Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Τι βλέπουν για φέτος 5 εισηγμένες

Πολιτικές προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τη γενικότερη οικονομική κρίση ακολουθούν για φέτος οι εταιρίες πληροφορικής, οι οποίες -κατά κανόνα- είδαν και πέρυσι τις κερδοφορίες τους να μειώνονται σημαντικά.

Πληροφορική: Τι βλέπουν για φέτος 5 εισηγμένες
Πολιτικές προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τη γενικότερη οικονομική κρίση ακολουθούν για φέτος οι εταιρίες πληροφορικής, οι οποίες -κατά κανόνα- είδαν και πέρυσι τις κερδοφορίες τους να μειώνονται σημαντικά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα δούμε φέτος κάτι σημαντικό στο μέτωπο των δημόσιων έργων (αρνητικό για τις εταιρίες του κλάδου), ενώ η γενικότερη διστακτικότητα στη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα ελπίζεται ότι θα ξεπεραστεί μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εισηγμένες εστιάζουν στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, στον περιορισμό του δανεισμού τους και του υπολοίπου προς αβέβαιους πελάτες τους αλλά και στην προσφορά νέων προϊόντων, προσαρμοσμένων στις νέες απαιτήσεις της ζήτησης.

InfoQuest: Προτεραιότητα οι θετικές ταμειακές ροές

Το 2009 ο όμιλος InfoQuest επέστρεψε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, διαγράφοντας παράλληλα και "τρύπες" που είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν.

Για τη νέα χρονιά, η διοίκηση του ομίλου "λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες δυσκολίες εξακολουθεί να εκτελεί το επιχειρηματικό της σχέδιο με κύριο γνώμονα και προτεραιότητα την παραγωγή θετικών ταμειακών ροών, τον περιορισμό της δανειακής έκθεσης, τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου από πωλήσεις με πίστωση και τη μείωση του λειτουργικού κόστους".

Στους στόχους της μητρικής InfoQuest περιλαμβάνονται: α) η προσαρμογή του μοντέλου διανομής, προκειμένου να μειωθεί το κόστος λόγω της οικονομικής συγκυρίας, η οποία αναμένεται να επιδράσει στη ζήτηση προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, β) η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της εταιρίας στην αγορά των τελικών καταναλωτών μέσω της πλατφόρμας U, γ) η εστίαση σε περιοχές προϊόντων και λύσεων που δημιουργούν προοπτικές μεγαλύτερης κερδοφορίας και δ) η επικέντρωση στην προώθηση των προϊόντων Apple.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του ομίλου για την πορεία της θυγατρικής Unisystems (ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής), καθώς η εισηγμένη υποστηρίζει ότι "οι προοπτικές της Unisystems και των θυγατρικών της είναι ιδιαίτερα θετικές, παρά το υφιστάμενο δυσμενές οικονομικό κλίμα, καθώς η εταιρία συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει".

Ο όμιλος επίσης αναφέρεται σε παράγοντες όπως οι νέες ανάγκες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, το ΕΣΠΑ κ.λπ.

Byte: Δεν θα φύγει κανείς!

Το 2009 βρήκε την εισηγμένη με πτώση του κύκλου εργασιών (από τα 51,4 στα 39 εκατ.) και καθαρών κερδών (από 2,34 εκατ. στις 663 χιλ. ευρώ) και όπως φαίνεται οι επιδόσεις για την τρέχουσα χρήση αναμένεται να είναι χαμηλότερες.

H διοίκηση της εταιρίας δηλώνει ότι έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και εκτιμά ότι θα αντεπεξέλθει στην κρίση που αντιμετωπίζει η αγορά με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. "Βασική επιδίωξη είναι η κατά το δυνατόν διατήρηση και σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών σε υψηλά επίπεδα. Και βέβαια, μέλημα και σταθερή συνιστώσα στις επιδιώξεις είναι η οποιαδήποτε μείωση του κύκλου εργασιών να μην έχει συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των απασχολουμένων".

Space Hellas: Αντοχή στα έσοδα

"Παρά τη δυσμενή συγκυρία που χαρακτηρίζει τον κλάδο, η πτώση του κύκλου εργασιών της Space δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Το πιθανότερο είναι ότι θα βαδίσουμε αρκετά κοντά στις περυσινές επιδόσεις", ανέφερε στο Euro2day.gr ο γενικός εμπορικός διευθυντής της εταιρίας κ. Γιάννης Μερτζάνης.

Το θετικό για την εταιρία εντοπίζεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών της προέρχεται από μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, ΟΤΕ κ.ά.) και από την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε προηγούμενα έργα.

To 2009 η Space Hellas διατήρησε τον κύκλο εργασιών της σε σταθερά επίπεδα, αλλά είδε τα κέρδη της να μειώνονται δραματικά.

ΜΑΡΑΚ: Προσπάθεια αντεπίθεσης

Η ΜΑΡΑΚ υποχρεώθηκε το 2009 σε πτώση εσόδων (από 17,5 σε 11,7 εκατ.) και σε ζημίες (-1,69 εκατ. έναντι -0,17 εκατ. το 2008). Επιπλέον, η λήξη του έτους τη βρήκε με κάποιες ληξιπρόθεσμες και με ρυθμισμένες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

Η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει: "Οι προοπτικές της εταιρίας συνδέονται κατά ένα ποσοστό με την πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, προσπαθεί να διευρύνει τις δραστηριότητες της εταιρίας τόσο στο εσωτερικό (ειδικότερα στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας κ.ά.) όσο και στο εξωτερικό (σε συνεργασία με διεθνείς οίκους).

Αναμένοντας την ενεργοποίηση των ΕΣΠΑ, η εταιρία εκτός των έργων ΕΣΠΑ, μέρος των οποίων αναμένεται να της ανατεθεί, θα υλοποιήσει και το έργο Naftilos, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί από το ελληνικό δημόσιο, αν και μας έχει ανατεθεί από το 2009.

Η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ακράδαντα ότι, αν η συγκυρία δεν επιδεινωθεί δραματικά, θα καταφέρει να αγγίξει τα επίπεδα του 2008 και ίσως εμφανίσει και αισθητή βελτίωση".

MLS: Για ακόμη καλύτερες μέρες

Το 2009 η MLS αποτέλεσε τη θετική έκπληξη του κλάδου της πληροφορικής, καθώς σημείωσε δυναμική άνοδο σε επίπεδο τόσο εσόδων όσο και κερδοφορίας, διατηρώντας τη ρευστότητά της σε άριστο επίπεδο.

Η διοίκηση της εισηγμένης προβλέπει ότι "η δυναμική αναπτυξιακή της πορεία θα συνεχιστεί και για τη χρήση 2010, καθώς μεταξύ άλλων αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια ένταξης προϊόντων εκπαιδευτικής τεχνολογίας, να ενισχυθεί περαιτέρω η ηγετική θέση της MLS στη ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά πλοήγησης αλλά και να γίνουν οι πρώτες κινήσεις για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στις προηγμένες αγορές πλοήγησης της δυτικής Ευρώπης.

Στο προσεχές διάστημα η εταιρία θα ανακοινώσει νέα καινοτόμα προϊόντα που αναπτύσσει εδώ και καιρό, τα οποία θα δημιουργήσουν μεγάλη αίσθηση στην αγορά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v