Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Περισσεύει" 1,5 δισ. από τις εισηγμένες!

Την ώρα που η πλειονότητα των επιχειρήσεων βιώνει καταστάσεις χρηματοδοτικής ασφυξίας, στα ταμεία 22 εισηγμένων "περισσεύει" σχεδόν 1,5 δισ. Πίνακας με τις "πολύφερνες νύφες". Ενδιαφέρουσες συγκρίσεις.

Περισσεύει 1,5 δισ. από τις εισηγμένες!
Την ώρα που η πλειονότητα των επιχειρήσεων είτε ζητά από τις τράπεζες αναχρηματοδότηση των δανείων της είτε -στην καλύτερη περίπτωση- έχει θέσει ως βασικό στρατηγικό της στόχο να περιορίσει την έκθεσή της στις τράπεζες, μετρητά ύψους 1,375 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα ταμεία 22 εισηγμένων ομίλων!

Με βάση λοιπόν τις λογιστικές καταστάσεις της 30ής Ιουνίου, οι 22 αυτοί όμιλοι διέθεταν μετρητά που υπερέβαιναν κατά το πολύ το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, δημιουργώντας καθαρό ταμείο (net cash) πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον παρατιθέμενο πίνακα, στον ΟΠΑΠ για παράδειγμα "περίσσευαν" 596,2 εκατ. ευρώ, στην καπνοβιομηχανία Καρέλια 163,7 εκατ. ευρώ, στην τσιμεντοποιία Ηρακλής 133,3 εκατ., στην ΕΧΑΕ 119,7 εκατ., στην Crown Hellas Can 72,2 εκατ., στον ΟΛΘ 59,4 εκατ., ενώ μικρότερα ποσά υπήρχαν σε εταιρίες όπως Eurobank Properties, Alpha Αστικά Ακίνητα, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΑΘ, Jumbo, ΓΕΚΕ, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Μουζάκης, Intertech, MLS, Trastor, Rilken, Κανάκης και Κρι Κρι.

Το πρώτο στοιχείο που προκύπτει για τις συγκεκριμένες εταιρίες είναι ότι, άσχετα από τις οικονομικές επιδόσεις που σημειώνουν και από το πόσο επηρεάζονται από την τρέχουσα οικονομική κρίση, έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους για το άμεσο μέλλον.

Άλλωστε, πολλές από αυτές (π.χ. Eurobank Properties, ΕΥΑΘ, Καρέλια, ΟΠΑΠ, Κανάκης κ.ά.) παρήγαγαν θετικές ταμειακές ροές και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Μάλιστα, διαθέτοντας τα συγκεκριμένα κεφάλαια, έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν από την κρίση εκμεταλλευόμενες πιθανές ευκαιρίες, ή επενδύοντας σε κρίσιμους τομείς, όταν μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού θα βρίσκεται σε κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ο ΟΠΑΠ για παράδειγμα θα διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για να διεκδικήσει άδειες ηλεκτρονικού στοιχήματος, videoloto, Ξυστό κ.λπ. Η Τέρνα Ενεργειακή έχει μπροστά της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Η Κανάκης ψάχνει να εξαγοράσει εταιρία στα Βαλκάνια. Η Jumbo συνεχίζει το πρόγραμμα διεύρυνσης του αριθμού των καταστημάτων της κ.λπ.

Βέβαια, οι εταιρίες αυτές δεν είναι οι μόνες της Σοφοκλέους που μπορούν να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική μέσα στην κρίση, καθώς δεκάδες άλλες διακρίνονται για την ισχυρή τους ρευστότητα, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο (π.χ. Coca Cola Τρία Έψιλον, Fourlis, Σαράντης, Πετρόπουλος, Lamda Development κ.ά.).

Ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι να δούμε σε τι ποσοστό της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων αντιστοιχούν αυτά τα "πλεονάζοντα" μετρητά. Από τα στοιχεία λοιπόν του παρατιθέμενου πίνακα προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, σε δύο περιπτώσεις (Ζάμπα και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου) τα μετρητά υπερβαίνουν κατά πολύ τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών. Το σενάριο λοιπόν είναι το εξής (τονίζουμε σενάριο, γιατί πληροφορία δεν υπάρχει): να αγοράσει κάποιος μετοχές των δύο εταιριών και στη συνέχεια εκείνες να αποφασίσουν να επιστρέψουν στους μετόχους το περισσευούμενο ταμείο.

Τότε, οι επενδυτές θα λάβουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα κατέβαλαν και θα κατέχουν επίσης τις μετοχές που θα αντιστοιχούν σε εταιρίες με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό!

Παρ' όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα (για διάφορους λόγους, όπως π.χ. χαμηλή εμπορευσιμότητα μετοχών, πιθανές δημόσιες προτάσεις για απόσυρση μετοχών, προοπτικές δραστηριοτήτων κ.λπ.) ότι όσοι επενδυτές αγοράσουν τις δύο αυτές μετοχές θα βγουν σίγουρα κερδισμένοι. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι, για παράδειγμα, και οι δύο αυτοί τίτλοι έχουν υποχρεωθεί σε απώλειες στο ταμπλό του Χ.Α. τα τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, σε αρκετές άλλες περιπτώσεις τα μετρητά αποτελούν σημαντικό ποσοστό της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας, όπως π.χ. το 87% στην Καρέλια, το 48,1% στον ΟΛΘ, το 40,4% στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, το 35,6% στην ΕΧΑΕ, το 57,3% στην Κανάκης, το 57,8% στην Intertech κ.λπ.

*** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις εισηγμένες με θετικό ταμείο στις 30/6/2010 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v