Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Μερίσματα που αντέχουν!

Η διανομή μερισμάτων το 2011 θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ποιοι "γενναιόδωροι" του παρελθόντος δεν αναμένεται να δώσουν ούτε σεντ. Ποια μερίσματα αντέχουν. Η σύγκριση με τις ξένες αγορές.

Εισηγμένες: Μερίσματα που αντέχουν!
* Οι πίνακες που αφορούν στα μερίσματα και εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Στηρίγματα για να κρατηθούν απέναντι στη βαθιά οικονομική ύφεση αναζητούν οι επενδυτές της Σοφοκλέους και οι μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων θα μπορούσαν να είναι ένα από αυτά.

Η διανομή μερισμάτων, βέβαια, μέσα στο 2011 δεν θα είναι ο κανόνας για τις εταιρείες του Χ.Α., αλλά η εξαίρεση. Κι αυτό γιατί πέρα από την κρίση θα πρέπει να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η περιορισμένη ρευστότητα στην οικονομία και η (υπερ)φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 40%.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετές εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν και το επόμενο έτος να μοιράζουν μέρος των κερδών τους στους μετόχους και σε κάποιες περιπτώσεις -λόγω και της υποχώρησης των τιμών των μετοχών- έστω και τα μικρά μερίσματα ίσως οδηγήσουν σε αξιοσημείωτες μερισματικές αποδόσεις, αν φυσικά οι μετοχές έχουν αγοραστεί στα «χαμηλά»...

Μπήκαμε στον Οκτώβριο και, ενώ τέτοια εποχή μέχρι και πέρυσι στη χρηματιστηριακή αγορά ξεκινούσαν οι συζητήσεις για τα μερίσματα που θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά, φέτος καμιά σχετική κουβέντα δεν έχει αρχίσει.

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στις τράπεζες (με εξαίρεση την Κύπρου και τη Marfin - Λαϊκή), για τις οποίες το 2011 θα είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά όπου δεν θα μοιράσουν ούτε ευρώ, αλλά επεκτεινόμαστε και σε πολλές άλλες εταιρείες, οι οποίες στο παρελθόν φημίζονταν για τη γενναιόδωρη μερισματική τους πολιτική. Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, έδωσε από πέρυσι το στίγμα του και οι αναλυτές θεωρούν ότι για του χρόνου, ακόμη και αν κάτι μοιραστεί, θα πρόκειται για λίγα πράγματα...

Στον κλάδο υγείας, τόσο το Υγεία όσο και το ΙΑΣΩ φημίζονταν για τις υψηλές τους μερισματικές αποδόσεις (άμεσα ή και ενίοτε έμμεσα μέσω επιστροφής κεφαλαίων). Για το 2011 προβλέπεται «ψαλίδι» στο συγκεκριμένο μέτωπο εξαιτίας της σαφώς μειωμένης κερδοφορίας τους και των κεφαλαιακών αναγκών στο ΙΑΣΩ, ιδίως αν στη Θεσσαλία υπογραφούν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής παλαιότερα είχε μοιράσει 1 ευρώ μέρισμα, όμως αυτό ανήκει στο παρελθόν. Φέτος τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεκινούσαν από μείον. Ανασχετικός παράγοντας επίσης είναι και το γεγονός πως η ζήτηση στην εγχώρια αγορά τσιμέντου θα κυμανθεί σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα το 2011 σε σχέση με φέτος (βλέπε πορεία οικοδομικών αδειών).

Αναφορικά με τη γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων Βάρδας, που παραδοσιακά διένεμε υψηλά μερίσματα, φέτος θα σημειώσει οριακά κέρδη. Το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος μέσα στο 2011 θα πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Η μεταλλουργική εταιρεία Mevaco αναμένεται να έχει καλύτερο δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο, όμως το σενάριο διανομής μερισμάτων «από το παρελθόν» δεν... παίζει. Θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να επιλεγεί η μέθοδος της επιστροφής κεφαλαίου, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισηγμένη συνεχίζει σε κάποιον βαθμό το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η χαρακτηριστική επιδείνωση της κερδοφορίας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο πολύ πιθανόν να επηρεάσει και τις αποφάσεις της διοίκησης της F.G. Europe για το μέρισμα του 2011. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η εισηγμένη είχε αποφασίσει αρχικά τη διανομή μηδενικού μερίσματος λόγω της κρίσης, όμως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε στροφή 180 μοιρών ψηφίζοντας διαφορετικά κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Όσον αφορά στη Medicon Hellas, διένειμε και φέτος το ίδιο (υψηλό) μέρισμα που μοιράζει εδώ και αρκετά χρόνια. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί και το 2011, αφού οι καθυστερήσεις πληρωμών του ελληνικού δημοσίου στους προμηθευτές νοσοκομειακού εξοπλισμού έχουν «ξεχειλώσει» επικίνδυνα και η γενικότερη κατάσταση στον κλάδο είναι απρόβλεπτη.

--- Τα stories που «αντέχουν»!

Παρά τη δυσμενή συγκυρία, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένες μετοχές για τις οποίες η αγορά θα μπορούσε να ελπίζει σε ένα καλό μέρισμα και το 2011, μέσω είτε της διανομής κερδών, είτε της επιστροφής κεφαλαίου, είτε ενός συνδυασμού και των δύο.

* Με διαθέσιμα να «λιμνάζουν» στο ταμείο βρίσκεται η ΕΧΑΕ, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμήσει και το γεγονός του αυξημένου φορολογικού συντελεστή. Αν και η διοίκηση της εισηγμένης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της επί του συγκεκριμένου θέματος, είναι πιθανόν να συνεξεταστούν άλλα θέματα όπως η επιστροφή κεφαλαίου, οι αγορές ιδίων μετοχών και η ακύρωσή τους κ.λπ.

* Τα αποκαλούμενα «κρατικόχαρτα» -για παράδειγμα, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, ο ΟΛΘ και σε μικρότερο βαθμό η ΕΥΔΑΠ- αναμένεται και φέτος να σημειώσουν σημαντική κερδοφορία, σε μια περίοδο όπου ο βασικός τους μέτοχος (το ελληνικό δημόσιο) διψά για μετρητά. Όλα δείχνουν πως σημαντικά μερίσματα θα διανεμηθούν και την επόμενη χρονιά.

* Ικανοποιητικό μέρισμα «βλέπουν» οι αναλυτές και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου η κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο (για τον προαναφερθέντα λόγο) πιθανόν να επιδράσει καταλυτικά.

* Στον ΟΠΑΠ (συμμετοχή του Δημοσίου 35%) μπορεί μεν να «λιμνάζουν» κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η διεκδίκηση αδειών για το ηλεκτρονικό στοίχημα και για μηχανές videolotto θα απαιτήσει υψηλά κεφάλαια, ενώ μετά τις εκχωρήσεις των νέων αδειών μάλλον θα εξεταστεί το θέμα της παράτασης της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο και για μετά το 2020.

Αν και, φυσικά, καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά την ψήφιση του νόμου για τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών (στις αρχές του 2011), οι εκτιμήσεις θέλουν το μέρισμα του ΟΠΑΠ να είναι πιο συγκρατημένο σε σχέση με το παρελθόν.

* Οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate) δεν αναμένεται να δουν τις επαναλαμβανόμενες κερδοφορίες τους να επιδεινώνονται (τουλάχιστον σημαντικά) κι επιπλέον δεν θίγονται από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των μερισμάτων στο 40%. Γι’ αυτό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μοιράσουν ικανοποιητικά μερίσματα και το 2011.

* Η Motor Oil αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει την επόμενη χρονιά, η οποία άλλωστε θα επηρεαστεί τόσο από το ύψος των κερδών όσο και από το γεγονός ότι ο όμιλος αύξησε τον δανεισμό του εξαιτίας των επενδύσεων στο διυλιστήριο και της εξαγοράς των πρατηρίων της εταιρείας Shell.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, πάντως, θεωρούν πολύ πιθανό η εισηγμένη να ακολουθήσει τη μέση οδό διανέμοντας μεν μέρισμα, αλλά αρκετά χαμηλότερο από πέρυσι.

--- Οι άλλες περιπτώσεις

* MLS: Η εταιρεία πληροφορικής έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και στο πρώτο εξάμηνο είχε σημειώσει κέρδη ελαφρά ανώτερα από τα αντίστοιχα περυσινά.

* Revoil: Πολύ υψηλό το μέρισμα που διανεμήθηκε φέτος. Πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά το μέρισμα του 2011 η πτώση της ζήτησης στην αγορά πετρελαιοειδών και ο δανεισμός της εισηγμένης προκειμένου να επενδύσει στον ναυτιλιακό κλάδο.

* Καρέλια: Παρά τις δυσκολίες στην αγορά των τσιγάρων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, το 2010 αναμένεται να είναι μία ακόμη χρονιά υψηλής κερδοφορίας για τον εισηγμένο όμιλο.

* ΜΕΤΚΑ: Πολύ καλή ρευστότητα και μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Χ.Α.: ΦΤΩΧΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΥΨΗΛΑ P/E

Πέραν του ότι αισθητά μικρότερος αριθμός εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας θα διανείμει μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2010, παράλληλα και αυτές που θα το κάνουν, με μικρές εξαιρέσεις, θα δώσουν το... μίνιμουμ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet, η μερισματική απόδοση της εγχώριας αγοράς μετοχών για το τρέχον έτος υπολογίζεται στο 2,94%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 3,73% που εκτιμάται ότι θα επιδείξει ο δείκτης Euro Stoxx.

Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου συγκρινόμενος με τις ευρωπαϊκές αγορές θα παρουσιάσει μία από τις μικρότερες επιδόσεις, ενώ η εκτιμώμενη επίδοση του δείκτη PSI 20 του Χρηματιστηρίου της Πορτογαλίας διαμορφώνεται στο 3,83%.

Ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση εμφανίζει ο δείκτης IBEX 35 της Ισπανίας σε ποσοστό άνω του 5% για τη χρονική περίοδο 2010 - 2012. Όσον αφορά στον δείκτη FTSE/Mibtel 30 του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, οι προβλεπόμενες αποδόσεις για το τρέχον έτος και το επόμενο είναι άνω του 4% και για το 2012 η μερισματική απόδοση είναι μεγαλύτερη από 5%.

Συνολικά, και πέραν των πολλαπλασιαστών κερδών με τους οποίους διαπραγματεύεται η ελληνική αγορά με σημαντικό premium έναντι των ευρωπαϊκών, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών και για το επόμενο έτος οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα συνεχίσουν να είναι αισθητά χαμηλότερες, ενώ μόνο το 2012 οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ψαλίδα των αποδόσεων θα μειωθεί κάτω από τις 50 μονάδες βάσης.

* Οι πίνακες που αφορούν στα μερίσματα και εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 654ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 1 - 5 Οκτωβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v