που μαστίζει την αγορά, αλλά εξακολούθησαν να σημειώνουν στο α'  εξάμηνο κάποια "αξιοπρεπή" κερδοφορία, με τη συνδρομή των μειωμένων χρηματοοικονομικών δαπανών. Συγκεκριμένα, η Πετρόπουλος σημείωσε κέρδη προ φόρων στο α΄ εξάμηνο ύψους 1,67 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος χρηματοδότησής του υποχώρησε κατά 360 χιλιάδες ευρώ. Η Γενική Εμπορίου σημείωσε κέρδη πριν από τη φορολογία ύψους 680 χιλιάδων ευρώ, όταν η μείωση των τόκων διαμορφώθηκε στις 346 χιλιάδες ευρώ (πάνω από το 50% των κερδών της).

Η Περσεύς όχι μόνο σημείωσε άνοδο κύκλου εργασιών και βελτιωμένο περιθώριο κέρδους, αλλά μείωσε και τους χρεωστικούς της τόκους κατά 370 χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα από ζημίες προ φόρων 1,4 εκατ. να "γυρίσει" σε κέρδη 509 χιλιάδων. Πάντως, χωρίς την εξοικονόμηση των τόκων, το ύψος των κερδών θα ήταν λιγότερο από το μισό.

*Αναλυτικά τα μεγέθη των 7 εισηγμένων και η σύγκριση με το 2008 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v